De Wim Hof Methode: ademhalingsoefeningen voor een beter immuun

Wim Hof Methode Kou Therapie

De Wim Hof methode is de laatste tijd trending. Zo was de Nederlandse ‘Iceman’ te zien in de spraakmakende Netflix-serie Goop Lab en strijd hij tegen COVID-19 zonder vaccin. Wim Hof’s ademhalingsoefeningen, de koude douche technieken en zijn holistische methode krijgen meer gehoor. In dit artikel duiken we dieper in op zijn methodes voor het verbeteren van het immuunsysteem. 

Wat is de Wim Hof Methode? 

Bekend als de ‘Iceman’ heeft Wim Hof al een aantal wonderbaarlijke prestaties op zijn naam staan. Hij kan zichzelf in ijswater houden voor bijna twee uur met een (nog steeds) verhoogde lichaamstemperatuur. Hij beklom ooit de Mount Everest tot een extreme hoogte, in slechts een korte broek (en zonder shirt). En hij rende een hele marathon in de woestijn, zonder een slokje water te drinken. Hoe is dit mogelijk?

Wim Hof is geen bijzonder geval en gelooft dat iedereen zijn methode onder de knie kan krijgen, net als hij. Hij bewijst dat ons lichaam in staat is tot buitengewoonlijke dingen. Daarnaast is hij nieuwsgierig naar hoeveel controle wij als mens hebben over ons lichaam, onze instincten, gezondheid en geluk – met onze eigen geest. 

In de laatste jaren ontwikkelde Hof een techniek die hij de ‘Wim Hof Methode’ noemt. De methode bestaat uit drie onderdelen: ’derde-oog’ meditatie of focus, blootstelling aan kou en gespecialiseerde ademhalingstechnieken. Met zijn methode wordt het lichaam veerkrachtiger tegen lichamelijke en mentale stress. 


Lees ook: [Interview] Laura Hof over de Wim Hof Methode: “ik keek mijn vader aan: ‘Holy F, this shit works!”


Technieken van de Wim Hof Methode

  1. Mindset Meditatie met je derde oog
    De Mindset Meditatie is een focus visualisatieoefening waarbij je totale rust nastreeft.
  2. Blootstelling aan kou
    Met verschillende technieken kan je je aan kou blootstellen, zoals koud douchen of lange wandelingen in de sneeuw. 
  3. Gespecialiseerde ademhalingstechnieken
    Er zijn twee types, waarbij de eerste afwisselt tussen korte periodes van hyperventilatie, gevolgd door een periode van op adem komen waarbij je je adem inhoudt. Het tweede type bestaat uit een cyclus van een diepe in-adem, een diepe uit-adem en tien seconden je adem inhouden waarbij je al je spieren aanspant. 
Boek De Wim Hof Methode | Feminien

Leestip:
Het allereerste boek geschreven door Wim zelf: ‘De Wim Hof Methode: Overstijg jezelf met The Ice Man‘ (€20,99) vertelt hij hoe letterlijk iedereen het onmogelijke kan doen. Wim Hof vertelt op aangrijpende en gepassioneerde wijze in zijn nieuwe boek ‘De Wim Hof Methode’ dat een ijsbad niet alleen goed is voor body en mind, maar óók voor de spirit.

Wetenschappelijke resultaten en auto-immuunziektes

Zijn methode ontwikkelde hij door jarenlang in de natuur te wonen. Hof bleek zijn eigen autonome zenuwstelsel te kunnen beïnvloeden en aansturen. Dit werd door de wetenschap niet eerder voor mogelijk gehouden tot de Radboud Universiteit Nijmegen dit in 2014 wetenschappelijk bewees. In de studie toonden 24 proefpersonen aan allemaal in staat te zijn hun eigen autonome zenuwstelsel te beïnvloeden door middel van de methode.

Matthijs Kox, Phd., assistent professor op de afdeling Intensive Care Medicine aan de Radboud Universiteit, is gespecialiseerd in auto-immuunziekten. In zijn onderzoek werden Wim Hof’s temperaturen gemeten in een ijsbad, kreeg hij endotoxemieen ingespoten en zijn Hof’s pH-waarden gemeten tijdens de ademhalingsoefeningen. Bij alle testen bleek dat hij niet de gebruikelijke symptomen vertoonde, zoals bijvoorbeeld een verlaagde lichaamstemperatuur in een ijsbad. 

In een Q&A met Goop vertelt Kox over het onderzoek. “Bij de tweede test zien we gebruikelijk symptomen voor 1-2 uur: koorts, hoofdpijn, koude rillingen en soms zelfs misselijkheid. Wim had bijna geen symptomen”. Na een 10-daagse WHM training met de helft van de proefpersonen, bleken ook zij de symptomen amper te vertonenen. Wim Hof bleek hierdoor geen ‘superman’ te zijn en dat je met de methode inderdaad vrijwillig je autonoom zenuwstelsel kan activeren. Deze resultaten werden vervolgens wetenschappelijk gepubliceerd.  

Tot slot liet het laatste experiment wederom iets unieks zien wat nog niet eerder was vertoond. Hierin werd de pH-waarde van het bloed gemeten tijdens de hyperventilatie-oefening. Waar normaal een bloedwaarde van 7.4 pH als gezond wordt beschouwd (en alles hier voor langere tijd erboven als alarmerend wordt gezien), kwam de pH-waarde tijdens de hyperventilatieoefening voor enkele minuten zelfs tot 7.8 pH. Dit is uitzonderlijk hoog.

In de periode waarop je weer op adem komt en je adem inhoudt voor een aantal minuten, zakte de bloedwaarde weer terug naar normaal niveau. “Onze hypothese is dat deze korte periode waarin het bloed van de proefpersonen alkalisch wordt [ook wel ‘basisch’ genoemd, met een pH waarde hoger dan 7]. Dit is een voldoende trigger om een gecontroleerde stressreactie op te wekken dat het lichaam vertelt om adrenaline vrij te geven. Deze adrenline activeert het zenuwstelsel en onderdrukt het immuunsysteem”. 

Verder onderzoek moet nu uitwijzen of de Wim Hof Methode patiënten met een auto-immuunziekte kan helpen. Hierbij lijden patiënten aan een overactief immuunsysteem waarbij ze hun eigen lichaam schaden. Het beoefenen van de WHM zou kunnen betekenen dat deze patiënten geen (of minder) medicijnen hoeven te slikken en de kracht hebben over hun eigen ziekte. 

Wat zijn de bewezen voordelen van de Wim Hof methode?

In een recent uur-durend IGTV interview met Novak Djokovic en Wim Hof, vertelde de tenniskampioen al jaren gebruikt te maken van de Wim Hof Methode voor het verbeteren van zijn sportieve prestaties op de baan.

Behalve de verbeterde sportprestaties, is er een aantal bewezen voordelen van de Wim Hof Methode. Zo krijg je een gezonder vatenstelsel, sterker immuunsysteem en werkt het als een natuurlijke antidepressiva. Mensen schijnen een superfocus te hebben, een hogere vetverbranding en betere insulinegevoeligheid.

Leestip:
In het boek Koud kunstje: wat kun je leren van de iceman (€16,95) legt schrijver Koen de Jong, samen met Wim Hof, meer uit over de drie steunpilaren van de methode: adem, kou en focus. Het boek is een klassieker over de Wim Hof methode dat gaat over de essentiele vragen: Waarom kan hij dat? Wat is het nut ervan? En kun jij het ook?

Tot slot heb je minder ontstekingen en een betere zuurgraad in je lichaam, minder verzuring bij sportprestaties, een beter metabolisme en een diepere meditatieve rust. Wat wil je nou nog meer?!

Kan de Wim Hof Methode COVID-19 genezen? 

In het interview met Djokovic deelde Wim Hof ook een tipje van de sluier van zijn laatste opkomende onderzoek. Aan de Universiteit van San Francisco kijken ze met het oog op de huidige Corona pandemie naar hoe je je immuunsysteem kan boosten. Hof is ervan overtuigd dat zijn methode daarin een grote rol speelt en dat wordt hierin onderzocht.

Omdat het slechts draait om ademhaling, meditatie en blootstelling aan kou, heb je dus geen medicijn nodig voor het genezen. Door het bewezen effect op het immuunsysteem, zou de methode ook een gratis en doeltreffend ‘medicijn’ kunnen zijn voor COVID-19. 

Even afwachten dus nog naar het wetenschappelijke onderzoek, maar je kan al wel vast beginnen met het beoefenen van de methode via de Wim Hof website of app. Hierin vind je gratis meditatie- en ademhalingsoefeningen, net als betaalde online cursussen en workshops.  


Meer lezen over de Wim Hof Methode?

Tags: ademhaling, biohacken, koutraining, Laura Hof, meditatie, ontdek, wim hof methode

Vergelijkbare Artikelen

door
Feminien is het online magazine voor wellness en gezondheid. Met een mix tussen holistische en wetenschappelijke zorg. Onze missie is om er voor te zorgen dat kennis van vrouwen gezondheid beter, makkelijker, en toegankelijker is, zodat je zelf kan onderzoeken wat goed voelt voor jou. Meer kennis is immers meer grip op je gezondheid.
Nina reisde twee jaar de wereld rond als yogadocent: “ik heb geleerd wat mijn essentie is om gelukkig te zijn.” Romina van Just Breast creëert kunst met borsten: “het voelt raar als je je beseft dat je indirect levens redt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *