Alles wat je wil weten over vaginale afscheiding, geuren en kleuren

alles over vaginale afscheiding

Let’s be real: vaginale afscheiding is heel normaal. Het wordt ook wel fluor vaginalis of witte vloed genoemd. Het is wellicht niet altijd even fijn, maar het is volkomen normaal. Elke vrouw ervaart weleens een aparte vaginale geur, verkleurd ondergoed en diverse varianten van vagianle afscheiding. Sterker nog, dit gebeurt dagelijks en is gezond! Maar wat vertellen deze symptomen je?

Op een of andere manier blijft het echter wel een onderwerp waar vrouwen zich voor schamen en niet graag over praten. Kijk maar eens naar alle reclames op tv die je vertellen hoe je jouw vagina schoon en fris kunt houden met allerlei dure zeepjes en doekjes. Dat terwijl jouw vagina een ‘selfcleaning machine’ is, die enkel een beetje water nodig heeft! Hieronder lees je meer uitleg en tips over de kleurtjes, geurtjes en afscheiding die vrouwen ervaren.

Vaginale Afscheiding

Je maakt dagelijks gemiddeld 1 tot 3 ml vaginale afscheiding aan. Een normale afscheiding heeft een melkachtige, witte kleur en een dunne waterige structuur. Dit maakt jouw lichaam aan om er voor te zorgen dat oude cellen en ongewenste bacteriën het lichaam weer kunnen verlaten. De afscheiding zorgt voor een juiste pH-waarde in je vagina, waardoor je beschermd wordt tegen vaginale infecties.

Het is normaal dat in sommige periodes de vaginale afscheiding wat meer is en in andere weer wat minder. Daarnaast kan de vorm en kleur van de afscheiding ook een beetje veranderen. Dit heeft namelijk allemaal te maken met jouw cyclus en hormonen.

Vaginale afscheiding verandert gedurende je cyclus

Gedurende jouw cyclus gaat je lichaam door een aantal hormonale fases heen, zodat het je lichaam kan voorbereiden op een eventuele zwangerschap. De hormonen die daarbij komen kijken, zorgen ook dat je afscheiding veranderd. Zo zal je rond je menstruatie (fase 1) weinig tot geen afscheiding hebben. Vervolgens bouwt dat weer een beetje meer op en word je weer wat natter beneden. Rondom je ovulatie (fase 2-3) kan je flink wat afscheiding vinden. Vaak doorzichtig of heel licht wit en super elastisch. In de week voor jouw menstruatie (fase 4) zal de hoeveelheid weer wat afnemen en kan er soms beetje een brokkelige afscheiding terug te vinden zijn.

Vaginale afscheiding tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan het zo zijn dat je meer vaginale afscheiding krijgt. Er stroomt namelijk meer bloed naar je bekken, waardoor de slijmvliezen extra worden gestimuleerd. Hierdoor kan er meer vaginale afscheiding ontstaan. Daarnaast kan er tijdens je zwangerschap ook kan er sprake zijn van een meer witte afscheiding. Dit is wederom heel normaal. 


Lees ook: Sex Drive: Wat je moet weten over de Droge en Natte fases van je Cyclus


Vaginale Geuren

Ons lichaam maakt zichzelf van binnen schoon, hoe mooi is dat? Maar ondanks dat kan het soms toch zijn dat je wat vaginale geur ervaart. In de meeste gevallen is dat niks om je druk over te maken, maar het is wel fijn om te weten waar het vandaan komt.

Je afscheiding ruikt van nature niet echt, maar zodra het in contact komt met bijvoorbeeld sperma, dan kan er even een ander luchtje ontstaan. Heb je seks gehad en niet direct kunnen douchen? Dan is het heel normaal dat je afscheiding een beetje anders ruikt daarna.

Een andere reden waarom je soms opeens jezelf kunt ruiken rondom je vagina, is je menstruatie. Jouw bloed zit vol met ijzer en zodra dat in aanraking komt met zuurstof geeft het een erg sterke geur af. Ook dit is weer volkomen normaal.

Kleurtjes in je onderbroek

Misschien heb jij het ook weleens dat het lijkt alsof er een soort van bleekvlekken in je ondergoed zitten. Je ondergoed is letterlijk verkleurd! Je mooie zwarte string heeft opeens oranje of witte vlekken. Het lijkt wel alsof iemand er een druppel bleek overheen heeft gegooid!

Lieve vrouw, dit is heel normaal. Dit komt door de zuurgraad van je vagina en bijbehorende goede bacteriën. Het feit dat je deze plekken ziet, kan je zien als een bevestiging dat jouw vagina zich van binnen uit goed schoonmaakt. Heb je geen vlekken? Ook niet erg, dan is jouw zuurgraad net wat lager, maar ook dan werkt je lichaam van binnenuit hard om alles goed schoon en gezond te houden!

Hoe kan je je vagina het beste schoonhouden?

Je kan de buitenkant van je vagina gewoon het beste schoonmaken met water. Simpel als dat. Met de binnenkant hoef je helemaal niks mee te doen, dat doet jouw lichaam namelijk helemaal zelf. Wat de reclames ook zeggen, gebruik nooit zeep of speciale wasgel. Deze producten tasten juist jouw natuurlijke zuurgraad aan, wat ervoor kan zorgen dat je het hele natuurlijke systeem ontregeld.

Het belangrijkste om te onthouden, is dat geuren, kleuren en afscheiding heel normaal zijn en dat het een teken is dat jouw lichaam hard aan het werk is om alles gezond te houden. Merk je echt opeens hele vreemde geuren op of heb je geregeld bloedverlies of iets anders? Ga dan altijd even langs de dokter voor een check-up!

Meer lezen over je cyclus en hormonen?


Kirsten Franken KomWeerTotRust

Kirsten Franken is hormooncoach en schrijft over tips rondom je cyclus op Feminien. Wil je meer weten over hoe Kirsten je kan begeleiden op het gebied van hormonen? Bezoek haar website Kom Weer Tot Rust.


Tags: cyclus, seks, vagina

Vergelijkbare Artikelen

door
Kirsten Franken is cyclus coach en eigenaar van komweertotrust.nl. Als cyclus coach laat ze vrouwen weer in contact komen met hun eigen lichaam door samen te gaan werken met hun cyclus in plaats ertegenin, zodat ook zij de kracht diep van binnen weten te ontdekken en gebruiken.
Ayurveda Lente Detox: begin het nieuwe seizoen met energie Zwanger worden met PCOS: het verschil tussen een natuurlijk en medisch traject

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *