Sarah begon natuurapotheek Saar Soleares met recepten uit opa’s kruidentuin

Natuurapotheek Saar Soleares oprichter Sarah Arias

Natuurapotheek Saar Soleares begon met de zoektocht naar een remedie voor eczeem voor Sarah’s dochter. En opa wist raad. Met zijn jarenlange liefde voor planten, bloemen en kruiden kwam hij met een recept voor een natuurlijke eczeemcrème die werkte. Sindsdien creëert Sarah Arias natuurlijke remedies en producten voor moeder en kind, geïnspireerd op eeuwenoude recepten uit de Mediterrannee. Met liefde voor de natuur en een duurzaam productieproces: “Moeders blijven terugkomen voor meer”. 


Eens in de maand interviewt Feminien een vrouw die haar gevoel volgde. Deze maand is het de beurt aan Sarah Arias die met haar natuurapotheek Saar Soleares natuurlijke verzorgingsproducten maakt voor moeder en kind.


Hoe is Saar Soleares tot stand gekomen?

“Mijn dochtertje had vanaf haar eerste jaar veel last van eczeem. Ik heb toen geprobeerd om er van alles op te smeren en te onderzoeken waar het vandaan kwam. Maar niets hielp. Net als heel veel moeders in hun zwangerschap of met kleine kinderen, was ik bezig met ‘wat geef ik mijn baby’ en ‘wat smeer ik op mijn baby’. Dan kom je er wel achter hoeveel troep er eigenlijk door alle reguliere verzorgingsproducten heen zit! Ook voor baby’s, dus daar schrok ik van. 

Mijn opa maakte altijd zijn eigen middeltjes uit de kruidentuin. Hij had vroeger een boomgaard en wist alles van bloemen en kruiden. Als kind had ik al heel veel van hem geleerd. Als ik dan bij hem was ging hij mij alles uitleggen over de werking van bijvoorbeeld lavendel, dat dat rustgevend was.

Toen ik dus op zoek was naar een remedie voor de eczeem van mijn dochter, vroeg ik aan mijn moeder of er niet een recept van opa was dat ik kon gebruiken. Van opa kreeg ik een recept voor een eczeemcreme op basis van bijenwaszalf met propolis. Dat ben ik zelf gaan maken en heb ik op de eczeem gesmeerd. Binnen drie weken was mijn dochtertje haar eczeem niet meer ontstoken. Haar huid werd helemaal rustig en daarmee heb ik de eczeem onder controle kunnen krijgen. Dat was voor mij echt een realisatiemoment. “Wow, het is niet alleen maar gezellig en knus met de plantjes bij opa, maar het helpt dus ook gewoon echt!” En dus ook met zo’n heftig probleem zoals eczeem, kan je dus iets uit de natuur gebruiken wat gewoon werkt. 

Vanaf dat moment ben ik eigenlijk alle verzorging voor mijn kinderen zelf gaan maken, op basis van eeuwenoude recepten die ik zelf verder ben gaan ontwikkelen en uitbreiden. Ik ben mij gaan verdiepen in herbal remedies en natuurgeneeskunde en wat je daar allemaal mee kan doen. 

Mijn zoontje kon bijvoorbeeld heel slecht slapen, dus toen ben ik daar een product voor gaan maken, de Slaapjes Balsem. En daarna ook producten voor mijzelf, bijvoorbeeld voor mijn huid na de zwangerschap en ook geuren en haarproducten. Daardoor is Saar Soleares ontwikkelt tot een productlijn met remedies en verzorgingsproducten voor het hele spectrum van moeder zijn met kleine kinderen. Ik ben gaan maken waar ik en mijn gezin zelf behoefte aan hadden.” 

Met de recepten van je opa ben je de natuurapotheek verder gaan ontwikkelen… 

“Omdat het aantal allergieën onder kinderen alleen maar groeit (door meer chemische stoffen in producten), kwam er ook steeds meer vraag. De eerste vier producten verkocht ik via een lokaal winkeltje. Er werd steeds meer verkocht en er kwamen steeds meer winkeltjes bij die het gingen verkopen. Het werd tijd voor mijn eigen online webshop en vanuit daar is het elk jaar heel organisch gegroeid. In de tussentijd leerde ik mijn man, Mauricio Arias,  kennen en heeft hij Saar Soleares een prachtig design gegeven, met milieuvriendelijke verpakkingen. Inmiddels hebben we 22 eigenmerk producten en verkopen we internationaal in landen als Nederland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Het eindresultaat is een product van onze samenwerking en daar ben ik heel trots op.” 

Saar Solareas Facial Oil

Win-actie

Wil jij ook een mooie natuurlijke gezichtsolie voor jouw huid? Win nu 2x de Saar Soleares Facial Oil t.w.v. €50! Laat je e-mailadres achter via deze link. Mee doen kan tot 28 maart 2021!

En wat waren de eerste reacties van moeders en kinderen? 

“Moeders waren vooral heel erg blij dat ze iets hadden gevonden wat echt hielp. De eczeemcrème was het eerste natuurlijke alternatief dat ze hadden gevonden voor de reguliere hormoonzalf. Bij de hormoonzalf gaat het vaak tijdelijk even beter, maar daarna beschadigt het de huid toch weer flink. Die hormoonzalf is in sommige gevallen noodzakelijk omdat het soms de enige oplossing is om de eczeem weer onder controle te krijgen. Maar uiteindelijk wordt je huid daardoor ook dunner. Dus de reacties van moeders waren vooral dat ze verbaasd waren dat ze eindelijk iets natuurlijks gevonden hadden dat werkt voor hun kinderen, op lange termijn. Dat was natuurlijk super vervullend voor mij, omdat ik erachter kwam dat ik iets in handen had dat werkt voor mensen.” 

Waarom werkt deze natuurlijke eczeemcrème zo goed? 

“De eczeemcrème is gemaakt op basis van natuurwondertje Propolis, het werkzame ingrediënt van de zalf en ook onze gezichtsolie, dat werkt als een natuurlijk antibioticum voor de huid. Bijen verzamelen propolis (een harsachtige stof) van bomen en gebruiken het om hun honingraat mee te beschermen tegen schimmels, bacteriën en virussen. Het heeft dezelfde werking op de huid, waardoor de ontstekingen geremd worden. 

Het voordeel van een natuurlijk product is dat je lichaam het eerder herkent omdat het lijkt op lichaamseigen stoffen. Hierdoor wekt het minder reactie op dan een synthetisch product bijvoorbeeld. Dit geldt zeker voor baby’s, aangezien baby’s een tot wel 5 keer dunnere huid hebben dan een volwassene. Baby’s krijgen daardoor sneller een reactie op giftige stoffen in huidproducten. 

Via de huid komt immers alles in je lichaam terecht. Daar sta je vaak niet bij stil, maar zelfs via de shampoo en bodywash die je misschien dagelijks gebruikt. Alles wordt geabsorbeerd door je huid. Als je erover nadenkt zijn er per dag wel 10 producten die je zonder het te beseffen inneemt die in de bloedbaan terecht komen.” 

Waar worden de producten gemaakt en hoe zorg je ervoor dat het zo natuurlijk mogelijk gebeurd? 

“We maken de meeste Saar Soleares producten nog steeds zelf in ons eigen fabriekje in Nederland. Gedeeltelijk geven we het nu uit handen en hoe meer we groeien, maar we willen alles kleinschalig blijven produceren. Hoe groter je de productie maakt, hoe meer conserveermiddelen je ook in de producten moet stoppen om het een langere periode te kunnen opslaan, vervoeren etc. Daarom kiezen we ervoor alles in kleine oplages op te leveren. Zo kan jij thuis zo lang mogelijk genieten van een zo natuurlijk mogelijk product (ongeveer 2 jaar).” 

Welke ‘natuurwondertjes’, naast propolis, kan je nog meer in de Saar Soleares producten vinden? 

“We maken veel gebruik van etherische oliën, het meest geconcentreerde abstract van bloemen en planten. De werkzaamheid van die oliën is ongelofelijk sterk en verwerken we als remedie en voor de geur. Daarnaast gebruiken we ook veel plantaardige oliën, zoals rozenbottelzaadolie, teunisbloemolie, granaatappelolie en speciale oliën uit vruchten, noten en zaden. Daar werk ik heel graag mee, want elke olie heeft weer een andere kwaliteit. Zo kan een olie tegen veroudering werken of juist heel rustgevend zijn. Alle producten worden speciaal samengesteld voor kinderen en de gevoelige huid.”

Welke producten gebruik je zelf het meeste? 

“Ik gebruik bijna alle producten die we hebben ontwikkeld voor moeders, maar de producten die ik dagelijks gebruik zijn de Facial Oil, de Agua de Limones Body Mist en de Natuurlijke Shampoo. De Facial Oil gebruik ik al 15 jaar elke dag. Ik ben nog steeds heel blij met hoe mijn huid er op het moment uitziet. De huidolie heeft een speciale mix van jojoba, rozen en teunisbloemolie. Allemaal stoffen die een anti-verouderingseffect hebben op de huid en de nieuwe celregeneratie bevorderen. 

De shampoo is één van onze nieuwste producten en helpt heel goed bij droog, breekbaar haar. In de shampoo zit granaatappel en ‘african black soap’, een gunstig product om je haar te verstevigen en te laten groeien. Granaatappelolie wordt al heel lang in Italië gebruikt als middel om je haar te verstevigen en je hoofdhuid weer gezond te maken. Het zit daarom in onze shampoo, maar ook in de Haarelixer, dat je als haarmasker kan gebruiken.” 

Wat geeft jou inspiratie voor je bedrijf?

“Wat mij het meest inspireert zijn de natuur en mijn kinderen. Mijn moeder was vroeger echt een bohemian vrouw die mij overal naartoe sleepte, waardoor wij vroeger veel reisden en ik al snel verbonden werd met de natuur. Door haar heb ik leren vertrouwen op de natuur voor antwoorden en voor rust. Als je je niet goed voelt, helpt de natuur je om je weer op te laden en je nieuwe inspiratie te geven. Natuurlijk hoort mijn opa daar ook bij, die veel wijsheden en liefde gaf en kreeg uit de natuur, zijn bloemen en planten. 

Daarnaast krijg ik op het moment ook veel inspiratie van oude en traditionele familiebedrijven, die recepten en gebruiken overdragen door de eeuwen heen. Ik vind dat zo mooi om te zien! Het is hierdoor veel authentieker dan de huidige economie waar alles ‘fast’ en ‘cheap’ gemaakt wordt in bijvoorbeeld Azië. Hierdoor hebben we geen grip meer op waar onze producten vandaan komen. Ik vind het heel fijn en inspirerend als mensen dichtbij zichzelf blijven en bij het ambacht wat zij doen. 

Mijn allereerste leverancier voor de bijenwaszalf was een lokale boer, een imker, die met heel veel respect en liefde met zijn bijen werkte. Helaas is hij er nu niet meer, maar ik zal onze samenwerking niet snel meer vergeten. Het was iemand die met liefde verbonden was aan zijn werk en dat vind ik heel bijzonder. Ik ben ervan overtuigd dat als je een product gebruikt, dat alles wat daarvoor is gebeurd om het te maken van invloed is op hoe je dat product ervaart. Je denkt er niet over na, maar het zit wel in het product. Dus die liefde voor de honing en de bijen, dat werkt allemaal verder door. Het is de aandacht voor detail wat een product mooi maakt.” 

Wat is jouw ultieme droom met Saar Soleares? 

“Ik wil Saar Soleares natuurlijk laten groeien, zodat we meer kinderen en moeders kunnen helpen met natuurlijke producten. Daarnaast lijkt het mij geweldig om een eigen fysieke apotheek te hebben. Komend jaar emigreer ik samen met mijn man naar Californië in de Verenigde Staten en we willen ook daar het merk in de markt zetten. Het lijkt mij een droom om daar ook een soort van eigen ouderwetse apotheek te hebben, waar je mensen 1 op 1 kan helpen aan de juiste natuurlijke remedies. Van zowel Saar Soleares als andere Mediterrane merken waar ik achter sta. Dat klanten daar producten kunnen vinden die ze nergens anders kunnen vinden, dat is echt mijn droom.” 


Wil jij een van de Saar Soleares verzorgingsproducten voor moeder en kind proberen? Via de Saar Soleares website krijg je 10% welkomstkorting bij het inschrijven op de nieuwsbrief.

Tags: winactie, zwangerschap

Vergelijkbare Artikelen

door
Charlotte is de oprichter van Feminien. Met het online magazine Feminien wil zij het toegankelijker voor vrouwen maken om zelf informatie te vinden over verschillende methodes om het maximale uit je gezondheid te halen. Hiervoor werkt ze samen met experts op het gebied van bijv. biohacking, hormonen, ayurveda, voeding en yoga.
Het Gendergelijkheid Stemadvies 2021: welke partijen zetten zich in voor een gelijkwaardige zorg in Nederland? WIN: de Saar Soleares Biologische Gezichtsolie t.w.v. €50,00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *