Kaartlegging: Hoe begin je met orakel- of tarotkaarten leggen?

Kaartlegging: Hoe begin je met orakel- of tarotkaarten leggen?

Toen ik net in de wereld van spiritualiteit stapte maakte ik kennis met kaartleggingen, zoals bijvoorbeeld met tarotkaarten of orakelkaarten. Het leren leggen van kaarten heeft ervoor gezorgd dat ik meer inzichten in mezelf kreeg. Ik kreeg antwoorden op bepaalde vragen die ik had of ik kon vragen van anderen beantwoorden.

Kaartleggen is een fijne manier om meer in contact te komen met je intuitie, te leren vertrouwen op je gevoel en om keuzes te maken. Maar wat is kaartleggen en hoe begin je ermee? En wat is het verschil tussen tarot kaartleggingen en orakelkaarten leggen?

Wat zijn orakelkaarten?

Orakelkaarten zijn het makkelijkst om mee te beginnen en worden het vaakst gebruikt. Deze kaarten kunnen op een makkelijke manier inzicht geven op een bepaalde vraag die je hebt of je guidance geven.

Een kaartendeck kan verschillen tussen de 20 kaarten tot 144 verschillende kaarten. De orakelkaarten hebben afbeeldingen en betekenissen die specifiek zijn voor de maker van het kaartendeck. Het zijn vaak mooi geïllustreerde kaarten, hebben alleen een tekst of een combinatie van beide. 


Lees ook: Spiritualiteit Voor Beginners: wat kan het voor jou doen?


Wat zijn tarotkaarten?

Tarotkaarten stammen al terug uit Italië uit de jaren 1400 en werden toen ’triomf kaarten’ genoemd. Tarotkaarten zijn een stukje ingewikkelder dan orakelkaarten. Het Tarot kaartendeck bestaat uit 78 kaarten. Iedere kaart is gevuld met een eigen afbeelding, symboliek en verhaal. Er zijn zelfs opleidingen zodat je meer kan leren over tarotkaarten. Achter elke kaart zit namelijk een betekenis en sommige kaarten bij elkaar hebben weer een andere specifieke betekenis. Je moet dus echt alle kaarten uit je hoofd weten als je een goede reading aan iemand wil geven.

Kiezen tussen tarotkaarten leggen en orakelkaarten

Als je het simpel wil houden, is het aan te raden om te beginnen met orakelkaarten. Deze kan je namelijk gebruiken om vragen te beantwoorden voor jezelf of om meer inzicht te krijgen in bepaalde thema’s. Heb je wat meer vrije tijd en zin om nieuwe kennis op te doen? Dan kan je ook beginnen met tarotkaarten. Besef wel dat het zeker wat tijd in beslag neemt om dit te leren! Tarotkaarten zijn namelijk een stuk ingewikkelder.

Hoe kies je een kaartendeck uit?

Er zijn verschillende kaartendecks die je kan kopen in een spirituele winkel of online. Ik raad je aan om naar een spirituele winkel te gaan, zoals bijvoorbeeld Ananda Nieuwetijds in Haarlem en Utrecht, en daar even rond te snuffelen. Kijk naar de verschillende kaartendecks die er zijn en voel welke je aanspreekt. Er zijn zoveel verschillende decks en ik geloof erin dat je er altijd eentje vindt die ontzettend goed met jou matcht.

Ik heb dit meerdere mensen aangeraden, om naar een fysieke winkel te gaan, en kreeg soms berichten terug dat ze verliefd waren geworden op een kaartendeck! Zo mooi kan dat zijn. Het klinkt gek, maar soms kan je echt een verbinding voelen met een deck. Ik ben nog steeds helemaal gek op mijn eerste kaartendeck die ik heb gehaald. Elke keer als ik hem erbij pak word ik zo blij!

Hoe begin je met een kaartlegging?

Je hebt je kaartendeck gevonden, nu is het tijd om te gaan oefenen. Je hoeft geen studies te doen om te beginnen, het gaat er namelijk om dat je je eigen gevoel en intuïtie volgt. Hoe meer je dit traint, hoe makkelijker het zal gaan.

Wanneer je het kaartendeck net uitpakt, raak dan eerst alle kaarten aan zodat jouw energie erin komt. Volg vervolgens deze stappen:

  • Houd de kaarten vast, sluit je ogen en stel jezelf een open, duidelijke vraag waar je antwoord op wil hebben.
  • Leg dan de kaarten voor je neer als een waaier en ga met je hand over de kaarten heen. Het wordt aangeraden om dit met je linkerhand te doen, omdat dit je gevoelskant is.
  • Houd je ogen dicht en voel tot welke kaart je aangetrokken wordt. Vertrouw erop dat het die kaart is en pakt die kaart. Het kan zijn dat je meerdere kaarten hebt waar je je tot aangetrokken voelt.
  • Open je ogen en kijk naar de kaart die getrokken hebt. Je kan even terugvallen op het referentieboekje die je bij de kaarten gekregen hebt, maar het mooiste is om je gevoel te volgen. Jouw gevoel kan je namelijk al een sterke boodschap of interpretatie geven.

Wat je ook kan doen is de kaarten schudden nadat je jouw vraag hebt gesteld. De eerste kaart die bovenop komt kan je dan pakken of er kunnen kaarten uitvallen. Vertrouw vooral op je gevoel als je dit doet. Wanneer je aanvoelt dat je een bepaalde kaart mag pakken dan zit je altijd goed.

Als het kaarten zijn met een illustratie, kijk dan naar de illustratie en voel aan wat je eruit opmaakt. Blijf dit oefenen met jezelf of leg een kaart voor iemand anders.

Wat zijn goede tarot vragen om te stellen?

Om een goede, duidelijke kaartlegging te kunnen doen, is het belangrijk om goede, duidelijke vraag te stellen. Wat je wil voorkomen is om gesloten vragen (waarvan de antwoorden ja/nee zijn) te stellen. Houd de vragen open.

Hier zijn een aantal voorbeelden van goede tarot-vriendelijke vragen:

  1. Wat kan ik doen om …. te verbeteren?
  2. Wat moet ik weten over… ?
  3. Wat is de beste manier om mijn relatie te verbeteren met … ?
  4. Hoe kan ik …. beter begrijpen?
  5. Ik heb een goed gevoel over … Klopt mijn ingeving?

Iedereen kan beginnen met kaartleggen

Iedereen kan leren hoe je kaartleggingen doet. En hoewel het leggen van de kaarten zelf simpel is, is het lastige om goed bij je eigen gevoel en intuitie te komen. Om je af te sluiten van de buitenwereld en naar je innerlijke gevoel te luisteren. Naarmate je meer kaarten legt en je ze voor anderen legt, leer je beter je eigen intuitie te vertrouwen.


Wil je zelf een kaartlegging ontvangen van Charmayne? Bezoek haar website Char’s Coaching voor een kaartlegging + mini reading.

Tags: kaartlegging, spiritualiteit, tarotkaarten

Vergelijkbare Artikelen

door
Charmayne is Toegepast Psycholoog en NLP Coach. Met haar bedrijf Char's Coaching helpt zij vrouwen verder groeien in persoonlijke ontwikkeling, een bewustere mindset creëren en blokkades doorbreken door middel van spiritualiteit.
Hoe Hormoon Expert Kirsten haar ochtendritueel aanpast aan haar Cyclus De Mooiste Feel-Good Kerstcadeaus voor Haar 2020