Yoga voor beginners: wat, hoe en waarom?

yoga voor beginners | Feminien

Yoga voor beginners: het is misschien een beetje uit je comfort-zone, maar je hebt de eerste stap gezet! In de laatste jaren is yoga steeds normaler geworden in het Nederlandse straatbeeld, en dat is maar goed ook! Yoga is een inspirerende reis voor jezelf, waar je je leven lang profijt van zal hebben. Door yoga kan je je lichaam en geest in balans brengen.

Het kan best overweldigend klinken. In dit artikel nemen we je terug naar de basis: het wat, hoe en waarom van yoga. Er wordt meer uitgelegd over de historie van yoga, de voordelen van yoga en waarom je soms gewoon moet beginnen.

Yoga bestaat al duizenden jaren 

Als we de oude geleerden uit India mogen geloven, wordt yoga al meer dan vierduizend jaar beoefend. Yoga wordt gezien als een oefening om het lichaam en de geest in balans te brengen. Door middel van asanas (yoga poses) en pranayama (ademhalingsoefeningen) bijvoorbeeld. Het woord yoga betekent in het Sanskrit ook ‘verbinden’, het verenigen van lichaam en geest.

Dit zorgt eveneens voor het grootste verschil met veel andere sporten. De meeste sporten zijn vooral gericht zijn op lichamelijke oefening en het versterken van spieren of conditie. We al heel lang weten dat een gezond lichaam ook zorgt voor een gezonde geest. Sporten heeft dus ook een positieve bijdrage aan de balans tussen lichaam en geest, echter is geen van de sporten daadwerkelijk gericht op het in balans brengen van de twee. Yoga mixt deze twee disciplines. 

Waarom zou je met yoga moeten beginnen?

Er zijn vele voordelen van het beoefenen van yoga. Door het frequent beoefenen van yoga, breng je het lichaam en geest in balans. Dit zal onder andere zorgen voor:

  • Meer ontspanning
  • Opbouw van spierkracht
  • Meer zelfvertrouwen
  • Een betere concentratie
  • Creëren van meer flexibiliteit en stabiliteit
  • Een moment voor jezelf

Daarnaast vertelde yogadocent Nina in haar interview met Feminien hoe yoga ervoor zorgde dat ze van haar angst- en eetstoornissen afkwam. “Yoga heeft mij geleerd mijn gedachten te kalmeren en de negatieve gedachtepatronen te observeren. Ik kwam erachter dat mijn gedachtepatronen de bron waren van mijn slechte mentale gezondheid. De yogamat is mijn ‘safe space’. Door een vaste yogaroutine kon ik mijn positieve mindset van op de mat ook van de mat af meebrengen.Door yoga wist ik mijn eet- en angststoornis te overwinnen.”

Puur door haar geest en lichaam weer met elkaar te verbinden en het vertrouwen wat ze had op haar yogamat in het dagelijks leven te brengen. Daarnaast zijn er vele goede verhalen over het verminderen van rug- en nekklachten of mensen die uit een burn-out kwamen en weer blij konden worden met zichzelf. Yoga kan je heel veel teruggeven, maar je met er alleen wel mee beginnen!

yoga voor beginners op strand

Hoe te beginnen met yoga?

losse studio lessen

Voor beginners zijn losse yogalessen bij een yogastudio een ideale manier om te ontdekken of yoga iets voor jou is. Het is een losse les van een uur, waardoor jouw investering beperkt blijft. Yoga voor beginners zal voornamelijk bestaan uit het aanleren van de basisoefeningen. Het is fijn om tijdens een yogales ook te ontdekken welke yogastijl bij jou past. Als je vervolgens de smaak te pakken hebt en meer over yoga wil leren, kan je kijken naar een abonnement bij je studio of een yoga retreat. Veel yogascholen besteden vaak aandacht aan de oefeningen, waardoor je minder snel te weten komt bijvooreeld de filosofie, mindfulness, of ademhalingstechnieken. Een yoga retreat kan daarvoor een uitkomst zijn.

yoga retreat voor beginners

Het fijne aan een yoga retreat is dat je jouw ontwikkeling begint met een groepje like-minded mensen. Er zijn speciale yoga retreats voor beginners of ervaren yogis. Voor een langere tijd verblijf je in een veilige omgeving om alles te leren over de theorie achter yoga. Je leert meer over de asanas (poses), meditatie en het effect van voeding op je lichaam. De kracht van een yoga retreat is erg sterk, waarbij mensen het omschrijven als een levensveranderende vakantie. Er vrienden voor het leven gemaakt. Yoga retreats zijn daarnaast ook goed te combineren als vakantie. Tijdens het retreat is voldoende tijd om ook de omgeving te verkennen of rustig een boek te lezen. Het Nederlandse bedrijf BookYogaRetreats biedt wereldwijd de meeste yoga retreats aan. Van populaire bestemmingen als Bali, India, of Portugal tot verschillende type stijlen, prijzen en lengtes. 

online yoga lessen

Als je de stap naar een yoga retreat te groot vindt, begin je yogalessen dan in je eigen huiskamer. Zo kan je bijvoorbeeld een online cursus volgen van YogaVoorBeginners. Rolf en Melanie leren je de basis van yoga in 9 online lessen vanaf het begin. Daarnaast is bijvoorbeeld Yoga with Adriene een populair YouTube kanaal, waarin de Amerikaanse duizenden filmpjes heeft die je in de woonkamer mee kan oefenen.

Leestip
In het boek Yoga: a Manual for Life worden alle asanas stuk voor stuk uitgelegd, met afbeldingen en duidelijke taal. Daarnaast is het ook een mooi koffietafel boek!

Er zijn zoveel yogastijlen, welke kies ik? 

De verschillende yogastijlen zijn terug te brengen naar twee authentieke Indiase oprichters en filosofische gedachten: Hatha en Vinyasa.

Als je wil beginnen met yoga is het goed om te bepalen welke yogastijl bij jou past. Hiervoor je het voornamelijk belangrijk om te bedenken wat je eruit wil halen. Wil je een intensievere workout, die je zou kunnen vervangen voor een ander sportlesje? Kies dan voor Vinyasa flow. Wil je liever rust en ontstressen? Begin dan met een wat langzamere Restorative Yoga, zoals Yin Yoga, meditatie of Yoga Nidra (slaapyoga).

De intensiteit van de lessen verschilt per docent. Het is daarom goed om verschillende lesjes te proberen om te ontdekken wat het beste voelt voor jou. Bij veel studio’s worden yogalessen voor beginners gegeven. Daarnaast kan je het bij de docent altijd aangeven dat je beginner bent. Er zal dan gezorgd worden voor extra uitleg en begeleiding tijdens de les. 

Kan je ook yoga beoefenen als je niet lenig bent? 

Yoga is voor iedereen, ook als je niet lenig of flexibel bent. Vaak wordt er tijdens de les uitgelegd hoe je de oefening op verschillende manieren kan doen. Bijvoorbeeld, als je niet met je handen tot de grond komt (lees: pak je scheenbenen) of als je de oefening minder lang kan vasthouden. Je zal zien dat je door het strekken van je spieren en door de verschillende asanas langzaamaan leniger zal worden. 

Waarom worden Yoga en Ayurveda vaak gekoppeld? 

In het oude India wordt Yoga en Ayurveda (wetenschap van het leven) vaak in een adem genoemd. In deze oorspronkelijke gezondheidsleer wordt gebruik gemaakt van drie vormen van energie. De kunst is om deze drie energieën (doshas) in je lichaam in balans te brengen. Pitta (kracht van vuur), Kapha (kracht van structuur) en Vata (kracht van impulsen). Vaak hebben 1 tot 2 doshas in jouw lichaam de overhand. Het is de kunst om deze doshas te balanceren. Zowel voeding als yoga spelen een grote rol om je doshas in harmonie te brengen. Yoga wordt in de Ayurveda gezien als één van dé essentiële elementen om gezond te blijven. 

De mooiste yogakleding en yogamatten 

Door de opkomst van yoga heeft ook de yogakleding een vogelvlucht gekregen. Steeds meer grote sportmerken als Adidas of Nike wagen zich ook aan een yogacollectie. Daarnaast groeien ook de yogamerken door, zoals bijvoorbeeld Manduka. Dit merk staat voornamelijk bekend om haar antislip yogamatten die levenslang meegaan. Een ander mooi – Amsterdams – yoga merk is Love & other necessities. Dit merk verwerkt mooie ‘Freedom drawings’ als patroon in hun yogakleding.

Tags: ayurveda, burn-out, ontdek, restorative yoga, stress vermindering, yoga nidra, yoga voor beginners

Vergelijkbare Artikelen

door
Feminien is het online magazine voor wellness en gezondheid. Met een mix tussen holistische en wetenschappelijke zorg. Onze missie is om er voor te zorgen dat kennis van vrouwen gezondheid beter, makkelijker, en toegankelijker is, zodat je zelf kan onderzoeken wat goed voelt voor jou. Meer kennis is immers meer grip op je gezondheid.
Restorative Yoga: ultiem relaxen met deze yogastijl Loes begeleidt werkende moeders online: “vrouwen onderschatten welke voorbeeldfunctie ze hebben”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *