5 tips om in balans te blijven op vakantie met Ayurveda

Vakantie met ayurveda

Hoe blijf je volgens Ayurveda in balans tijdens de vakantie? We weten allemaal dat we in de vakantie uit ons dagelijkse ritme stappen. We veranderen van omgeving, we eten en drinken vaak meer dan gebruikelijk en komen (hopelijk) aan wat extra rust toe. Toch hebben deze veranderingen impact op je lichamelijke balans. In dit artikel deel ik een aantal handige trucs om toch wat meer in balans te blijven volgens ayurveda tijdens je vakantie.

Op vakantie met ayurveda

Ik ga op vakantie en neem mee: mijn tongschraper, KKV thee, kruiden, kokosolie en een heerlijk leesboek! De zomer vraagt erom om erop uit te trekken, op vakantie te gaan naar een warme zonbestemming of fijn in eigen land rond te touren.

In de zomer overheerst het element vuur (in ayurvedische termen het pitta seizoen) en mogen we alles een beetje op zijn beloop laten. Go with the flow! Toch is het fijn om balans te houden en aan bepaalde rituelen vast te houden óf te weten wat je moet doen wanneer je net iets te veel franse kaas gegeten hebt 😉


Lees ook: Ayurveda voor Beginners: Het Hoe, Wat en Waarom


Begin de dag met een mini-detox

In mijn vakantietas mag de tongschraper niet ontbreken. Even belangrijk als het poetsen van je tanden. ’s Nachts werkt je lichaam namelijk om zich te ontgiften en afvalstoffen komen o.a. naar boven via je tong. Zonde als je die met het ontbijt weer terug je lichaam in brengt. Schraap ze eraf, poets je tanden en neem daarna een glas lauwwarm water om je spijsvertering wakker te maken.

KKV to the rescue

Op vakantie eet je vaak anders en houd je je niet zo trouw aan je persoonlijke (ochtend) rituelen. Geen probleem het zomerseizoen is er om los te laten en mee te gaan in de flow van de dag.  Wel kan het fijn zijn om iets achter de hand te hebben als de pizza niet zo goed valt of wanneer je last krijgt van maagzuur van dat tweede rode wijntje. KKV thee is here to rescue. KKV staat voor de kruiden: Komijn, Koriander en Venkel. Het brengt alle drie de dosha’s in balans, helpt bij buikpijn, maagzuur, blaasontsteking en ondersteunt je spijsverteringsvuur. Het recept voor KKV thee vind je in het ayurvedische kerstartikel.

  • Komijn is goed voor de spijsvertering en ondersteunt de lever
  • Koriander is een perfect detox kruid en werkt verkoelend
  • Venkel helpt bij een opgeblazen gevoel en vermindert darmgassen

Voorkom vakantieconstipatie

Door reizen gaat het element lucht (vata) omhoog, wat ook gebeurt bij onverwachte gebeurtenissen of als je van (leef)omgeving verandert. Je kunt dit balanceren door, wanneer je met de auto reist, te stoppen om een maaltijd/snack te eten. Wanneer je tijdens het reizen eet, breng je vata nog meer uit balans. Is dit niet mogelijk (bijvoorbeeld tijdens een lange vlucht) kies dan in ieder geval voor warm. Salades en crackers verhogen het lucht element, dus kies liever voor een maaltijdsoep of mok warme melk met rustgevende kruiden.

Is vata te hoog dan kun je dit merken aan de volgende symptomen: last van buikpijn, onrust, slapeloosheid, of constipatie. Ook hier geldt weer: voeg warmte toe (middels thee en voeding) of smeer jezelf in met warme olie (abhyanga) om vata te balanceren. Een heel fijn kruid wat mij altijd de vakantie doorbrengt is triphala. Het is een bekende ayurvedische combinatie van de drie vruchten: amalaki, haritaki, bibhitaki. Verkrijbaar in poeder of tabletvorm. De kruidenformule is rijk aan vitamine c, werkt reinigend en stimuleert de darmwerking. Erg goed in te zetten bij vakantieconstipatie.

Ayurvedische huidbescherming voor de zon

Heb je heel de dag op het strand gelegen? Dan kan je huid wel wat extra aandacht gebruiken. Doe een zelfmassage met kokosolie, het is heerlijk verkoelend en voedend voor je huid. Kokosolie heeft ook een beschermingsfactor van 5-10 SPF. Dus als je op een bestemming bent met weinig zon of je je veel in de schaduw bevindt, kan het ook dienen als zonnebrandcrème. Heb je te veel in de zon gezeten? Voeg dan het kruid neem toe aan je kokosolie of verrijk hem met aloe vera.

Je gezicht extra verzorgen kun je doen met rozenwater. Spray je gezicht ermee in na het douchen of doordrenk watjes met rozenwater. De watjes kun je op je ogen leggen. Dit helpt je heerlijk ontspannen en geïrriteerde ogen tot rust te brengen. Pitta (het zomerseizoen) staat in verbinden met je ogen dus het kan best dat je hier op het moment meer lat van hebt.

Blijf gehydrateerd

Ga je op vakantie naar een zonnige bestemming? Zorg dat je goed gehydrateerd blijft! Een perfect zomerdrankje is kokosnootwater. Of wat dacht je van een koude hibiscusthee, met munt. Voor wat extra verkoeling (of als je een pitta constitutie hebt) kun je pure aloe verasap toevoegen. Drink je drankje altijd op kamertemperatuur. Ijskoud dooft je spijsverteringsvuurtje en zorgt ervoor dat je lichaam moet schakelen van heel warm naar koud, dit kost veel energie en je lichaam kan zich maar op één ding tegelijk focussen.

Ik wens je een hele fijne (ayurvedische) zomer!


Eline Flux Dandelien Ayurveda

Het artikel is geschreven door Eline Flux van Dandelien. Op Feminien schrijft Eline verschillende artikelen op het gebied van ayurvedische voeding en kruiden, (zwangerschaps)yoga, reiki en selfcare rituelen. Wil je meer weten over Dandelien of heb je interesse in een 1-1 voeding & lifestyle consult? Bezoek dan haar website of Instagram.


Tags: ayurveda, detox

Vergelijkbare Artikelen

door
Eline is gecertificeerd Ayurvedisch voeding & lifestyle coach en reiki practitioner. Ze helpt vrouwen weer in balans te komen door middel van Ayurvedische consulten en reiki behandelingen. Met haar platform Dandelien hoopt ze jou te inspireren op het gebied van voeding, Ayurvedische kruiden, (zwangerschaps)yoga en selfcare rituelen. Wil personlijk advies? Je kunt haar benaderen via info@dandelien.com.
Aukje van NatuurlijkeDeo: "je schrikt je rot als je weet wat er in gebruikelijke deodorant zit" Vrijetijdsziekte: dit is waarom je altijd ziek wordt tijdens vakantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *