Wat moet je eten als je ongesteld bent? Een vraag die veel vrouwen waarschijnlijk wel een keer hebben gehad. Doe je goed aan chocolade of juist voor gezonde voeding om je menstruatieklachten zo laag mogelijk te houden? Door bepaalde voeding, zoals zaden en pitten te eten gedurende je gehele cyclus, kan je menstruatiepijn voorkomen.
Voeding voor een pijnvrije menstruatie
Onze hormonen hebben een grote invloed op ons dagelijkse leven. Zij hebben namelijk invloed op je slaap, honger gevoel, emoties, energie niveau, moodswings, je humeur en nog veel meer. Het is daarom ook zo belangrijk om ervoor te zorgen dat die hormonen hun werk kunnen doen zoals bedoeld is. Als jouw hormonen in balans zijn, dan heb je ook gelijk een fijne, regelmatige en pijnvrije cyclus.
Heb je geregeld last van hoofdpijn, buikkrampen, acné, een opgeblazen gevoel, het vasthouden van vocht, eetbuien of enorme moodswings? Vaak worden deze klachten gezien als PMS klachten (pre-menstruatie syndroom). Er wordt gezegd dat het ‘erbij hoort’ als vrouw zijnde en dat het alleen verholpen kan worden met de pil. Maar wat als ik je vertel dat jouw menstruatie en pre-menstruatie klachtenvrij horen te zijn? Dat een klein beetje kramp hoort, maar dat het geen pijn zou moeten doen?
Al deze pijntjes en kwaaltjes komen door een disbalans in je hormonen. Gelukkig kan je door middel van de juiste voeding jouw hormonen helpen om die balans terug te krijgen. Één van de eerste en makkelijkste stappen is door zaden en pitten te eten gedurende je cyclus.
Zaden en pitten staan steeds meer bekend als superfood: voedingsmiddelen met veel voedingsstoffen en antioxidanten met allerlei verschillende positieve effecten op je gezondheid, én je cyclus. Hieronder worden de zaden en pitten uitgelegd aan de hand van verschillende fases in je cyclus.
Lees ook: De Vier Fases van je Menstruatiecyclus Uitgelegd Per Week
Zaden en pitten tijdens de pre-ovulatie en ovulatie
Gedurende deze twee fases (ook wel fase 2 en fase 3 genoemd) stijgt de hoeveelheid oestrogeen in jouw lichaam om ervoor te zorgen dat jouw eitjes goed kunnen rijpen. Hierdoor vindt er uiteindelijk een eisprong plaats. Na de eisprong is het de bedoeling dat het oestrogeen zo snel mogelijk weer daalt. Helaas gebeurt dit bij veel vrouwen te weinig wat klachten kan veroorzaken. Het is daarom verstandig om gedurende deze periode onderstaande zaden en pitten te eten:
Lijnzaad
Lijnzaad is een superfood en boordevol gezonde vetten, mineralen, vitaminen, maar is ook rijk aan ‘lignanen’ die ervoor zorgen dat jouw oestrogeen goed kan gaan stijgen. Op het moment dat jouw lichaam te veel oestrogeen heeft, kunnen deze stoffen daarnaast ook de overtollige oestrogenen blokkeren. Ligianen hebben namelijk plantaardig oestrogeen en antioxiderende eigenschappen. Echt een super-boost voor je oestrogeen dus!
Lijnzaad, vaak in de winkel als gebroken of gemalen lijnzaad te kopen, kan je bijvoorbeeld heel goed toevoegen aan je yoghurtontbijt of smoothie. Daarnaast kan je gemalen lijnzaad ook makkelijk toevoegen aan brooddeeg, koekjesdeeg en zelfgemaakte pizzabodem.
Pompoenpitten
Pompoenpitten zijn onder andere rijk aan zink en magnesium, welke de aanmaak van progesteron stimuleren, zodat je later in je cyclus hier geen tekort aan hebt. Pompoenzaad wordt door indianen in Noord-Amerika al eeuwen medicinaal gebruikt. De medicijnmannen zweren daar bij pompoenzaad tegen nierklachten en parasieten.
Je kan pompoenpitten heerlijk verwerken door salades, er brood mee maken of een handje door de (pompoen)soep strooien. Daarnaast kan je ze ook lekker opbakken met olijfolie en kruiden als snack.
Alle pijntjes en kwaaltjes komen door een disbalans in je hormonen.
Zaden en pitten tijdens de pre-menstruatie en menstruatie
Gedurende de andere helft van je cyclus (ook wel fase 3 en fase 1 genoemd) is het juist belangrijk dat al het opgebouwde oestrogeen weer wordt verwijderd, zodat het progesteron haar werk kan doen. Je lever moet hier heel hard voor werken, dus het is verstandig om die te ondersteunen. Daarnaast moet het oestrogeen niet meer worden gestimuleert om te stijgen, maar juist worden afgebroken en worden afgevoerd.
Sesamzaad
Sesamzaad is rijk aan calcium en lignanen die in dit geval alle overtollige oestrogeen kunnen gaan blokkeren. Dan wordt het niet meer opgenomen in de cellen. Omdat het de bedoeling is dat na de eisprong het oestrogeen zo snel mogelijk weer daalt, helpt het sesamzaad hier een handje mee.
Sesamzaad wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken en wordt hier vaak gecombineerd met tonijn, kip teryaki, een dressing of als garnering voor een gerecht. Daarnaast is sesamzaad het hoofdbestanddeel van tahin, wat je goed kan toevoegen als dips of sauzen bij vegetarische burgers, stokbrood of zelfgemaakte granola.
Zonnebloempitten
Met hun minde, nootachtige smaak zijn zonnebloempitten rijk aan selenium, een mineraal dat de reinigingsfunctie in de lever helpt ondersteunen. Hierdoor kan al het oestrogeen het lichaam weer kan verlaten.
In het Midden-Oosten worden de zonnebloempitten vaak gegeten als snack, maar je kan ze ook goed gebruiken bij het bakken van taarten, zelfgemaakte granola, in salades of bowls.
Een theelepel per dag is meer dan voldoende om je lichaam te ondersteunen.

Leestip
Zelf thuis je eigen zaden en pitten oogsten? Met het boek ‘Plant een Pit‘ van Holly Farrell leer je zelf groeten en fruit (waaronder pitten en zaden) kweken.
Het blijft fascinerend hoe kleine dingen zoals deze, een wereld van verschil kunnen maken voor jouw lichaam. Start daarom vandaag nog met het gebruik maken van deze geweldige pitten en zaden, zodat jouw cyclus beetje bij beetje beter wordt. Een theelepel per dag is meer dan voldoende om je lichaam te ondersteunen.



Kirsten Franken is hormooncoach en schrijft over tips rondom je cyclus op Feminien. Wil je meer weten over je cyclus of wil je een cursus ‘Leef met je flow. Connect met je lichaam en hormoonbalans’ van Kirsten volgen? Via de Growth Circle, het platform voor persoonlijke groei, kan je haar cursus vinden. De eerste maand via de app is gratis!