De Vier Fases van je Menstruatiecyclus Uitgelegd Per Week

De Vier Fases van je Cyclus | Feminien

Eeuwenoude vrouwelijke wijsheid weet het al jaren, de menstruatiecyclus bestaat uit vier delen. Desalniettemin hoor je hier pas in de afgelopen jaar steeds vaker over. Het zou basiskennis moeten zijn voor elke vrouw, want het is o zo belangrijk om te weten waarom je energieniveau zakt of waarom je je ineens een stuk beter voelt. Er is zoveel meer dan alleen of ongesteld zijn (of niet), dat we hier alle vier de fases van de vrouwelijke menstruatiecyclus op een rijtje hebben gezet en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

De 4 fases van de vrouwelijke cyclus 

De een noemt het fases, de ander seizoenen en zo zijn er nog vele termen. Wat het belangrijkste is, is dat de theorie rondom de vier fases van je cyclus staat als een huis. Elke vrouw is anders en elke vrouw haar cyclus is anders. In ons interview met Lena van Women Fundamentals, expert op het gebied van vrouwelijke cycli, stelt zij dan ook: 

Het belangrijkste is dat je je gaat verdiepen in de kennis over je cyclus. Ga leren hoe je intuïtie en je eigen cyclus werkt. Als je je cyclus als time management tool kunt gebruikt, leef je in volledige energiebalans. Alle taken en verantwoordelijkheden voer je op het juiste moment van de maand uit. Je bent dan niet meer uitgeput, echt waar.

Meer kennis is dus meer zelfvertrouwen en een sterkere relatie met je eigen lichaam en essentieel om liever voor jezelf te zijn. Als je de energieën van de verschillende fases snapt, kan je hier beter inspelen op je cyclus (ookwel cycle syncing genoemd) en is er minder frustratie. Jij hebt misschien een kortere of langere cyclus dan 28 dagen en loopt de ene fase langer door dan de andere. Het is daarom zo waardevol om je eigen cyclus te tracken!  


Lees ook: 9 Boeken om je eigen menstruatiecyclus beter te begrijpen (en jezelf dus ook!)


Vier Fases van Cyclus | Fases van de vrouw | Feminien

De Vier Fases van je cyclus

Fase 1: Menstruatie

Fase 2: Pre-ovulatie 

Fase 3: Ovulatie 

Fase 4: Pre-Menstruatie 

Fase 1: Menstruatie, dag 1-6 

De menstruatiefase is het moment dat je energie en hormonen op z’n allerlaagst zijn. Je voelt je wat slomer, je oestrogeenspiegel is laag en je zit op het dieptepunt van je concentratie en focus. Alle energie die je normaal gesproken in je hoofd hebt, zit nu immers in je onderbuik omdat je lichaam zich aan het voorbereiden is op een zwangerschap. De zwangerschap komt vervolgens niet en wordt dan weer afgebroken waarbij het bloed wordt afgevoerd. Door het gebrek aan energie kan je in de onderste fase van je cyclus veel minder goed denkwerk verrichten. Je voelt je meer naar binnen gekeerd. 

Wat kan je doen?

Wees een beetje lief voor jezelf. Zorg voor lichte beweging, zoals yoga of pilates, ga ontspannen in bad, slaap veel en kook je lievelingseten. Je lichaam kan wat extra liefde gebruiken. Daarnaast kan je deze tijd op werk bijvoorbeeld goed gebruiken om je creativiteit te gebruiken of taken afronden die al een tijdje op je lijstje stonden. 

Fase 2: Pre-Ovulatie, dag 7-13  

Je ongesteldheid is tot een einde gekomen en je oestrogeenspiegel strijgt. Je krijgt meer energie en bent er weer klaar voor. YES! Je gezicht ziet er symmetrischer uit en je huid straalt. Je voelt je op je best en hebt bergen energie. Het voelt alsof je de hele wereld weer aan kant en herboren bent.  

Wat kan je doen?

Neem initiatief of ga een nieuwe uitdaging aan. Je voelt je goed, licht en energiek. De perfecte tijd om initiatief te nemen en plannen te maken. Het is daarnaast ook het moment om projecten uit te kiezen waar je focus voor nodig hebt: onderzoek, leren, of fysieke taken. Zoek de perfecte bezigheden uit waarvoor je in je eigen focus ‘zone’ moet zitten.


Lees ook: Sex Drive: Wat je moet weten over de droge en natte fases van je cyclus


Fase 3: Ovulatie, dag 14 – 21

Rondom dag 13-16 vindt de ovulatie plaats. In deze dagen is je oestrogeenniveau op haar hoogst en je bent op je mooist. Je voelt je sexy en je straalt – je bent tenslotte vruchtbaar en dat mag de wereld zien. Je orgasmes zijn het meest intens, je bent optimistisch en sociaal. Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek ook uitgewezen dat je rondom je ovulatie de beste tijd is om te vragen naar wat je wil, van je partner of naar die salarisverhoging op werk. Daarnaast kan je ook je intuïtie het beste volgen in deze dagen. 

Maar dan, na de ovulatie daalt je energieniveau ineens drastisch. Je eierstokken laten een eitje los en wanneer deze niet bevrucht wordt, zal het verdwijnen. Je hormonen veranderen plotseling en je kan ineens sterke emoties hebben. Daarnaast zakt je energie ineens, wat voor veel frustratie kan leiden. “Waarom kon ik dit vorige week in 2 uur af en hebben en doe ik er nu een hele dag over?” Je oestrogeen daalt en je voelt je moe. Ook je huid kan gevoeliger zijn met een meer oliege huid en pukkeltjes.    

Wat kan je doen? 

In het begin van de fase zal je je uitbundig, sexy en speels voelen. Ga netwerken, samenwerken, ga uit en ontmoet veel vrienden. Dit is het moment waarop je je op je best voelt. Aan het einde van de fase zal je emotioneler en vermoeider zijn. Je zal weer meer op jezelf willen focussen en meer naar binnen keren. Zorg dat je gezond eet en wees wat liever voor je huid. 

Fase 4: Pre-Menstruatie, dag 22-29

In deze laatste fase van je cyclus zal je je meer naar binnen gekeerd kunnen voelen. Je energie zakt, je kan geïrriteerd worden als anderen teveel van je vragen en je hebt behoefte aan meer tijd alleen. Je lichaam voelt meer opgeblazen en je hebt een lager libido. 

Wat kan je doen?

Het belangrijkste is om te erkennen dat dit gebeurd en weten waarom het gebeurd. Wees lief voor jezelf als het allemaal wat langer duurt dat de dagen ervoor en wees minder gefrustreerd. Het goede nieuws is dat je tijdens deze dagen ook je beter kan voelen door juist te gaan sporten. (Lees ook: De beste workouts om in balans te blijven gedurende je cyclus) Dit is het ultieme moment om je serotonine te boosten met een goede workout, waardoor ook je borsten borsten minder gevoelig zullen worden. Drink minder koffie (cafeïne), eet minder suiker en drink vooral veel water. 

Hoe kan je je eigen cyclus het beste tracken? 

Zelf een werkboek bijhouden

Het werkboek Jouw Persoonlijke Cyclus Planner van Vivian Reijs geeft je inzicht in je hormoonhuishouding. In Je persoonlijke cyclusplan houd je twaalf maanden lang je eigen cyclus bij, waarbij Vivian je van de juiste informatie voorziet, voedingsadviezen biedt en wekelijkse tips geeft.

Digitale Apps

Er zijn verschillende apps die je helpen met het tracken van je eigen cyclus. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Clue of Natural Cycles app, waarin je een visualisatie krijgt van waar je in je cyclus zit, wanneer je het meest vruchtbaar bent en wanneer je kan verwachten ongesteld te worden. Deze apps zijn daarentegen wel meer gericht op het wel of niet zwanger raken en minder op hoe je je energie het beste kan inzetten. Lees ook Cyclus Tracken: Hoe werkt het en wat zijn de beste cyclus apps?

Krijg een persoonlijke analyse van je cyclus 

Er zijn verschillende coaches in Nederland aanwezig, zoals bijvoorbeeld Lena van Women Fundamentals of Kirsten Franken (lees hier al haar artikelen) van die je goed kunnen helpen met het analyseren van je eigen cyclus. Je krijgt een online programma en groepsgesprekken waarin je door middel van kennis en het bijhouden van je eigen cyclus een beter beeld krijgt over hoe je in elkaar zit en hoe je je leven in kan richten zodat je het meest optimale eruit haalt. 

Hieronder een mooi filmpje over je cyclus in 2 minuten:

Meer lezen over je cyclus:

Tags: biohacken, cyclus, hormonen, ontdek, vrouwelijkheid

Vergelijkbare Artikelen

door
Feminien is het online magazine voor wellness en gezondheid. Met een mix tussen holistische en wetenschappelijke zorg. Onze missie is om er voor te zorgen dat kennis van vrouwen gezondheid beter, makkelijker, en toegankelijker is, zodat je zelf kan onderzoeken wat goed voelt voor jou. Meer kennis is immers meer grip op je gezondheid.
Lena van Women Fundamentals leert je leven naar jouw cyclus: “gebruik je cyclus als time management tool” 9 Boeken om je eigen menstruatiecyclus beter te begrijpen (en jezelf dus ook!)

Opmerkingen

    • Lisanne
    • 27/10/2020
    Beantwoorden

    Is er ook een app waarin je jouw 4 fases kan zien? ik kan nu alleen mijn ongesteldheid checken.

      • Feminien
      • 28/12/2021
      Beantwoorden

      Voor zover wij weten, helaas niet en zal je het zelf bij moeten houden, met bijvoorbeeld de persoonlijke cyclus tracker. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *