Arjan start deze zomer pop-up glamping RØSTIG: een oase van rust, natuur, yoga en meditatie

Arjan Beeuwkes RØSTIG

Een oase van rust, middenin het bos in de Achterhoek, waar je een boek kan lezen in de hangmat, yoga- en meditatielessen kan volgen en vooral even helemaal niets moet. Het klinkt als een paradijs! Vanaf 1 juli gaan de spreekwoordelijke ‘tent’deuren open van RØSTIG, een unieke pop-up camping gericht op rust en natuur. Je overnacht in een eigen tipi in het bos. We spraken Arjan Beeuwkes (29) over hoe hij met zijn concept kwam en welke rol meditatie in zijn leven heeft.


Extra leuk: Feminien geeft speciaal voor deze glamping een uniek geprint Feminien magazine uit, zodat alle gasten vanuit de hangmat de mooiste artikelen kunnen lezen en even helemaal kunnen digital detoxen. Wil jij ook zo’n uniek exemplaar en een rustig weekend, midweek of weekje op RØSTIG meepakken? Feminien lezers krijgen nu 10% korting voor een boeking in juli, wanneer je boekt vóór 30 juni 2021. Je krijgt de korting door een mailtje te sturen naar info@rstig.nl en te zeggen dat je via Feminien komt.


Wat heb je een mooi concept neergezet, op een unieke plek! Hoe is het idee bij jou begonnen?

“Ik heb jarenlang gewerkt in de Amsterdamse startup wereld, onder andere voor Swapfiets. Ik heb toen duidelijk gemerkt dat er veel stressgerelateerde klachten en burn-outs voorkwamen – zoals dat in veel sectoren zal spelen. Zo zat ik bijvoorbeeld in een team met vier mensen waarvan er twee uitvielen met een burn-out. Omdat ik Psychologie heb gestudeerd, heb ik daar altijd met een andere bril naar gekeken. Vanwege mijn achtergrond en vanwege het feit dat ik al acht jaar mediteer. Ik bleef gewoon elke keer zien hoeveel er ontzettend fout ging als het gaat om zorgen voor mentale gezondheid. Zowel bij werkgevers als bij werknemers. 

Ik ben ervan overtuigd dat je zelf best veel dingen kan doen die bijdragen aan duurzame ontspanning. En die daarmee al een groot deel preventief kunnen werken voor burn-outs of andere stress gerelateerde ziekten. Deze gedachte was voor mij het begin van RØSTIG. Dit gevoel – dat er meer moet zijn voor om aan je mentale gezondheid te werken – begon namelijk steeds meer te knagen. Toen kwam daarbij ook nog eens Corona, met nog meer stress, meer binnen zitten, minder mensen zien en nog minder vrijheid. 

Ik had heel sterk het gevoel ‘ik moet hier gewoon iets mee gaan doen’. Ik heb de volgende ochtend letterlijk gelijk mijn baan opgezet.

En op een gegeven moment klikte het. Op een herfstavond in oktober had ik heel sterk het gevoel ‘ik moet hier gewoon iets mee gaan doen’. Ik heb de volgende ochtend letterlijk gelijk mijn baan opgezet. Ik wist nog niet echt precies wat ik zou gaan doen, maar daar heb ik de tijd voor genomen om over na te denken. Mijn visie was wel heel helder: ik wil iets structureels aan kunnen bieden zodat mensen de tools hebben om aan hun mentale gezondheid te werken. Het moet een ervaring zijn en het moet laagdrempelig zijn. 

Ik zie de pop-up camping nog maar als het begin van het concept RØSTIG. Het gevoel en visie die hierachter zit is groter. Deze zomer is voor mij vooral om heel veel te leren en de behoefte goed in kaart te brengen. Dit wil ik vervolgens uitbreiden naar iets wat groter en structureler is. Het is het begin om te kijken hoe we mensen bijvoorbeeld aan het mediteren kunnen krijgen. Hoe kunnen we mensen beter voor zichzelf laten zorgen en de gemoedsrust kunnen laten vinden? Als mensen hier goede ideeën over hebben en hierover willen praten, dan sta ik daar zeker voor open! Toen het idee stond ben ik daarna mijn team gaan uitbreiden en zijn Jet (programma en workshops) en Cas (opbouw en bouwen campement) aangesloten.”  

Voor deze zomer is het dus een glamping geworden die er meer dan heerlijk uitziet. Wat kan je verwachten wanneer je een tipi boekt? 

“Wanneer je het Landgoed Verwolde opstapt, kom je terecht in een groene oase. Het ligt verscholen in de bosrijke Achterhoek en hier vind je een uniek, røstig plekje. Een dorpje van tenten, te midden van de bomen en het wild. Een plek waar je alle stress achter je kunt laten en waar je de ruimte hebt om ‘quality-time’ te hebben. Een plek die bijdraagt aan je mentale gezondheid en je levensplezier. Het maakt hierbij niet uit of je de hele dag in de zon in de hangmat wilt liggen of juist graag de benen strekt tijdens een wandeling of yoga. 

Daarnaast bieden we dus dagelijks verschillende workshops aan. Dit is natuurlijk wat ons concept ook uniek maakt, het aanbod van 2 à 3 workshops per dag met verschillende docenten. Jet uit het RØSTIG team werkt hier aan. Daarnaast is zij ook yogadocente en zal zij een aantal workshops geven. 

De basis voor elke dag is yoga en meditatie, met bijvoorbeeld yoga in de ochtend en meditatie in de avond. Daarnaast hebben we ook workshops die regelmatig terugkomen, zoals ice clinics, tai chi, yoga nidra, wildplukken, lepels maken van hout, boeddhistische filosofie, zelfontwikkeling, en een emotionele intelligentie cursus. Allemaal inbegrepen in de prijs. Naast deze workshops bieden we ook nog verschillende activiteiten en relaxhoekjes aan op de camping die je gedurende de dag zelf kan doen, zoals bijvoorbeeld (swap)fietsen huren, wandelen, schilderen in het Bob Ross Bos, Jeu de Boule, bordspellen, zelf pizza’s bakken of BBQ’en. Tot slot bouwen we een mooie uitzichtlounge met kampvuur, waarbij je ‘s avonds heerlijk over het weiland uitkijkt.”

Jij zei even tussen neus en lippen door dat je zelf al 8 jaar mediteert en op retraites bent geweest. Wat is jouw eigen affiniteit met mediteren en hoe komt dit samen met RØSTIG?   

“Meditatie is heel belangrijk voor mij in het leven. Ik word al mijn hele leven beticht van ADHD. Nou weet ik niet of dat klopt, maar wat ik wel weet is dat ik last kan hebben van een heel druk hoofd. En ik heb nu verschillende dingen gevonden om daar mee om te gaan. Op professioneel vlak, maar ook privé door bijvoorbeeld veel te sporten en daardoor mijn hoofd leeg te maken. 

Ik ben begonnen met mediteren doordat ik erg last had van piekeren. Dat had toendertijd ook te maken met een relatiebreuk, stress en alles wat er speelde. Toen raadde iemand mij het boek ‘The Power of Now’ aan. Door dat boek ben ik eigenlijk begonnen met mediteren. In het begin was dit wel moeilijk, maar toen ben ik rond die tijd ook gaan reizen een jaar en op de reis heb ik verschillende retraites gedaan. Zoals bijvoorbeeld 11 dagen in Thailand, 10 dagen in Indonesië en 3 dagen in Australië. Dat heeft voor mij echt de basis gelegd voor mijn practice

Ik merk echt dat ik het echt nodig heb. Als ik het niet doe, dan ben ik heel druk in mijn hoofd en mis ik het overzicht en kan ik best wel down zijn soms. Als ik mediteer kom ik uit die mindset, en dat werktuig die de prefrontale cortex is en maar door blijft malen en alleen in het verleden en de toekomst denkt, wordt dan stopgezet. Met meditatie kom ik in het nu en dan valt alles van mij af en check ik even in. Ik mediteer elke dag, of in de ochtend of in de avond.” 


Boekentips van Arjan

Power of Now book
Tuesdays with Morrie

Waar haal je zelf rust en inspiratie vandaan? Heb je tips van boeken of podcasts die je iedereen zou aanraden?

“Als we het hebben over inspiratie krijgen, dan haal ik zelf echt de meeste inspiratie uit de natuur en reizen. Maar ook uit een-op-eengesprekken, daar kan ik echt geïnspireerd van raken. Er zijn daarnaast twee boeken die ik iedereen zou aanraden: Tuesdays with Morrie (van Mitch Albom) en De Wereldziel (van Frédéric Lenoir). In het boek Dinsdagen met Morrie staan zoveel mooie simpele lessen in. De boekje is mij heel dierbaar en daar kan je echt rust uit halen. Een soort van spirituele rust, die ik iedereen zou gunnen. Het boek Wereldziel gaat veel meer over alle wereldreligies die samenkomen. Het is heel mooi geschreven en gaat over de  krachten die over het universum waken.”


Ben je benieuwd naar camping RØSTIG? Feminien geeft speciaal voor deze glamping een uniek geprint Feminien magazine uit, zodat alle gasten vanuit de hangmat de mooiste artikelen kunnen lezen en even helemaal kunnen digital detoxen. Wil jij ook zo’n uniek exemplaar en een rustig weekend, midweek of weekje op RØSTIG meepakken? Feminien lezers krijgen nu 10% korting voor een boeking in juli, wanneer je boekt vóór 30 juni 2021. Je krijgt de korting door een mailtje te sturen naar info@rstig.nl en te zeggen dat je via Feminien komt.

Tags: meditatie, natuur, ondernemen, yoga, yoga nidra, yoga voor beginners

Vergelijkbare Artikelen

door
Charlotte is de oprichter van Feminien. Met het online magazine Feminien wil zij het toegankelijker voor vrouwen maken om zelf informatie te vinden over verschillende methodes om het maximale uit je gezondheid te halen. Hiervoor werkt ze samen met experts op het gebied van bijv. biohacking, hormonen, ayurveda, voeding en yoga.
Hormoonproof eten voor ultieme balans: wat eet je op je 20e, 30e, 40e en 50e? Dit is waarom PCOS steeds vaker voorkomt bij vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *