Natuurlijke Detox: Ontgiftig Je Lichaam Op Deze 12 Manieren

natuurlijke detox en ontgifting

Op een natuurlijke manier detoxen? Het kan! Aan het begin van het nieuwe jaar, kan je het woord dieet, intermittend fasting of detox bijna niet meer horen. Maar wat we te weinig horen is dat het lichaam een heel mooi natuurlijk afvalstoffenstysteem heeft. Af en toe een detox houden, bevordert dit system en zorgt ervoor dat je lichaam haar eigen taak kan doen. Vergeet dus de dure juices en sapkuren, met deze 12 manieren kan je je lever ondersteunen voor een natuurlijke detox waarbij je weer helemaal ‘the new you‘ bent in dit nieuwe jaar.

Waarom draait het bij detoxen allemaal om de lever?

Niet het hart, maar de lever lijkt steeds vaker gezien te worden als de kern van het menselijk lichaam. Hoewel de lever vaak al een centrale rol had in de Griekse mythologie, is het hart gaandeweg letterlijk en figuurlijk iconischer geworden.

Als je kijkt naar het detoxen van je lichaam, speelt de lever de belangrijkste rol. De lever zorgt voor de verwerking en afvoer van afvalstoffen en filtert de afvalstoffen uit het bloed die door andere delen van het lichaam zijn geproduceerd of door middel van voeding zijn toegenomen.

Je lever staat in constante communicatie met je maag, alvleesklier, galblaas en de rest van je spijsverteringsstelsel. Door zijn rol in het metabolisme van vet, eiwitten en koolhydraten, zorgt je lever ervoor dat de bloedglucosespiegels worden gestabiliseerd om een onbalans in de bloedsuikerspiegel en andere stofwisselingsproblemen te voorkomen.

Wanneer je lever overbelast is met gifstoffen, ontstaat er een waterval aan systemische chronische ontstekingen, die het vermogen van je lever om zichzelf van deze gifstoffen te ontdoen verder aantast. Het wordt een soort van vicieuze cirkel. Het is daarom belangrijk om het natuurlijke vermogen van je lever om te ontgiften te ondersteunen en af en toe een detox toe te passen.

12 manieren voor het natuurlijk detoxen van je lichaam

1. Focus op je slaap

Slaap staat je lichaam toe om te ontgiften. Tijdens je slaap ontdekken en verwijderen je hersenen giftige bijstoffen die je tijdens de dag hebt verzameld. Voor het ultiem verwijderen van deze gifstoffen wordt 7 tot 9 uur slaap aanbevolen.

2. Groene Groentes

Maak 70% van alles wat je eet een groente. En vooral de groene (kruisbloemigen) bittere groentes zijn hierbij essentieel. Denk hierbij aan spinazie, boerenkool, bloemkool, witte kool, Chinese kool, boerenkool,  koolraap, spitskool, broccoli, waterkers en paksoi. Deze kruisbloemigen helpen je lever om te ontgiften en zitten daarnaast ook nog eens bomvol vitamines en mineralen, hebben veel vezels en weinig calorieën. Go green!

3. Beperk Alcohol

Klinkt een beetje als een no-brainer, maar 90% van de alcohol wordt verwerkt door de lever. En de lever wil je juist zoveel mogelijk reinigen tijdens een detox! Dus geef jezelf en je lever even een tijdje rust!

4. Water, water, water

Ons lichaam bestaat voor 70% al uit water en we hebben water nodig om onszelf te ontgiften. Zorg dat je per dag zo’n 2-3 liter water drinkt, het liefste lauwwarm water. Handig hierbij is om een thermofles te nemen, waar je warm water of thee in kan doen en die makkelijk mee kan nemen of naast je op het bureau kan zetten.

Begin de ochtend met het drinken van een halve liter lauwwarm water drinken op een lege maag. Hierbij spoel je de afvalstoffen nog makkelijker uit je lichaam. Je kan ervoor kiezen om hier een beetje citroen of appelciderazijn en cayenne peper er aan toe te voegen om je metabolisme op te peppen.

5. Voeg vetten toe aan je eten

Het toevoegen van gezonde vetten aan je eten maakt je niet dik. In tegendeel, de gezonde vetten ondersteunen je galblaas in het produceren van gal dat je nodig hebt voor een behoorlijke spijsverbetering. Voeg bijvoorbeeld 1 theelepel kokosolie toe aan je eten of haal de vetten uit voeding als amandelen, avocado, cashewnoten, eieren, ghee, kokosolie, lijnzaadolie, olijfolie, makreel, pijnboompitten, roomboter, walnoten en zalm.


YourSuper Gut Feeling

Gut Feeling Your Super Feminien Korting

€27,90 €23,72 (15% extra korting met code Feminien15)


6. Eet voeding dat hoog is in prebiotica

Prebiotica is een verzamelnaam voor stoffen die de groei van bepaalde bacteriesoorten in het lichaam bevorderen (probiotica), en dat is goed voor je darmen. Gezonde darmen zijn noodzakelijk om goed te kunnen ontgiften. Eet voedsel dat hoog is in prebiotica om je afweer- en ontgiftingssysteem gezond te houden. Bronnen van prebiotica zijn bijvoorbeeld tomaten, artisjokken, bananen, asperges, uien, knoflook en haver. Daarnaast zijn er ook natuurlijke supplementen die je kunnen helpen, zoals de Gut Feeling poeders van YourSuper, waarbij door middel van natuurlijke ingrediënten prebiotica en probiotica zijn samengesteld in een mix voor een gezonde darmflora.

7. Focus op voeding rijk aan antioxidanten

Antioxidanten beschermen je cellen tegen beschadeging die wordt veroorzaakt door moleculen die ook wel ‘free radicals’. En waar kan je die antioxidanten dan in vinden? Je vindt ze voornamelijk in bessen, fruit, noten, cacao, groentes, kruiden en dranken zoals groente thee, die hoog zijn in antioxdianten. Hiermee kan je nog makkelijker van je afvalstoffen af komen.


Lees ook: Ayurveda Herfst Detox: loos je afvalstoffen met deze reiniging


8. Beweeg dat lichaam!

Geef een goede start aan je metabolisme, endorfines, dopamine om je goed te voelen. Zelfs als je sloom voelt, begin met iets kleins. 10 minuten is al voldoende om mee te beginnen. Het beste tijdstip om te bewegen is vlak nadat je opstaat, op een lege maag.

Behalve extra beweging, kan je ook deze oefeningen proberen:

 • Draai en twist je (boven)lichaam, alsof je de gistoffen eruit perst
 • Schud je lichaam voor een minuut. Je handen, armen, lichaam, benen. Het reset de energie en zorgt ervoor dat je weer even terugkomt in je lichaam.
 • Spring 30 keer op en neer, waarbij je de lymphedrainage stimuleert en gelijk weer even goed wakker bent.

9. Schraap je tong in de ochtend

Het reinigen van de mond is een ritueel wat vooral voorkomt in de Ayurveda. Een tongschraper is een echte must have als het gaat om detoxen. Afvalstoffen worden ’s nachts verwerkt en meer dan 80% van de bacteriën bevinden zich op de tong. Dat is de reden waarom je ’s ochtends een wit laagje op je tong kan vinden. Terwijl je slaapt werkt jouw spijsvertering namelijk om zichzelf te ontgiften. Net als in je eerste ochtendurine, heeft ook je tong veel afvalstoffen die je het liefste kwijt wil. Gebruik daarom ’s ochtends een tongschraper om de toxines te verwijderen zodra je wakker bent, dan komen ze niet weer opnieuw in je lichaam door het inslikken. Schraap de afvalstoffen eraf voor het tandenpoetsen, zeven keer van boven naar beneden. Zo komen ze niet opnieuw in je systeem terecht en draagt het bij aan het voorkomen van ziektes.

10. Droogborstel je lichaam voor het douchen

Deze holistische detoxmethode is goed om je lymphe drainage te stimuleren, je gifstoffen op te ruimen en je een stralende en stevige huid te geven. Het droogborstelen (ook wel dry brushing genoemd) gaat al eeuwen terug en wordt al jaren gezien als huidtherapie voor schoonheid en gezondheid. Van Romeinen, Grieken en Egyptenaren tot de Russen en de Turken: al deze volkeren zagen dit ritueel als een belangrijk onderdeel. Een ritueel dat bijdroeg aan innerlijke en uiterlijke schoonheid. Vind een goede droogborstel en zorg voor een gladde, stralende huid. Het voorkomt stagnaties in het lymfevocht en daarmee ophoping van afvalstoffen. Het houdt de doorbloeding in de huid actief waardoor huidveroudering wordt vertraagd. Niet te vergeten dat het een enorme energieboost geeft! 

11. Vervang een maaltijd met pure proteïne

Proteïnes zijn je lichaams bouwstenen. Meer spieren zorgen voor een sneller metabolisme en het beter elimineren van afvalstoffen. Je kan dit doen met bijvoorbeeld proteïnepoeder met bijvoorbeeld amandelmelk, of maak een gerecht met ingrediënten vol aan proteïne: eiwitten, vis, quinoa, havermout etc.

12. Neem een koude douche en adem!

De koutherapie van de Wim Hof Methode kan je de laatste jaren niet ontgaan zijn. De koude douche, in combinatie met een bewuste ademhaling en meditatie, geeft een boost aan je cellen en immuun. Zie jij ook steeds meer mensen om je heen een koude duik nemen in natuurlijke meren? Lees meer over hoe de methode werkt en doe mee aan deze verkwikkende challange en natuurlijke detox!

Welke tips gebruik jij in je dagelijks leven en welke ga je proberen? Laat het achter in de opmerkingen hieronder!

Tags: ayurveda, detox, gezonde vetten, gezondheid, insulineresistentie, lever, slaap, wim hof methode

Vergelijkbare Artikelen

door
Feminien is het online magazine voor wellness en gezondheid. Met een mix tussen holistische en wetenschappelijke zorg. Onze missie is om er voor te zorgen dat kennis van vrouwen gezondheid beter, makkelijker, en toegankelijker is, zodat je zelf kan onderzoeken wat goed voelt voor jou. Meer kennis is immers meer grip op je gezondheid.
Biohacken op Netflix: 6 series over grip op eigen lichaam Een simpele oefening om jouw energiebalans te leren kennen [+video]

Opmerkingen

  • Laura
  • 01/02/2021
  Beantwoorden

  Ik ben een groot fan van de tongschraper en doe het elke ochtend, zo fijn! Het droogborstelen kende ik nog niet, dus dat ga ik proberen!

   • Feminien
   • 17/02/2021
   Beantwoorden

   Hi Laura, dat is mooi om te horen 🙂 We horen graag wat je van het droogborstelen vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *