Ons lichaam geeft signalen af wanneer we gestresst raken. Wil jij beter je stress kunnen herkennen? Kan jij aan je lichaam merken wanneer het (té) gestresst is? Door de tijd heen zijn we kwijt geraakt hoe we op stress reageren. We zijn soms ook kwijt hoe stress voelt. De ene krijgt hoofdpijn, de ander last van zijn nek en stijve schouders, maar ook last van je heupen of darmen is een stress signaal.
Het is dus belangrijk om het zo goed mogelijk te herkennen en er iets aan te doen voordat het verergerd. In dit artikel deelt Martine van de Inner Bliss Company haar tips en een oefening hoe je de stressklachten kan herkennen en de spanning los kan laten.
Stress is het ‘nieuwe normaal’
We hebben allemaal stressmomenten in ons leven. Het ene moment wat meer als het andere, en de ene persoon ook iets meer dan de andere, maar we kennen het allemaal. Onrust en stress kunnen zich uiten in slapeloze nachten, gepieker of het gevoel hebben dat je constant van alles moet. Vooral dat moeten. En het druk zijn.
Als je iemand tegenwoordig vraag; ‘hoe gaat het met je?’ is het normaal dat je als antwoord krijgt: ‘druk, maar goed hoor’. Alsof je er niet bij hoort als je het niet druk hebt. Alsof ‘druk’ de nieuwe maatstaf is hoe fijn ons leven is. En maar rennen, vliegen, draven, 100 to do lijstjes omdat we het anders allemaal niet meer bij kunnen houden. We lopen ons massaal voorbij en de burn-out cijfers rijzen de pan uit. 1 op de 5 millennials ondervindt zelfs klachten die tot een burn-out kunnen leiden (1).
Subscribe op het Feminien YouTube kanaal
Stress is niet alleen werkgerelateerd
Een beetje stress kan helemaal geen kwaad en helpt juist om doelen te halen. Let er wel op dat stress niet altijd werk gerelateerd is. Voorbeelden van stress zijn bijvoorbeeld ook een relatie die uitgaat, sociale fobieën (bijvoorbeeld zelfbeeld of afwijzing), en ziekte van een naasten. Daarnaast is het ook voor iedereen anders waardoor je stress ervaart, net als welke methodes werken waardoor je kunt ontspannen.
Langdurig te veel stress is wel heel erg ongezond en heeft schadelijke gevolgen aan je lichaam (en geest). Stress veroorzaakt de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel, waardoor je lichaam continu in een soort ‘vluchtmodus’ is. Door continue aan te staan, kan stress zich opslaan in je lichaam en je immuunsysteem verzwakken.
Hoe kan je stress herkennen?
Het is dus des te belangrijker om stressklachten te kunnen herkennen bij jezelf. En dit vergt een sterk niveau van mindfulness. Daar begint het allemaal mee. Jouw lichaam geeft jou de hele dag door allerlei signalen. Sommigen daarvan pikken we heel makkelijk op. Bijvoorbeeld, als je honger hebt of het koud hebt, zo geeft je lijf ook signalen wanneer er stress is. Misschien herken je ze gelijk bij jezelf, misschien ook niet.
Het is dus belangrijk om jezelf steeds een aantal vragen te stellen, om meer bewustwording te creëren hoe gestrest je op het moment bent. Een aantal van deze vragen kan bijvoorbeeld zijn:
- Ervaar jij over het algemeen veel stress of valt het mee?
- In welke situaties ervaar je stress?
- Waar voel je dat in je lijf? Oftewel: hoe uit stress zich bij jou?
Lees ook: Stress verminderen? Het hoe, wat en waarom van mindfulness
Een oefening om stress te herkennen en los te laten
Stress kan dus op je lichaam slaan, maar wat doe je nu? Een goede oefening is om vast te stellen waar je aan die spanning vasthoudt. Volg de stappen hieronder en kijk welk effect het heeft op jouw lichaam.
- Maak een tekening van waar je je gestrest voelt. Neem een A4’tje en teken daarop de omtrek van je lichaam.
- Probeer vervolgens om je innerlijke blik aan te moedigen: sluit je ogen, let op je ademhaling en concentreer je op waar je die stress misschien vasthoudt. Wáár gaat dat zitten? En hoe voelt dat precies? Dit noemen we een Bodyscan (luister ook deze audio van Inner Blis voor de Korte Bodyscan).
- Teken de stress met krasjes, kringeltjes, tekeningetjes, woorden, kleuren op papier om aan te geven wat er op stressmomenten in jouw lichaam gebeurt.
- Is het lastig om te visualiseren? Het kan helpen om even je ogen te sluiten en een stress moment te visualiseren. Richt je op de specifieke gebieden waarop je je wilt concentreren, kan je dat aspect van je lichaam bewust maken.
- Probeer met concentratie de stress ‘eruit’ te ademen. Neem de tijd hier ook voor, dat kan makkelijk 20 minuten zijn. Als de geest tot rust komt, ontspant het lichaam zich en laat het stress los. Het loslaten van de stress kan voor iedereen anders voelen: de een zal het als een schok in je lichaam ervaren en de ander kan een emotionele reactie ervaren, zoals gelach, tranen, of woede.
In het kort
Juist als je een drukke periode hebt, is het goed om wat vaker stil te staan bij waar in je lichaam je de stress ervaart. En let daarbij op dat stress echt niet alleen werkgerelateerd hoeft te zijn. Neem de tijd om te visualiseren waar de stress zich op dat moment in jouw lichaam bevindt en doe de oefening hierboven om de spanning los te laten. Dit is zeker in het begin niet gemakkelijk, dus neem de tijd ervoor en probeer het meerdere malen. Je zal merken dat als je vaker bewuster bent van je stressniveau, je meer over je lichaam leert en hoe je het kan helen.

Martine Hilverda is Holistisch Coach en mindfulnesstrainer. Wil je een training volgen van Martine? Met haar bedrijf Inner Bliss Company biedt Martine een Online Holistic Bliss Programma, waarin je aan de hand van 5 modules je inner bliss weer kan vinden.