Wat zijn de 5 Love Languages? Alles over de talen van de liefde (+ gratis test)

5 talen van de liefde | Feminien

Wat is mijn love language? Hoe laat ik mijn liefde zien aan mij geliefde? Het kan zijn dat jij regelmatig je genegenheid toont voor je partner, maar dat het niet hetzelfde ontvangen wordt door je partner. Liefde kan soms zelfs verloren gaan als je niet dezelfde taal van de liefde spreekt of het niet kan herkennen van elkaar.

Iedereen heeft een taal hoe je liefde uit, in een relatie, in vriendschappen of met familie. Voor wederzijds begrip is het is daarom belangrijk om te weten wat zowel jouw, als jouw partners taal is. Doe de gratis love language test hieronder om te ontdekken wat jouw love languages is. PS: en deel de test ook even met je partner!


Ga gelijk door naar de gratis Love Language Test (in Nederlands)


Wat zijn de 5 love languages?

De vijf love languages, of talen van de liefde, zijn verschillende manier hoe je jouw liefde of genegenheid geeft en ontvangt aan anderen. De vijf talen zijn: Woorden van Bevestiging, Samen Zijn, Cadeaus, Lichamelijke Aanraking en Hulpvaardigheid. Meestal heb je 1 á 2 duidelijke talen die je gebruikt. Het is belangrijk om te ontdekken wat jouw eigen taal is en die van je partner (of vrienden en familie) omdat niet iedereen liefde geeft of ontvangt op dezelfde manier.

Het concept van de 5 love languages is ontwikkeld door Gary Chapman, Ph.D. In zijn book De vijf talen van de liefde legt hij in detail uit wat de vijf unieke varianten zijn hoe je jouw liefde communiceert, gevonden door de jaren huwelijkstherapieen die hij gaf.

Het is niet ongebruikelijk dat je je in elke liefdestaal kan vinden. Iedereen situatie vraagt immers om een andere reactie. Echter, je hebt vaak wel 1 á 2 talen die je het meeste gebruikt of waar je je het meest comfortabel bij voelt. Het ontdekken van jouw en jouw partners love language kan essentieel zijn voor de gezondheid van je relatie. Als je elkaar beter begrijpt, zal er meer begrip zijn in verschillende situaties.

De vijf talen van de liefde Gary Chapman boek | Feminien

In het boek ‘De Vijf Talen Van De Liefde‘ legt Gary Chapman de 5 love languages uitgebreid uit, incl. vragen voor echtparen en groepsbesprekingen over verschillende situaties uit het dagelijks leven. Het boek geeft een uitgebreid beeld van de liefdestalen en hoe deze kunnen worden ingezet om elkaar beter te begrijpen.

De vijf liefdestalen in het kort

1. Woorden van Bevestiging

Mensen die de Woorden van Bevestiging als liefdestaal hebben, hechten waarde aan gesproken erkenning en genegenheid, zoals bijvoorbeeld het uitspreken van ‘ik houd van jou’ op continue basis. Deze uitingen van affectie laten hen het meest begrepen voelen en zullen hier het meeste waarde aan hechten om verbonden te voelen met hun partner.

Hieronder vallen bijvoorbeeld complimenten, woorden van waardering en bemoedigende woorden in het dagelijks leven. Iemand die Woorden van Bevestiging waardeert, zal frequent digitale communicatie opzoeken via whatsapp of haar/zijn liefde sterk tonen op social media.

2. Samen Zijn

Wanneer Samen Zijn (of Quality Time) jouw liefdestaal is, voel jij je het meest geliefd wanneer je partner veel tijd met jou wil doorbrengen en dit zijn/haar prioriteit is. En het liefst met zoveel mogelijk active listening, diekpe gesprekken, oogcontact en volledige aanwezigheid.

Je hecht veel waarde aan onverdeelde aandacht en je schenkt dit zelf ook graag – zonder afleiding van televisie, telefoons, of dingen van buitenaf.

3. Cadeaus

Cadeaus geven is misschien wel de meest duidelijke liefdestaal. Je voelt je erkent en geliefd wanneer je cadeaus ontvangt en geeft. Het geven of ontvangen van cadeaus hoeven niet altijd te gaan om de waarde (of het bedrag!), maar meer de symboliek en gedachte erachter.

Mensen die cadeaus het meest waarderen als liefdestaal, waarderen het hele proces van het geven van een cadeau. Van het nadenken over wat je de persoon geeft, het bewust kiezen van een object dat de relatie reflecteert en de emotionele toegevoegde waarde van het geven van het cadeau. Het cadeau is een weerspiegeling van degene die het cadeau ontvangt, en niet per se jouw eigen waarden.

4. Lichamelijke Aanraking

Wanneer Lichamelijke Aanraking jouw liefdestaal is, voel jij je het meest geliefd wanneer je fysieke aanrakingen ontvangt van je partner, zoals kusjes, handen vasthouden, knuffelen op de bank of seks. Wanneer dit jouw liefdestaal is, weerspiegelt jouw fysieke intimiteit jouw emotionele band voor een persoon.

Het is voor jou dan ook erg belangrijk om lichamelijk dichtbij je partner te zijn – en dan hoeft er niet eens gecommuniceert te worden. Jouw aanraking is jouw communicatie!

5. Hulpvaardigheid

Ben jij iemand die door het vuur zou gaan voor een ander? Wanneer Hulpvaardigheid jouw liefdestaal is, waardeer jij het wanneer jouw partner er alles aan doet om het leven makkelijker voor jou te maken. Het kan hierbij om kleine gebaren gaan: het brengen van koffie in de ochtend, het ophalen van de kinderen, het brengen van soep wanneer je ziek bent of het doen van de boodschappen als je een drukke dag gehad hebt.

Deze liefdestaal is misschien het moeilijkste te erkennen, maar is een hele krachtige liefdestaal. Het vergt inlevensvermogen over wat de ander nodig heeft of wat de ander zal waarderen en vervolgens de moeite en tijd die genomen wordt om het te laten zien. Het is de liefdestaal voor mensen die geloven dat daden luider klinken dan woorden.

De vijf talen van de liefde van kinderen – Gary Chapman & Rose Campbell – €17,99

De vijf talen van de liefde voor je huwelijk – Gary Chapman – €24,99

Test: Wat is mijn Love Language?

Hoe kan je er makkelijk achterkomen wat jouw liefdestaal is? In deze quiz met 6 vragen ontworpen door mindbodygreen, lees je de onderstaande stellingen. Kies de stellingen het meeste met jou resoneren. Waar wordt je het gelukkstigst van in een relatie, of wat mis je het meeste als het er niet is? De liefdestaal met de meest aangekruisde stellingen is jouw Love Language.

Door de gratis test te doen, schrijf je je ook in voor de Feminien nieuwsbrief (1x per maand verstuurd)

Kan je een gezonde relatie hebben als je niet dezelfde liefdestaal spreekt?

Jazeker, dat is zeker mogelijk om niet dezelfde taal te ‘spreken’, al zal de relatie dan van nature meer communicatie en begrip van beide kanten nodig hebben. Als je elkaars love language spreekt, zal dit veel gemakkelijker en natuurlijker gaan. Hierbij een voorbeeld:

Stel dat jouw liefdestaal Hulpvaardigheid is en je de hele avond na je werk in de keuken staat om met liefde een heerlijke maaltijd klaar te zetten voor je partner. Hiermee denk je na over wat hij/zij lekker vindt en neemt de moeite om deze te maken. Je partner geniet van het eten, maar vind het daarna jammer dat je hem niet even een knuffel geeft na het eten en bij hem/haar op bank komt zitten. Zie je hoe makkelijk je hierbij het gevoel van verbinding kan verliezen?

Als je elkaars liefdestaal niet begrijpt, kan je gefrustreerd en onbegrepen raken (“was hij niet blij met het eten?”) omdat je elkaars affectie misschien niet begrijpt. Zodra je elkaars love language bespreekt en communiceert over wat je fijn vindt, kan je deze verschillen overbruggen en elkaar beter leren kennen.

De meest voorkomende liefdestaal

Via een online quiz over de vijf liefdestalen analyseerde Gary Chapman de resultaten van 10.000 mensen. Hij ontdekte dat Woorden van Bevestiging de meest populaire love language was, maar met een kleine verschil. Daarnaast analyseerde de Amerikaanse dating-app Hinge in 2018 hetzelfde. Via hun app ontdekten zij dat de meest voorkomende liefdestaal Samen Zijn was onder vrijgezellen.

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat de liefdestaal ook heel erg zal afhangen van geslacht, cultuur en waarden en normen. Zo is bijvoorbeeld de Aziatische cultuur minder snel met fysiek contact en woorden van bevestiging. Daar is bijvoorbeeld het laten zien van genegenheid tussen romantische partners in het openbaar ook een groot taboe.

Lang verhaal kort

Het erkennen van elkaars love language kan zorgen voor meer wederzijds begrip in een relatie. Doe een test om je liefdestalen te onderzoeken en bespreek de resultaten met elkaar. Het erkennen van elkaars taal zal niet automatisch tot eeuwig geluk leiden, maar zal wel kunnen helpen met het gemakkelijker maken van de onderlinge communicatie.

Tags: liefde, relaties

Vergelijkbare Artikelen

door
Feminien is het online magazine voor wellness en gezondheid. Met een mix tussen holistische en wetenschappelijke zorg. Onze missie is om er voor te zorgen dat kennis van vrouwen gezondheid beter, makkelijker, en toegankelijker is, zodat je zelf kan onderzoeken wat goed voelt voor jou. Meer kennis is immers meer grip op je gezondheid.
Spiritualiteit Voor Beginners: wat kan het voor jou doen? Hoe Hormoon Expert Kirsten haar ochtendritueel aanpast aan haar Cyclus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *