Slaap is essentieel voor je fysieke en mentale gezondheid. Slaap zorgt voor herstel op allerlei verschillende manieren. Helaas gaat slapen niet voor iedereen vanzelf en kampen er veel mensen met slaapproblemen, zoals moeite met inslapen of ’s nachts wakkerliggen. Met alle gevolgen van dien. Slaapproblemen zorgen voor een disbalans in ons lichaam. Daarom volgen hier 5 voordelen die yogatherapie jou kunnen bieden voor een betere nachtrust.
Ontspanning door ademhaling
De adem is de snelste tool om meer ontspanning te ervaren in je lichaam en geest. Je adem beïnvloedt direct je autonome zenuwstelsel. Als je kalmerende ademoefeningen toepast, komt je zenuwstelsel in een rustige stand (ook wel het parasympatische zenuwstelsel). Hierdoor zal onder andere je hartslag en je bloeddruk zakken en wordt de aanmaak van stresshormonen (adrenaline en cortisol) geremd. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het best moeilijk in slaap vallen is als je hart als een razende tekeer gaat en de adrenaline door je bloedbaan giert. Rustig ademen kan je in korte tijd van een hyperalerte staat van zijn naar een meer relaxte modus brengen. Langzaam en diep ademen, met een focus op de uitademing is hierbij key.
Probeer Yoga Nidra, ookwel slaapyoga
Nidra is Sanskriet voor slaap. Yoga Nidra betekent dus letterlijk slaapyoga. De naam zegt het al, dit is een yogavorm bedoeld voor een diepe, diepe ontspanning. Naar mijn mening is dit dé tool om in te zetten bij slaapproblemen. Yoga Nidra helpt om – net als je ademhaling dat ook doet – de switch te maken naar je parasympatische zenuwstelsel. Maar daarnaast brengt Yoga Nidra ook je hersenen van een bèta staat – een wakkere staat met veel hersenactiviteit – naar een delta staat – waarin je diep rust en herstelt. Helaas brengen we tegenwoordig niet meer genoeg tijd door in deze hersenfrequentie, waardoor we ons vaak gespannen voelen.
Innerlijke rust met meditatie
Meditatie wordt in veel culturen gebruik om een gevoel van innerlijke rust te vinden. Meditatie kan helpen bij het verminderen van cortisol. Ook heeft onderzoek ook aangetoond dat meditatie kan helpen bij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. En daarnaast helpt meditatie om je minder te laten meeslepen door gedachten en deze makkelijker los te laten. Wat natuurlijk goed van pas komt als je ’s avonds in slaap wilt vallen.
Zorgen voor een gezonde slaaphygiëne
Slaaphygiëne is een mooie term voor de gewoonten die je hebt rondom slaap. Hoe laat ga je slapen? Wat doe je de uren voordat je gaat slapen? Je kunt je voorstellen dat het een enorm verschil maakt of je rustig een mooi en inspirerend boek leest ’s avonds of dat je een thriller op Netflix kijkt. Wat eet en wat drink je? Beweeg je wel genoeg? Allemaal lifestyle factoren die je slaap beïnvloeden. In 1:1 therapeutische yoga sessies komen dit soort lifestyle factoren altijd aan bod en kan je met wat tweaks je slaapkwaliteit een boost geven.
Je in verbinding voelen met de wereld om je heen
De Britse arts Dr. Jim Horne heeft zijn leven lang onderzoek gedaan naar slaap en slapeloosheid en hier meerdere boeken over geschreven. Zijn conclusie? De beste remedie tegen slechte slaap is een gezond en gelukkig leven leiden. Vinden wat je gelukkig maakt in het leven, je verbonden voelen met de mensen om je heen. Jezelf kunnen voeden met betekenisvolle relaties, mensen van wie je houdt. In verbinding staan met je eigen innerlijke wereld en dat te durven doorvoelen en erkennen. Pas als je in verbinding staat met jezelf en de wereld om je heen, kan je voelen dat je ertoe doet in dit leven. En als je dat kan voelen, stap je met een heel ander gevoel ’s avonds je bed in, dan wanneer je disconnected het leven door gaat. Yoga kan je helpen om deze verbinding weer te ervaren in je leven. En deze verbinding met de wereld om je heen is soms meer wat helpt om goed te kunnen slapen, dan alle slaaptrucs in de wereld bij elkaar.
Hoe yogatherapie kan helpen bij slaapproblemen
Natuurlijk is het belangrijk om de juiste begeleiding te krijgen op jouw journey naar meer slaap. Iedereen is verschillend en behoeft een andere aanpak. Daarom is het belangrijk te werken met een gekwalificeerde yogatherapeut, die je de juiste tools kan aanreiken, maar óók weet wanneer je baat hebt om ook met een arts te kijken of er mogelijk een medische onderliggende oorzaak is van je slaapproblemen. Maar voor de meesten is er al enorm veel winst te behalen door het gebruik van bovenstaande tools.
Sweet dreams!
Meer lezen over yoga en yogatherapie?
- Wat is yogatherapie? Een nieuwe mix tussen holistisch en wetenschappelijk
- Hoe je van een burn-out afkomt met yogatherapie
- Yoga Nidra: dit is wat je moet weten over slaapyoga
- Restorative Yoga: ultiem relaxen met deze yogastijl
- Nina reisde twee jaar de wereld rond als yogadocent: “ik heb geleerd wat mijn essentie is om gelukkig te zijn.”

Quinty May van Eick (MSc) is yogatherapeut en heeft daarnaast aanvullende opleidingen gedaan in Restorative Yoga, Ayurveda en Yoga Nidra. Heb je interesse in haar 1:1 trajecten? Neem contact met haar op via Instagram of haar website.