10 Feiten Over Je Cyclus Die Je Nog Niet Wist

10 Feiten Over Je Cyclus Die Je Nog Niet Wist | Feminien

Hoeveel cycli hebben vrouwen gemiddeld in hun leven? En hoe lang duren deze gemiddeld? En door welke fases van je cyclus ga je heen? Ben je de antwoorden op deze vragen verschuldigd? Je bent niet de enige. Uit een kleine studie in 2016 bleek dat terwijl 80% van de vrouwen kennis had over de vrouwelijke anatomie, maar dat 46% niet wist wat de ovulatie inhield en 50% niet wist hoelang een cyclus gemiddeld duurt.

Het is namelijk vaak zo dat vrouwen zich pas in hun cyclus en ovulatie gaan verdiepen op het moment dat ze zwanger proberen te raken. Maar gedurende je hele leven veranderen je hormonen, stemmingen, lichaam veranderen, elke maand weer. Het is daarom o zo belangrijk om een duidelijker beeld te krijgen van wat je cyclus inhoudt en hoe je ermee omgaan – ook als je (nog) niet aan kinderen wil beginnen.

1. Jouw cyclus bestaat uit 4 verschillende fases

Vier Fases van Cycle | Feminien

Misschien heb je het al eerder voorbij zien komen: de vier fases van je menstruatiecyclus en innerlijke seizoenen tijdens jouw cyclus. Het is de eerste stap om bewuster te worden van je cyclus en te leren over deze fases.

Fase 1: menstruatie = de dagen dat je bloed

Fase 2: Pre-ovulatie = na menstruatie tot eisprong

Fase 3: Ovulatie = periode rondom eisprong

Fase 4: Pre-menstruatie = na eisprong tot eerste dag bloeding

2. Warm eten tijdens je menstruatie helpt tegen krampen

Voeding speelt naast stress een hele grote rol in je cyclus. De juiste voeding zorgt voor een goede hormoonbalans. Je kan hier zelfs nog een grotere stap in maken, door per seizoen voeding te eten die erbij past en op de juiste manier bereid is. Het is bijvoorbeeld verstandig om tijdens je menstruatie lekker warm te eten en te drinken. Je lichaam is dan koud van binnen en moet opgewarmd worden. Beste tip tegen krampen kan ik je vertellen!


Lees ook: Voeding Tijdens Menstruatie: Zaden en Pitten Voor Een Betere Cyclus


3. Meer eten tijdens je (pre)menstruatie voorkomt eetbuien

Misschien herken je dat de ene week je super gezond kunt eten, weinig honger hebt en je qua energie super voelt. Terwijl je een week later elk half uur op de klok kijkt of je alweer mag eten en je aan het einde van de dag toch die zak chips of reep chocolade erbij pakt. Dit zijn je hormonen!

Tijdens fase 3 (pre-menstruatie) en fase 1 (menstruatie) is je lichaam heel hard aan het werk en is je verbranding hoger, waardoor je vaak meer trek hebt. Echter, gun je jezelf vaak niet meer eten dan normaal. Daardoor staat deze fase ook wel bekend als de periode waar we altijd honger hebben, eetbuien krijgen en moodswings ervaren. Dus laat die chocoladereep liggen en zorg dat je iets meer eet – het liefst zo gezond mogelijk – en je voelt je stukken beter!

4. Sporten is niet altijd goed voor je

Hoewel we leren dat we 3x in de week moeten sporten en gezond moeten leven, is het verstandig om dit aan te passen naar je cyclus. Ga vooral niet sporten gedurende de eerste twee dagen van je menstruatie. Je lichaam heeft rust nodig! Sporten is een vorm van stress waar je lichaam op dat moment niet tegen kan. Doe je het toch, zal je merken dat je de dagen daarna nog veel vermoeider bent, dan je al was. Ga in bad, lees een boek, kijk netflix of ga schilderen…doe iets wat je ontspant en gelukkig maakt op dat moment!

5. Stress kan je cyclus onregelmatig maken

Jouw cyclus wordt gestuurd door je hormonen. Zolang je hormonen goed in balans zijn, is jouw cyclus regelmatig en precies zoals die hoort. Echter, stress kan roet in het eten gooien. Stress is momenteel één van de grootste verstorende factoren bij de hormoonbalans van vrouwen. Hoe meer stress, hoe minder balans in de hormonen, hoe vervelender of onregelmatiger jouw cyclus wordt!

6. Er is een verschil tussen jouw menstruele cyclus en jouw menstruatie

Jouw menstruele cyclus, hormoon cyclus of vrouwelijke cyclus (hoe je het wilt noemen) bevat het hele proces dat ervoor zorgt dat jouw lichaam zwanger kan worden gedurende jouw vruchtbare jaren. Van het produceren van het eitje en de eisprong, tot het loslaten van je baarmoederslijmvlies (menstruatie) behoort allemaal tot jouw cyclus. Jouw menstruatie is daar een onderdeel van. Jouw menstruatie zijn enkel de dagen dat jouw oude baarmoederslijmvlies je lichaam verlaat, oftewel de dagen dat je werkelijk bloed.

7. Een regelmatige cyclus duurt tussen de 24 en 35 dagen

We denken vaak dat onze cyclus precies 28 dagen moet duren om regelmatig te zijn. Echter, spreken we nog van een regelmatige cyclus tussen de 24 en 35 dagen. Elke maand, kan de duur van jouw cyclus iets afwijken en dat is normaal!

8. Jouw baarmoedermond kan je vertellen in welke fase je zit

Onze baarmoedermond verplaatst gedurende onze cyclus. Door geregeld zelf te voelen waar ze zich bevindt, kan je een duidelijk beeld krijgen van de fase waarin je zit. Zit je baarmoedermond hoog en voelt ze zacht aan? Dan zit je in je ovulatie periode (fase 3). Zit je baarmoedermond lager en voelt ze wat harder aan? Grote kans dat je menstruatie eraan komt of er al is (fase 1).

Dit is een manier om je eigen cyclus te kunnen tracken en vraagt wat ervaring en experimenteren. Wil je een handige manier om je eigen cyclus bij te houden en te weten in welke fase je zit? Kijk bijvoorbeeld naar een handig werkboek zoals ‘Jouw Persoonlijke Cyclus Planner‘ van Vivian Reijs of neem contact op met een coach die je hierbij kan begeleiden.

9. Je lichaamstemperatuur stijgt en daalt gedurende jouw cyclus

Het meten van jouw lichaamstemperatuur kan veel zeggen over waar je bent in je cyclus. Wist je bijvoorbeeld dat bij de eisprong je temperatuur 0,3 tot 0,9 graden kan stijgen? Als je dit dagelijks meet, kan je dus heel goed inschatten wanneer je ovuleert en dit is vaak een handige truc voor vrouwen die zwanger proberen te worden. Tijdens je menstruatie is je temperatuur vaak het laagste. Wil je zelf je ovulatie tracken? Dan kan je dat doen met deze handige kalender. Dit komt er dan ongeveer zo uit te zien:

10. Je maakt ongeveer 450 cyclussen mee in je leven

Wow, zo veel! Vanaf je eerste keer dat je ongesteld wordt tot aan de laatste keer, ga je ongeveer door ongeveer 450 cyclussen heen, verspreid over 35-40 jaar. Uiteraard verschilt dit per vrouw, maar het zijn er toch wel heel veel!


Kirsten Franken KomWeerTotRust

Kirsten Franken is hormooncoach en schrijft over tips rondom je cyclus op Feminien. Wil je meer weten over je cyclus of wil je een cursus ‘Leef met je flow. Connect met je lichaam en hormoonbalans’ van Kirsten volgen? Via de Growth Circle, het platform voor persoonlijke groei, kan je haar cursus vinden. De eerste maand via de app is gratis!


Tags: biohacken, cyclus, hormonen

Vergelijkbare Artikelen

door
Kirsten Franken is cyclus coach en eigenaar van komweertotrust.nl. Als cyclus coach laat ze vrouwen weer in contact komen met hun eigen lichaam door samen te gaan werken met hun cyclus in plaats ertegenin, zodat ook zij de kracht diep van binnen weten te ontdekken en gebruiken.
3 Redenen Waarom Je Ademhaling Jouw Eigen Medicijn Is Voeding Tijdens Menstruatie: Zaden en Pitten Voor Een Betere Cyclus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *