Margreet begon yogakleding webshop iloveyoga: “ineens kwam alles samen: mijn passie voor reizen, yoga en kennis over textiel”

Interview Margreet I Love Yoga | Feminien

We spraken Margreet Oranje – van der Heide (50), de eigenaaresse van de yogawebshop iloveyoga.nl. Een webshop anders dan andere. Een die gericht is op de verkoop van duurzame internationale yogakleding. Een mooi inspirerend initiatief, dat haar passie voor reizen (als part-time stewardess) en yogalerares samenbrengt. Ze vindt de mooiste yogakleding op haar trips en spot zo de laatste trends wereldwijd. We spraken haar over haar visie, wat haar zelf inspireert en wat haar eigen favoriete yogamerken zijn. 

Geregeld interviewt Feminien een vrouw die haar gevoel volgde. Deze week is het de beurt aan Margreet die haar passie voor yoga, textiel en reizen wist te combineren met haar yogakleding webshop iloveyoga.nl.

Hoe is Iloveyoga tot stand gekomen?

Iloveyoga is ontstaan door het samenkomen van al mijn passies. Ik vlieg al zo’n 20 jaar part-time bij KLM als stewardess. Daarvoor heb ik altijd verschillende banen in de textiel gehad, doordat ik de Fashion Business School (TMO) heb gedaan. Zo’n 15 jaar geleden heb ik mijn eerste yoga teacher training gedaan, waarop vele verdiepingen en cursussen volgden. Door het vele reizen in de wereld en mijn passie voor yoga, kwam ik geregeld bij yoga scholen en winkels in het buitenland terecht en realiseerde ik mij al snel dat de yogakleding in Nederland wel heel saai was. Grote merken zoals Lululemon kwamen al wel een beetje op, maar over het algemeen was bijna alle yogakleding zwart. 

Call it destiny, maar ik had een aantal jaar geleden al de naam iloveyoga.nl gekocht van iemand. Met de essentie om daar ooit iets mee te doen, maar ik wist nog niet wat. Het stroomde nog niet.. ik dacht dat komt vanzelf wel. 

Wat is het moment geweest dat je ook echt bent begonnen? 

Toen ik vervolgens 9 jaar geleden in een winkel in Singapore was, zag ik daar de meest mooie legging van het merk Teeki. Ineens viel het kwartje en dacht ik: “ja, dit is het!”. Daar kwam alles samen: het internationale vliegen, mijn passie voor yoga en mijn achtergrond in textiel. 

In het begin had ik nog niet eens een website en heb ik mijn eerste producten verkocht via een yoga festival. Ik deed de dozen met voorraad open en iedereen werd er zo enthousiast van dat ik feitelijk uit de dozen aan het verkopen was. Dat was echt te gek! De broeken waren gemaakt van gerecyclede petflessen en de leggings waren toen echt helemaal vernieuwend met gave prints en helemaal duurzaam. Vanuit daar ben ik verder gegaan en heb ik door mijn achtergrond in de textiel een neus ontwikkeld voor het opsporen van goede merken. Zo zijn er allerlei merken bijgekomen in de loop der tijd. 

Wat heeft iloveyoga jou persoonlijk gebracht? 

Nog voordat ik met iloveyoga begon, zo’n 10 jaar geleden, overleed mijn moeder. Ik ben in die tijd veel meer gaan nadenken over wat ik nou wilde met mijn leven en wat ik ermee wilde doen. Hoe kan ik iets zinvols doen? Yoga was op dat moment nog helemaal niet zo groot als dat het nu is en het gaf mij ontzettend veel kracht in die tijd. 

Het was niet veel later dat ik startte met de webshop. Ik besloot dat de intentie van mijn webshop moest zijn dat ik yoga wilde verbreden, zodat iedereen het kon gaan doen. Want dat was toen echt nog niet zo. Het was alleen nog maar voor de stoffe geitenwollensokken types, maar niet zo gangbaar zoals het nu is. Ik kreeg in het begin dan ook wel te horen van “dat heb je toch helemaal niet nodig, hippe yogakleding?” Mijn reactie was dan steevast “klopt, je hebt het ook niet nodig, maar het kan het voor jou wel aangenamer of leuker maken” en dat was belangrijk voor mij. 

Ik heb hartstikke mooie merken gevonden die heel populair waren in het buitenland, maar nog niet in Nederland. Die ben ik gaan verkopen in mijn webshop, omdat ik vond dat deze goede initiatieven een plaats verdienden. Uiteindelijk wil je iets terug doen voor de maatschappij en voor de aarde en meer bewustzijn creëren over wat je aantrekt. Stop met het kopen van die yoga legging bij de H&M of de Decathlon. Als je een legging voor een prikkie koopt, weet je eigenlijk al dat het maakproces en de hele ketting erachter niet goed zit. 

Wat betekent duurzame yogakleding dan voor jou? 

Duurzaam is een heel groot woord, want want is echt duurzaam? Dat is eigenlijk tweedehands. Ik doe mijn best met wat ik kan, maar echt duurzame kleding is ruilhandel of bijvoorbeeld de aankoop doen van een mooie, duurzame, misschien wat duurdere, legging en daar dan langer mee doen. Dat is echt duurzaam. 

Dus waar ik met mijn webshop mijn best voor doe is om merken te laten zien en verkopen die wel duurzaam zijn in hun maakproces, in hun stoffen of in hoe het verscheept wordt. Maar aan de andere kant moet de consument ook nagaan wat duurzaam is in hun leven, door bijvoorbeeld niet te vaak aankopen te doen. 

Wat ik daarnaast nu nog steeds doe is dat ik tijdens het verkopen van kleding op yoga festivals een bak maak met ‘tweedekeusjes’ maak. Kleding met bijvoorbeeld een klein gaatje of dingen van mijzelf die over zijn die ik niet meer aan doe. Lekker laten rouleren die kleding en ook nog eens ideaal voor mensen die wat minder te besteden hebben. Hoe leuk is dat? 

Welke yogakleding merken zou jij aanraden voor een goede aanschaf die nog jaren mee gaat? 

Een mooi nieuw merk en een van mijn favorieten is bijvoorbeeld het merk Yogamii. Alle kledingstukken van dat merk zijn allemaal zo prachtig. Een ander mooi merk is Mandala uit Duitsland. Het merk bestaat al vele jaren en hebben ook zulke mooie producten. Ik heb deze merken eigenlijk altijd in mijn webshop staan. 

Het lastige voor mij is om dit online over te brengen aan mijn klanten. Want de kwaliteit zie je dus niet zo makkelijk op een plaatje. Daarom vind ik het ook fijn om naar yoga festivals en events te gaan en een rek kleding mee te nemen. Dan kan je de stof voelen, passen en zelf je eigen keuze maken. 

Waar haal je zelf je inspiratie vandaan?

Als we in Ayurveda praten ben ik pitta overwegend en is mijn vata vaak uit balans. Dat blijken de meeste yogi’s te hebben trouwens. Pitta’s zijn krachtig, vurig, dynamisch en gaan maar door – en doen daarom niet voor niets yoga om weer rustiger te worden. Ik kan wel echt enorm zoekend zijn en heb sinds mijn 50e wel echt een stapje terug moeten doen. Zowel lichamelijk als geestelijk. Zo ben ik na 20 jaar minder gaan vliegen en ook mentaal de balans aan het zoeken. Waar voel ik mij fijn bij. Daardoor merk ik dat ik ook minder inspiratie ophaal dan een aantal jaar geleden. 

Maar ik raak nog steeds geinspireerd door anderen natuurlijk. Een voorbeeld daarvan is Jeanne de Kroon van Zazi Vintage. Zij werkt samen met lokale mensen in Afghanistan en India en is mega sustainable, ethical en verantwoord bezig. Dat vind ik zo mooi om te zien en een ware inspiratie. Daarnaast vind ik ook mensen heel mooi die zich volledig geven voor hun passie op een bepaald vlak en leven met hun hart. Zoals Steffi de Pous van Because of Carry. Zij is de doener, de helper en de inspirator in een. 


Aanbevolen boeken door Margreet

Awakening The Sacret Body
Holistik Handboek
Woman Lucy Woesthoff

Daarnaast heb ik ook boeken die mij inspireren. Awakening The Sacret Body vind ik een heel mooi boek over energiebanen en bepaalde houdingen aanhouden waardoor je energiebanen kan vrijmaken. Daar heb ik zoveel van geleerd! Ik lees ook veel yogaboeken en vond ik bijvoorbeeld het Holistik Handboek heerlijk weglezen of ook het boek Woman van Lucy Woesthoff

Wat zou je anderen nog mee willen geven?

Dat we allemaal ons pad bewandelen, met de hobbels en bobbels die daarbij horen. Het is oké wat er allemaal gebeurd. Soms is het super heftig allemaal en beleef je het super intens. En soms denk ik; het is wat het is en ga je makkelijker door. Wat voor inzichten geeft het je? En wat doe je ermee om weer verder te kunnen? Dat zijn vragen die daarbij komen kijken. Doe wat bij je past. Als het teveel is, neem je gewoon weer een stapje terug. 


Meer interviews lezen van inspirerende vrouwenlijke ondernemers?

Tags: ondernemen, yoga

Vergelijkbare Artikelen

door
Feminien is het online magazine voor wellness en gezondheid. Met een mix tussen holistische en wetenschappelijke zorg. Onze missie is om er voor te zorgen dat kennis van vrouwen gezondheid beter, makkelijker, en toegankelijker is, zodat je zelf kan onderzoeken wat goed voelt voor jou. Meer kennis is immers meer grip op je gezondheid.
7x Vegan kookboeken voor beginners als start van een plantaardig dieet Dit zijn de voordelen van hypnobirthing: alles wat je wil weten over een ontspannen bevalling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *