Ontdek het belang van de adem (+ademhalingsoefening)

ademwerk belang van ademen

Sta jij weleens stil bij je adem? Dat we allemaal ademen is een feit, maar eigenlijk staan we er maar weinig bij stil. En dat terwijl ademen hetgeen is wat we als eerste doen wanneer we geboren worden en het laatst zullen doen wanneer we sterven. De adem is altijd bij je! Het mooie van de adem is, is dat wanneer je je ademhaling kan controleren, je jouw adem ook kunt inzetten om je beter te voelen.

Heb jij je ademhaling onder controle of heeft de ademhaling jou onder controle?

Veel vrouwen voelen zich op dit moment door de lockdown somber, gejaagd en gestrest. Wanneer dit het geval is, wordt er vaak verkeerd geademd. Door een verkeerde ademhaling kunnen er tal van klachten ontstaan, zo kun je ervaren dat je veel piekert, slecht slaapt, een hoge ademhaling hebt of dat je snel uit je slof schiet. Door de ademhaling te veranderen kun je veranderen hoe jij je voelt.

Onze adem past zich continue aan aan verschillende omstandigheden, en over een langere periode kan je onbewust een bepaald adempatroon aannemen. Gewoontes worden normaal doordat je het vaak herhaald, en dit is met de adem niet anders. We halen immers ongeveer 21,600 keer per dag adem. Het mooie hieraan is ook dat je elke adem weer de kans krijgt om het te verbeteren. Door opnieuw aan te leren hoe je kan ademen kan je jezelf herprogrammeren en daardoor gezonder worden.

Wees bewust van je ademhaling

Ademwerk, of Breathwork, is een ademhalingsmethode waarbij je je adem gebruikt voor heling en persoonlijke groei voor het vergroten van je levenskwaliteit. En dit kan voor iedereen van waarde zijn. In het westen gebruiken we vaak maar zo’n 30% van onze longcapacitiet. Het goed toepassen van ademwerk kan helpen bij emotionele blokkades, traumatische ervaringen, stress, onzekerheid, zwaarmoedigheid en je niet goed kunnen uiten.

Wanneer je bewust gaat ademen, kan dit je fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel heling bieden. Er bestaan tal van verschillende ademhalingsoefeningen die je kunt gebruiken, maar alleen al bewust een aantal keer rustig in- en uitademen naar de buik kan al verschil maken. Zo kun je ervoor zorgen dat je lichaam in ontspanning komt in plaats van dat je continue aan staat.

Breath The New Science of a Lost Art

In het boek ‘Breath, the new science of a lost art‘ vertelt James Nestor wat het belang is van juist ademhalen. Hoe gezond je ook eet, veel sport, of hoe jong je bent maakt niets uit, als je niet juist adem haalt. Recent onderzoek laat zien dat zelfs de kleinste verandering in onze ademhaling kan zorgen voor betere sportprestaties, stoppen met snurken, verjongen van organen en veel meer. Een must-read!

Wanneer is Ademwerk geschikt voor jou?

Misschien heb je wel eens van de uitdrukking gehoord “ademen is leven” en “je leeft zoals je ademt”. Die uitdrukkingen zijn er niet voor niets. Iedereen die zich bewust wordt van de adem, zal de kracht van de adem ontdekken.

Je kunt bij een ademcoach, waar je jezelf prettig en veilig bij voelt, een ademsessie boeken, om echt de voordelen van ademwerk te ervaren. Met een ademcoach ga je kijken naar patronen die je (on)bewust hebt aangenomen en hoe je deze door middel van ademhalingstechnieken kan loslaten. Aan de hand van adem, intentie en aandacht ga je werken aan de blokkades, waarbij je stap voor stap weer controle over jouw leven terugkrijgt.

Luister naar jouw lichaam

Of je ademwerk doet bij een ademcoach, of dat je zelf verschillende ademhalingsoefeningen uitprobeert, het belangrijkste is dat je naar je lichaam luistert. Kijk of je kunt voelen hoe jouw adem stroomt. Maak de connectie met je lichaam, met je hart. Voelt je lichaam ontspannen en kalm, heel fijn! Voel je onrust en gejaagdheid, probeer dan rustig in- en uit te ademen naar je buik en je ademhaling te vertragen. Zo kun je jouw lichaam weer naar kalmte brengen.

Ademhalingsoefening voor ontspanning

Wanneer je de dag start met een ademhalingsoefening, geeft het je rust en ruimte om de rest van de dag van te profiteren. Maak ik een moment vrij om een korte ademoefening te doen om te ontspannen, of je nou een hectische ochtend door kinderen of een drukke baan hebt.

Probeer deze ademhalingsoefening elke ochtend voor een rustige start van de dag:

  1. Adem rustig vier tellen in via de neus
  2. Houd dan je adem vier tellen vast
  3. Adem daarna via de neus weer in vier tellen uit
  4. En houd  dan je adem weer vier tellen vast

Wanneer je dit een aantal minuten doet, ga je voelen dat jouw lichaam ontspannen wordt en dat het ook in je hoofd rustig wordt. Dit is ook een hele fijne ademhalingsoefening om te doen voordat je iets spannend moet doen, of voordat je naar bed gaat.

Tags: ademhaling, meditatie

Vergelijkbare Artikelen

door
Annemijn is holisctisch ademcoach. Na het ervaren van de kracht van de adem, ging het roer voor haar om tijdens een retreat in Malaga. Nu leidt Annemijn individuele en groepssessies rondom ademhaling, om mensen door middel van ademhalingstechnieken weer in balans te laten komen. Wil jij ook weten welke mogelijkheden er voor jou zijn? Mail naar info@annemijnscheen.nl.
17 Boeken over Biohacken: alles over een gezonder leven 6 Meditatie tips om deze zware tijd door te komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *