Wat is yogatherapie? Een nieuwe mix tussen holistisch en wetenschappelijk

Wat is Yoga Therapie

Yogatherapie is een nieuwe vorm van therapie waarbij je eigenlijk een yoga sessie op maat krijgt, afgestemd op jouw situatie. Door de International Association of Yoga Therapists wordt yogatherapie ook wel “de toepassing van de filosofie en oefeningen van yoga binnen een therapeutische setting om gezondheid en welzijn te bevorderen – inclusief een persoonlijk assessment, het stellen van doelen en lifestyle ondersteuning” genoemd. Wanneer is yogatherapie voor jou? En hoe ziet een yogatherapie sessie eruit?

Yogatherapie: het gaat verder dan alleen yoga

Ben jij wel eens naar yoga gestuurd omdat het goed voor je zou zijn? Door een fysiotherapeut, je huisarts of misschien een psycholoog? Misschien op aanraden van een vriend of vriendin? En dan beland je in een willekeurige groepsles en is er eigenlijk helemaal geen persoonlijke aandacht. Heb je maar half een idee wat je aan het doen bent. Heb je misschien wel vragen over je gezondheid die niet aan bod komen. Of doe je houdingen of ademoefeningen waardoor je je helemaal niet beter voelt, misschien zelfs slechter. Misschien doen sommige oefeningen pijn aan je lijf. En het kan heel goed zijn dat intense ademoefeningen onrust en paniek in je triggeren. Is dit nou waar je voor kwam?

Enter yogatherapie. Yogatherapie is yoga ter ondersteuning van fysieke en mentale gezondheidsklachten, bijvoorbeeld burn-out, rugpijn of chronische aandoeningen. De eeuwenoude wijsheid en filosofie van yoga wordt hierbij ingezet om je gezondheid te verbeteren, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Een holistische vorm van therapie dus. De yogatherapeut is er om jou te ondersteunen op deze journey en gebruikt yoga tools om jou weer in je kracht te zetten. Yogatherapie gaat om empowerment. Zodat jij op deze reis je innerlijke kracht en wijsheid die kan gaan herontdekken.

Yogatherapie als mix tussen holistische en wetenschappelijke kennis

Yogatherapie volgt zoveel mogelijk de laatste wetenschappelijke inzichten. Het combineert dus heel mooi eeuwenoude wijsheid en tools met wetenschappelijke onderzoeken. Soul meets science. Er wordt namelijk steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de therapeutische effectiviteit van yoga. Het is wetenschappelijk bewezen dat yoga (aangepast aan het individu) bijdraagt aan onder andere:

  • Meer kracht, flexibiliteit en balans
  • Betere ademhalingspatronen en meer longcapaciteit
  • Sterker zenuwstelsel
  • Meer veerkracht na een stressvolle situatie
  • Rustigere mind die meer aanwezig is in het hier en nu

Hoe ziet een sessie eruit?

Omdat yogatherapie zó op maat gemaakt is voor jouw specifieke vragen, zijn yogatherapie sessies één op één. Helemaal aangepast aan jou. Zo’n sessie is iedere week weer anders. Precies afgestemd hoe jij je op dat moment voelt. Als je binnenkomt wordt er daarom eerst ook afgestemd: Hoe voel je je vandaag? Wat speelt er? Op basis daarvan kan de yogatherapeut de juiste yoga tools inzetten. Dat kan zijn: stretches, kracht opbouwen, bewegingen voor meer mobiliteit of een betere houding, ademoefeningen, meditatie en mindfulness technieken, ontspanning, self-care & lifestyle routines gaan opbouwen, journalen voor zelf-reflectie, yoga filosofie en bewustzijn van gezonde voeding.

Na een yogatherapie sessie krijg je oefeningen mee voor thuis, om je eigen yoga practice op te gaan bouwen. Zo kan je zelf een gezonde routine gaan creëren, zodat je lijf weer soepeler voelt en je mind rustiger. Dit zorg voor een gevoel van kalmte en daarmee vrijheid.

Wanneer is yogatherapie geschikt voor jou?

Yogatherapie kan voor allerlei klachten worden ingezet. Van fysieke klachten aan je nek, rug of schouders. Spijsverteringsklachten, een hoge bloeddruk, slaapproblemen. Maar ook klachten als paniekaanvallen, hyperventilatie, of burn-out. Of meer chronische aandoeningen zoals astma, een auto-immuunziekte, of fibromyalgie bijvoorbeeld. Het kan ook zijn dat je je uit balans tijdens of na je zwangerschap en bekkenklachten ervaart.

Bij 99% van de klachten speelt er een component van spanning of stress, waardoor je lichaam stresshormonen gaat aanmaken en je zenuwstelsel overactief raakt. Dit zorgt ervoor dat allerlei fysiologische processen uit balans raken en er zo op de lange termijn ziekte ontstaat. Door terug te gaan naar de basis door middel van een juist ademhalingspatroon, diepe ontspanning en zachte stretches komt je lichaam vanzelf weer in balans. Dit zal een positief effect hebben op alle lagen van je zijn – je lichaam, je gedachten, je emoties, je energieniveau. Hierdoor ontstaat er weer meer ruimte om je eigen wijsheid te gaan laten spreken. En zal je vanzelf betere en gezondere keuzes voor jezelf gaan maken.

Yogatherapie kan dus op veel vlakken in je leven effect hebben. En het mooie is: uiteindelijk doe je het dus allemaal zelf. De wijsheid zit al vanbinnen. Soms is het alleen even nodig om deze wijsheid te ont-dekken door de sluiers van spanning, pijn en onrust heen. En dit is de prachtige journey van yogatherapie. Weer terug naar je kern, terug naar de basis.


Quinty May van Eick | Feminien

Quinty May van Eick (MSc) is yogatherapeut en heeft daarnaast aanvullende opleidingen gedaan in Restorative Yoga, Ayurveda en Yoga Nidra. Heb je interesse in haar 1:1 trajecten? Neem contact met haar op via Instagram of haar website.


Tags: burn-out, slaap, stress vermindering, yoga, yogatherapie, zwangerschap

Vergelijkbare Artikelen

door
Quinty May van Eick (MSc) is yogatherapeut en heeft daarnaast aanvullende opleidingen gedaan in Restorative Yoga, Ayurveda en Yoga Nidra. Het is haar missie om jou eindeloos vertrouwen in jezelf en in je gezondheid te geven door middel van 1:1 trajecten. Zodat je vanuit rust met energie en plezier je leven kan leiden hoe jij dat wilt.
De Feminien Moederdag Cadeau Gids Op zoek naar je authentieke levenspad? Tips voor het vinden van jouw Dharma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *