6 Meditatie tips om deze zware tijd door te komen

meditatie tips

Met hoe belangrijk onze gezondheid is zijn we in de afgelopen periode misschien wel meer dan ooit geconfronteerd. Hoewel de focus in de eerste instantie vooral leek te liggen op onze fysieke gezondheid, vraagt deze periode enorm veel van ons mentaal en worden we ons hier ook steeds bewuster van.

Ongeacht je situatie, er wordt constant beroep gedaan op je aanpassingsvermogen. Hoewel we als mensen excelleren in de kunst om ons aan te passen en te ontwikkelen sinds ons bestaan, is het huidige tempo waarin we dit momenteel ondervinden niet waarop onze hersenen zijn ingesteld.

Wat is nu de bijdrage van meditatie aan je mentale veerkracht en waarom is dit juist nu zo van belang?

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat meditatie velen voordelen heeft. Wellicht heb je wel eens gedaan aan het opbouwen van consistente meditatie gewoonte in je dag of zelfs al eens een poging gewaagd. Alleen dat stukje consistentie blijkt vaak nog lastig vast te houden in de praktijk.

Meditatie helpt je om je los te koppelen van je gedachten en emoties. Het helpt je beseffen dat je zelf niet je gedachten en emoties bent, maar veel meer dan dat. Het leren observeren van je gedachten helpt je bovendien beseffen dat je gedachten niet per definitie altijd waar of behulpzaam zijn.

Het leert je bewuste keuzes te maken in welke gedachten je kracht wilt geven en welke gedachten je minder aandacht geeft. Het bewust worden je van emoties door meditatie leert je dat alles tijdelijk is en ook een overweldigende emotie je weer zal loslaten wanneer je het de ruimte geeft.

Dit alles kan je enorm helpen om niet overweldigd te worden door een golf van emoties of jezelf kwijt te raken in een negatieve gedachten stroom.


Lees ook: Restorative Yoga: ultiem relaxen met deze yogastijl


Tips om te beginnen met meditatie en dit daadwerkelijk vol te houden

1. Begin klein

Als ik je maar 1 tip mocht meegeven, zou het deze zijn! Leg jezelf niet te veel druk op!

Vaak wanneer we beginnen aan iets nieuws, zijn we zo enthousiast en vol nieuwe energie, waardoor we de lat stiekem net te hoog leggen voor onszelf om daadwerkelijk op de lange termijn vol te houden.

Bedenk voor je zelf hoe je dit zo laagdrempelig mogelijk voor jezelf kunt houden. Dus bijvoorbeeld hoeveel minuten per dag moet het je met gemak lukken om op lange termijn vol te houden?

Wanneer je hier dan een gewoonte van hebt gemaakt voor jezelf kun je het van daaruit altijd nog opbouwen.

2. Maak een afspraak met jezelf en je omgeving

Plan je meditatie van te voren zo specifiek mogelijk in. Bedenkt op welk moment in de dag je hier de meeste ruimte voor hebt en spreek een specifiek tijdstip met je zelf af die je op lange termijn kunt vrij kunt plannen. Blok dit moment dan ook daadwerkelijk in, in je agenda en zet een timer voor jezelf om je hier nog eens aan te herinneren.

Plan niet alleen in wanneer, maar ook waar je dit gaat doen. In welke ruimte in je huis kun je het beste tot rust komen zonder dat je gestoord wordt en plan in welk specifiek plekje dit wordt.

Geef aan, aan je directe omgeving dat je op dat tijdstip even niet beschikbaar bent en niet gestoord wilt worden + zet je telefoon uit of op vliegtuigstand of schakel op zijn allerminst je meldingen en geluid uit.

3. Weet dat er geen goede of fout manier is om te mediteren

Ik krijg vaak te horen van mensen dat ze voor hun gevoel niet “goed” zijn in mediteren. “Ik krijg mijn gedachten maar niet stil” krijg ik dan bijvoorbeeld vaker te horen. We hebben blijkbaar toch het plaatje bij meditatie in ons hoofd van een perfecte kleermakerszit en een volledig leeg hoofd á la zenmeester die nog net niet van de grond af zweeft.

Wanneer het op meditatie aankomt bestaat er geen goede of foute manier. Druk hoofd? Prima! Merk het op. Spanning in je lichaam? Emoties? Vind je het lastig? Het mag er zijn. De kunst is juist om te leren oké te zijn met jezelf en alles wat er in je gaande is.

Die paar minuten tijd die jij voor je zelf hebt ingepland voor je meditatie hebben geen enkel ander doel dan bij jezelf aanwezig blijven. Juist in deze paar minuten mag je, je verwachting, streven en oordeel (al is het maar voor heel even) naast je neerleggen..

4. Experimenteer om te voelen welke meditatie het beste werkt voor jou

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar begin dus zo klein en laagdrempelig mogelijk. Kortom, maak het makkelijk voor jezelf! Misschien voelt het soms als een serieus gebeuren, maar je mag het vooral ook leuk en luchtig houden. Probeer verschillende soorten meditatie om te voelen wat het beste bij jou past. Begin je net? Probeer dan een korte begeleide mediatie. Zo heb je meerdere vormen van meditatie, zoals mantra meditatie bijvoorbeeld, of een ademhalingsmeditatie.


Tip: zoek eens naar verschillende soorten meditaties op YouTube, het staat er vol mee! Of probeer een app als Headspace of Calm.


5. Ervaar je zware of heftige emoties? Zoals bijvoorbeeld depressieve gevoelens of angsten? Zit je hier voor je gevoel even middenin? Probeer dan juist een bewegende meditatie

Wanneer je, je vast voelt in depressieve gedachten en gevoelens. Angsten in je hoofd en lichaam voelt. Dan kan je, bijvoorbeeld juist door dat gevoel of een gedachte worden meegesleurd als het ware, wat je gemoedstoestand in dat moment alleen verstrekt. In plaats van stil zitten helpt het dan juist je lichaam in beweging te brengen.

Volg dan bijvoorbeeld een yogales waarin je vooral lekker je lichaam in beweging brengt, zoals een slow flow yoga les. Dit is namelijk ook een vorm van meditatie, maar dan in beweging.

6. Probeer eens een mindful wandeling. Hoe?

Wat is een mindful wandeling? Je wandelt dan bewust net wat langzamer dan dat je de neiging toe hebt en richt je aandacht op je zintuigen. Een voorbeeld hiervan: richt je aandacht een minuut op de sensaties die je met je huid kunt waarnemen. Hierna richt je, je aandacht een minuut op wat je allemaal om je heen ziet. De volgende minuut wat je allemaal kunt horen. Hierna wat je allemaal ruikt en proeft. Je zal merken dat je rustiger wordt en je omgeving beter hebt opgenomen.

In het kort

Het afgelopen jaar is een chaos aan emoties en aanpassingsvermogen geweest. Het is daarom ook niet gek dat je meer mentale onrust ervaart. Meditatie helpt je met het bewust worden je van emoties en leert je dat alles tijdelijk is. Hierdoor kan je makkelijker een overweldigende emotie weer loslaten wanneer je het de ruimte geeft. Probeer verschillende meditatie technieken die werken voor jou. En wellicht dat deze 6 tips je meer ontspanning geven!

Tags: burn-out, meditatie, mindfulness, stress vermindering

Vergelijkbare Artikelen

door
Nerini is Restorative Yoga, Yoga Nidra en Meditatie docent, waarbij de ademhaling en de connectie tussen lichaam en geest centraal staat in haar lessen. Al van jongs af aan voelde zij zich aangetrokken tot de wereld van yoga, oude geschriften en tradities door haar Indiase roots. Na haar yogaopleiding in 2017, geeft ze met veel passie yogalessen in Arnhem en omgeving.
Ontdek het belang van de adem (+ademhalingsoefening) Beginnen met Intermittent Fasting? 5 boeken voor de juiste start

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *