Hoe Hormoon Expert Kirsten haar ochtendritueel aanpast aan haar Cyclus

Wist jij al dat je je ochtendritueel ook het beste op je cyclus kan aanpassen? Het is tegenwoordig helemaal hip om een ochtendritueel hebben. Even een momentje voor jezelf voordat de drukke dag begint. Maar een routine vasthouden dat elke dag hetzelfde is, kan voor weerstand zorgen. In dit artikel legt hormoon expert Kirsten uit hoe zij haar ochtendrituelen aanpast aan haar cyclus voor een routine die je wel vast kan houden.

Starten met een ochtendritueel

Je bent er klaar voor, jouw eigen ochtendritueel. Je hebt besloten om je ochtend te beginnen met een heerlijke kopje thee, een paar bladzijde lezen in een leerzaam boek en dan vervolgens je yogamat uitrollen voor je yoga, meditatie en visualisatie. In de eerste twee weken zit je in een lekkere flow en gaat het ritueel je met gemak af. De eerste week voelt dit heerlijk ontspannen en geeft het je de rust waar je zo naar zocht, maar dan verandert er opeens iets.

Het kost moeite, het voelt niet meer helemaal lekker en het voelt opeens als ‘moeten’ in plaats van ‘willen’. De ontspannen yoga van vorige week is niet meer ontspannen. Vervelend, want je wilt zo graag een mooi ritueel voor jezelf in de ochtend. Een moment alleen voor jou! Maar waarom lukt het dan steeds niet? Tijdens je meditatie gaan jouw gedachten alle kanten op en als je begint met het visualiseren van jouw droom leven dan zie je vooral je to-do en boodschappenlijstje voor je! Frustrerend…


Lees ook: De Vier Fases van je Menstruatiecyclus Uitgelegd Per Week


Elke fase in je cyclus is anders, zo ook je ochtendritueel.

Het vrouwelijke brein verandert maar liefst voor 25% gedurende onze cyclus. Dat betekent dat je in de vier fases van je cyclus andere behoeften, gedachtes en gevoelens hebt. Als die niet matchen met jouw ochtendritueel, dan is het lastig volhouden en voel je vooral veel frustratie. Daarom is het verstandig om per fase te bedenken waar je op dat moment behoefte aan hebt, in plaats van een vast ritueel aan te willen houden. Gun jezelf de mogelijkheid om dagelijks je ritueel aan te passen naar jouw gevoel, energie en behoeften. Wedden dat je het dan wel volhoudt?

Welk ochtendritueel past bij je cyclus fase?

Pre-ovulatie + ovulatie (Fase 2 & 3)

Gedurende je pre-ovulatie en ovulatie stijgt je energie en wil jouw brein en lichaam in actie komen. Het wil nieuwe projecten starten, aan de slag, doorwerken en bewegen. Als je op dit moment wil gaan zitten en mediteren, zal je merken dat je heel onrustig bent.

Het is perfect in deze periode om je ochtend te starten met een goede cardio of HIIT workout, een gedeelte van je to-do lijst op te schrijven, of iets anders te doen waardoor je brein en lichaam in beweging komen. Ga daarna (of in de avond) zitten voor die kop thee, meditatie, je boek of jouw favoriete kalmerende yoga, zoals bijvoorbeeld yoga nidra. Je lichaam heeft de actie nodig in deze periode van je cyclus.

“Het vrouwelijke brein verandert maar liefst voor 25% gedurende onze cyclus”

Pre-menstruatie + menstruatie (Fase 4 & 1)

In je pre-menstruatie en menstruatie periodes is jouw cortisol niveau (het stress hormoon) wat hoger van nature. Het is daarom belangrijk om er in de ochtend voor te zorgen dat deze laag blijft en het dus relaxt aan te doen. Intensief sporten is in deze periodes dan ook geen goed idee, aangezien deze het stress hormoon aanwakkeren. Je wil ervoor zorgen dat je dingen doet die je cortisol niveau omlaag brengen, zoals bijvoorbeeld het hebben van orgasmes of het droogborstelen van je huid. Slapen hoort hier ook bij. Gemiddeld kan je lichaam dan ook een half uur extra slaap gebruiken in deze fases van je cyclus.

Kies in de ochtend voor kalmerende activiteiten zoals yoga, meditatie, breathwork en journallen om je dag mee te beginnen. Tevens kan een wandeling in de buitenlucht ook een fijne manier zijn om je dag rustig mee te beginnen.

Volg wat goed voelt

Het belangrijkste is vooral dat je iets gaat doen wat op het moment bij je cyclus past en waar je je goed bij voelt. Merk je dat iets even niet werkt, leg het weg, bedenk wat wel goed voelt en ga daarmee aan de slag. Maak er echt een moment voor jezelf van, maar wel eentje die flexibel is!


Kirsten Franken KomWeerTotRust

Kirsten Franken is hormooncoach en schrijft over tips rondom je cyclus op Feminien. Wil je meer weten over hoe Kirsten je kan begeleiden op het gebied van hormonen? Bezoek haar website Kom Weer Tot Rust.


Tags: biohacken, cyclus, ochtendrituelen

Vergelijkbare Artikelen

door
Kirsten Franken is cyclus coach en eigenaar van komweertotrust.nl. Als cyclus coach laat ze vrouwen weer in contact komen met hun eigen lichaam door samen te gaan werken met hun cyclus in plaats ertegenin, zodat ook zij de kracht diep van binnen weten te ontdekken en gebruiken.
Wat zijn de 5 Love Languages? Alles over de talen van de liefde (+ gratis test) Kaartlegging: Hoe begin je met orakel- of tarotkaarten leggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *