Vrijetijdsziekte: dit is waarom je altijd ziek wordt tijdens vakantie

Vrijetijdsziekte: ziek zijn op vakantie door stress | Feminien

Altijd ziek tijdens de vakantie (of in het weekend)

Herken jij het probleem dat jij altijd ziek wordt tijdens je vakantie? Niets irritanter dan dat! Na maandenlang hard werken staat de vakantie eindelijk voor de deur. Je hebt er zo naar uit gekeken. Maar dan… word je ziek in de eerste dagen van je vakantie. Toeval? Nee. En dit is waarom (hint: het heeft met stress te maken).

Door langdurige stress wordt je afweer lager

Je bent niet de enige die dit overkomt. Het heeft zelfs een naam: vrijetijdsziekte. En het heeft alles te maken met stresshormonen en wat deze doen met je immuunsysteem. Als je het hele jaar door hard werkt en onder veel druk staat, produceert je lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol. Dit zorgt op korte termijn voor een immuunreactie, waardoor de afweer even wat sterker wordt. Maar op lange termijn zorgen deze stresshormonen er juist voor dat je weerstand lager wordt. En dat is precies wat er gebeurt als de stress in één klap weg valt. De adrenaline productie daalt te snel of blijft juist te hoog in rust. Met helaas een hoger risico om ziek te worden.


Lees en kijktip: Oefeningen om Stress Signalen te Herkennen [+video]


Symptomen van vrijetijdsziekte

Hoe kan je nou herkennen dat je last hebt van deze vrijetijdsziekte? De meest voorkomende symptomen zijn aan het begin van je vakantie of in het weekend kampen met moeheid, vage pijnen of andere griepachtige klachten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Hoofdpijn
  • Oververmoeidheid
  • Last van je keel
  • Misselijkheid
  • Koorts

Oorzaken van vrijetijdsziekte

Een hoger risico op vrijetijdsziekte ligt in het samenspel tussen een hoge werkdruk samen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Onderzoek van Tilburg University in 2002 (1) liet zien dat ongeveer 3% van de vrouwen in de onderzoeksgroep last had van deze klachten. Risicofactoren die werden genoemd zijn:

  • Hoge workload
  • Moeilijk om kunnen schakelen van werken naar vrije tijd
  • Grote betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel wat betreft werk

Oplossing? Probeer stress te verminderen al voordat je op vakantie gaat

Herken jij jezelf in deze risicofactoren? Dan is het belangrijk dat je al vóór je op vakantie gaat, probeert om die stresshormonen omlaag te brengen. Er zijn een aantal dingen die je zou kunnen doen om jezelf al voor de vakantie voor te bereiden:

1. Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen

Bewegen met yoga, meditatie en ademoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van stress en het verlagen van cortisol. Zo kan yoga, en ook yogatherapie, goed worden ingezet om van stressklachten af te komen. Het belangrijkste hierbij is dat yoga helpt bij het omschakelen van het sympathische naar het parasympathische zenuwstelsel. Hierdoor gaat het lichaam zichzelf weer herstellen en kunnen alle lichaamsprocessen weer normaal hun werk gaan doen. 

Ook meditatie en ademhaling hebben invloed op ons immuunsysteem. Heb je wel eens gekeken naar de Wim Hof Methode, waarbij ademhalingsoefeningen in worden gezet voor het verbeteren van je eigen immuunsysteem?

2. Ga naar buiten

Ook door geregeld een wandeling te maken buiten in de frisse lucht, kan je je voorbereiden op je vakantie. Dit kan door gewoon even een frisse neus te halen, maar ook door een mindful wandeling. Zo knap je altijd even op en kan je je stress verlagen.

3. Slaap voldoende

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar voldoende nachtrust zorgt voor meer ontspanning. Probeer dus aan je nachtelijke uren rust te komen. Slaapproblemen kunnen zorgen voor een disbalans in je lichaam, waardoor je stressniveaus weer hoger zullen worden. Een goede tip voor een gezonde nachtrust is om kalmerende ademoefeningen te doen voor het slapen gaan. In het artikel ‘Slaapproblemen? 5 manieren hoe yogatherapie kan helpen‘ lees je over nog meer oplossingen.

4. Eet zo gezond mogelijk en drink genoeg water

Gezond eten en genoeg water drinken stelt je lichaam in staat om op een natuurlijke manier te detoxen. Teveel gifstoffen in je lichaam kunnen stressopwekkend zijn, dus zorg ervoor dat je juist voor je vakantie goed eet en drinkt. Maak 70% van alles wat je eet een groente en zorg dat je per dag zo’n 2-3 liter water drinkt, het liefste lauwwarm water.

5. Bouw je werk af

Zorg dat je al ruim vóór je vakantie al taken begint af te bouwen. Op deze manier hoef je niet tot de laatste minuut tegen allerlei deadlines aan te lopen en is de overgang van werk naar vrijetijd een stuk minder stressvol voor je lichaam.

6. Sport en beweeg (ook tijdens de vakantie)

In hetzelfde bovengenoemde onderzoek (1), stellen de onderzoekers dat sporten kan helpen om de overgang van werk naar vrijetijd wat geleidelijker te laten verlopen. Dus in plaats van 100 naar 0 te gaan op vakantie, kan het goed zijn om ook tijdens je vakantie af en toe gematigd te sporten. Dit zorgt voor meer balans en daarmee een minder grote omschakeling voor je lichaam.

Luister naar je lichaam

Goed zorgen voor jezelf, vóór en tijdens je vakantie, is dus ontzettend belangrijk. Luister goed naar je lichaam zodat je ook op vakantie lekker kunt genieten van je vrije tijd. Zonder ellendige kwaaltjes.

Meer lezen over in balans op vakantie?


Quinty May van Eick | Feminien

Quinty May van Eick (MSc) is yogatherapeut en heeft daarnaast aanvullende opleidingen gedaan in Restorative Yoga, Ayurveda en Yoga Nidra. Heb je interesse in haar 1:1 trajecten? Neem contact met haar op via Instagram of haar website.


Referenties:

(1) Vingerhoets, A. J. J. M., van Heck, G. L., & van Huijgevoort, M. (2003). Vrijetijdsziekte: geen mythe maar werkelijkheid. Gedrag & Gezondheid, 31(4), 262-270. https://pure.uvt.nl/ws/portalfiles/portal/547629/maaikeh.PDF

Tags: ademhaling, meditatie, slaap, stress vermindering, vakantie, voeding, yoga

Vergelijkbare Artikelen

door
Quinty May van Eick (MSc) is yogatherapeut en heeft daarnaast aanvullende opleidingen gedaan in Restorative Yoga, Ayurveda en Yoga Nidra. Het is haar missie om jou eindeloos vertrouwen in jezelf en in je gezondheid te geven door middel van 1:1 trajecten. Zodat je vanuit rust met energie en plezier je leven kan leiden hoe jij dat wilt.
5 tips om in balans te blijven op vakantie met Ayurveda WIN: 2x yogakleding set van Yogamii t.w.v. €120,00 bij iloveyoga.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *