Sex Drive: Wat je moet weten over de Droge en Natte fases van je Cyclus

sex drive natte en droge periode tijdens je cyclus

Is het je wel eens opgevallen dat je in bepaalde weken ‘natter’ bent tijdens de seks dan in andere weken? In dit artikel legt hormoon expert Kirsten uit hoe dit komt en waar je rekening mee kan houden (en dat heeft niks met je partner te maken!)

Let’s talk libido!

Wanneer we het hebben over droge en natte fases bij vrouwen gaan er vaak veel wenkbrauwen omhoog. Droge en natte fases, hebben we die dan? Jaaa.. die hebben we zeker! Hopelijk is het inmiddels geen verrassing meer voor je dat elke maand jouw hormonen heel veel dingen beïnvloeden. In het kort gezegd, gedurende de vier fases van jouw cyclus veranderen je hormonen constant, wat onder andere invloed heeft op je geslachtsorganen. Dat is precies de reden waarom je van nature natte en droge fases ervaart.

Als we het hebben over deze fases dan hebben we het over het gemak waarmee je vochtig wordt tijdens opwinding en seks. De ene keer ben je al nat als je partner alleen al sexy naar je kijkt en de andere keer gebeurt er helemaal niks ondanks dat je al een tijd bezig bent met voorspel. Wees gerust, dit is normaal!


Lees ook: Seksualiteit: 15 Boeken en Podcasts voor het (her)ontdekken van jouw intimiteit


Oestrogeen als glijmiddel

Oestrogeen is het hormoon wat een grote rol speelt bij het aanmaken van vaginaal vocht. Hoe hoger jouw oestrogeen, hoe gemakkelijker er vocht aangemaakt wordt. Hoe lager het oestrogeen, hoe minder nat je wordt. Dit is een heel natuurlijk proces waar goed over nagedacht is. Rond jouw ovulatie, wanneer je lichaam niks anders wilt dan voorplanten, zit je hoog in oestrogeen wat ervoor zorgt dat je snel nat wordt. Dit zorgt ervoor dat de seks makkelijker plaats kan vinden, maar ook dat de spermacellen gemakkelijk op de juiste plek terecht komen. Vaginaal vocht doet dus meer dan alleen als glijmiddel dienen.

Zit je juist in een fase waar je oestrogeen laag is, dan zit je in je droge fase. Dit betekent dat je langer de tijd nodig hebt om vochtig te worden of wellicht bijna niet vochtig wordt. Nogmaals, dit is volkomen normaal en dat hebben alle vrouwen. Een manier om hier mee om te gaan is om glijmiddel te gebruiken in deze fase. Hierdoor heb je een fijnere ervaring en help je jouw lichaam een klein beetje. Wees vooral niet bang om bij je partner aan te geven wanneer je in deze fase zit. Een beetje glijmiddel doet wonderen!

Wanneer ben je sneller droog of nat?

Als je weet in welke fase van je cyclus je zit, kan je hier dus goed op anticiperen. Hier op een rij wanneer je in je droge en natte fases zit en waar je op dat moment het beste de focus kan leggen voor een geweldige tijd in de slaapkamer!

Menstruatie (Fase 1)

Tijdens je menstruatie ben je vaak wat meer naar binnen gekeerd en heb je minder behoefte aan contact met anderen. Daarom is seks in deze fase niet voor elke vrouw weggelegd. Al je hormonen zijn op zijn laagst, wat ervoor zorgt dat je in een droge fase zit.

Vaak wordt er gedacht dat eventueel bloed kan dienen als glijmiddel, maar dat is niet het geval. Zodra bloed in aanraking komt met zuurtstof droogt het direct op. Gebruik dus echt glijmiddel in tijdens deze fase. Onthoud dat orgasmes super goed zijn voor je lichaam én je ook kunnen helpen bij eventuele krampen die je kunt ervaren in deze periode. Geen zin om dit met je partner te doen? Doe het dan vooral zelf!

Pre-ovulatie (Fase 2)

In het begin van je tweede fase zijn al je hormonen laag, ook oestrogeen, wat ervoor zorgt dat dit een droge fase is. Hoe dichter je bij de ovulatie komt, hoe gemakkelijker je nat wordt, maar zeker in het begin een droge fase. Gebruik hier dus je glijmiddel. De tweede fase is daarnaast echt de perfecte tijd aan een lang voorspel te doen en om te experimenteren. Ga eens voor een nieuw standje, probeer rollenspelen, geef elkaar een heerlijke massage.

Ovulatie (Fase 3)

Tijdens jouw ovulatie is jouw lichaam klaar voor het maken van baby’s. Door de hoge oestrogeen én testosteron heb je van nature zin in seks, voel je je sexy én wordt je snel vochtig. Je probeert tot wel twintig keer meer vocht dan in een droge fase, dus we kunnen hier wel stellen dat je in je natte fase bent. De derde fase is de ook de fase waar je met gemak meerdere orgasmes achter elkaar kunt krijgen, dus maak er gebruik van!

Pre-menstruatie (Fase 4)

De pre-menstruatie is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel, net na je ovulatie heeft je lichaam nog hoge hoeveelheden oestrogeen, een beetje testosteron en komt ook progesteron om de hoek kijken. Die zorgen er nog steeds voor dat je snel vochtig bent. De eerste helft van je herfst is dan ook een natte fase. Hier heb je nog een hoge sexdrive en is ook perfect voor je ‘quickies’.

Wanneer je dichter bij je menstruatie komt dalen alle hormonen snel, waardoor je minder vochtig zal worden. Hierdoor kunnen we eigenlijk zeggen dat de tweede helft van je pre-menstruatie een half-natte fase is. Wees je dus echt bewust van deze verandering en pak dat glijmiddel er alvast weer bij!


Kirsten Franken KomWeerTotRust

Kirsten Franken is hormooncoach en schrijft over tips rondom je cyclus op Feminien. Wil je meer weten over hoe Kirsten je kan begeleiden op het gebied van hormonen? Bezoek haar website Kom Weer Tot Rust.


Meer lezen over je cyclus:

Tags: cyclus, seks

Vergelijkbare Artikelen

door
Kirsten Franken is cyclus coach en eigenaar van komweertotrust.nl. Als cyclus coach laat ze vrouwen weer in contact komen met hun eigen lichaam door samen te gaan werken met hun cyclus in plaats ertegenin, zodat ook zij de kracht diep van binnen weten te ontdekken en gebruiken.
Magnesiumtekort? Met deze 9 ingrediënten vul je jouw balans natuurlijk aan Daniëlle van de Growth Circle: “Ik wil iedere vrouw de empowerment geven om haar dromen te realiseren, van India tot New York”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *