Cyclus Tracken: Hoe Werkt Het en Wat Zijn De Beste Cyclus Apps?

Cyclus Tracken Beste Apps | Feminien

Als cyclus coach kan ik niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk en ontzettend handig het is om jouw cyclus te gaan tracken. We willen allemaal weten wanneer we ongesteld worden en hoe we ons het beste kunnen voelen. Door dagelijks een paar minuten stil te staan bij je lichaam, gevoel en energieniveau, word je bewust van de invloed van jouw cyclus op je dagelijkse leven.

Cycle syncing: weten in welke cyclus fase je zit

Het tracken van je cyclus is interessant omdat je dan kan weten waar je in cyclus je bent en dit kan koppelen aan je gevoel, energie, emoties en behoeftes. In het Engels wordt dit heel mooi ‘cycle syncing’ genoemd: het aanpassen van je voeding, workouts, sociale agenda en zelfs belangrijke werkgelegenheden aan je cyclus.

Gedurende je cyclus, veranderen je hormonen continue en zijn er vier fases in je cyclus die je emoties beïnvloeden. Door je energie en voeding aan te passen op deze fases, ontdek je pas wat voor enorme kracht er achter jouw cyclus schuilt.

Methodes van cyclus tracken

Om te weten in welke fase van je cyclus je bent, is het aan te raden om gebruik te maken van een cyclus tracker, op papier of via een app. Het doel hiervan is dat je dagelijks dingen kunt noteren en achteraf ook kunt teruglezen. Doe je dit een paar maanden achter elkaar, dan zal je zien dat er bepaalde patronen te herkennen zijn.

Zo kan je bijvoorbeeld weten op welke dag je ovuleert en dat je rond dag #12 bomvol energie zit en zin hebt in een feestje of avondje uit. Terwijl je op dag #27 super emotioneel bent en liever binnen blijft. Met deze informatie in je achterhoofd kan je dus je werk of weekendjes weg met de familie inplannen. Hierdoor zullen je energielevels beter verdeeld zijn, waardoor je minder snel vermoeid bent gedurende de maand.

Dagen tellen

De meest bekende manier van tracken van je cyclus is het tellen van de dagen, vanaf de eerste dag dat je menstrueert tot de volgende menstruatie. Veel vrouwen doen dit, puur om te weten wanneer ze ongesteld worden.

Als je net begint met het tracken van je cyclus, kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. In principe is dag #1 van je cyclus, de eerste dag dat je ongesteld bent. Je cyclus eindigt de dag voordat je menstruatie opnieuw begint.

Fysieke metingen

Daarnaast kan je ook je cyclus tracken aan de hand van je basale lichaamstemperatuur, je cervixslijm of de hoogte van je baarmoedermond. Deze methodes zijn wat meer gevorderd en worden onder andere vaak gebruikt als je zwanger wil worden en wil weten wanneer je ovuleert. Het zijn fysieke signalen waaraan jij kan herkennen in welke fase van de cyclus je bent.

Je persoonlijke cyclus tracker op papier

Om je cyclus goed in beeld te krijgen, is het belangrijk elke dag een aantal vragen te beantwoorden. Stel jezelf elke ochtend dezelfde vier vragen en schrijf deze op aan de hand van deze persoonlijke cyclus tracker. Dit kan lang en uitgebreid zijn (gebruik dan een journal), of in enkele woorden of cijfers. Keer even naar binnen en wees eerlijk over hoe jij je echt voelt op dat moment.


Wil je gewoon direct aan de slag met een cyclus tracker op papier.
Download je Persoonlijke Cyclus Tracker hier.



De vier dagelijkse vragen

  1. Hoe voel ik me fysiek? Bijvoorbeeld moe, slap, sterk, buikkrampen, ziekjes, top of the world, spierpijn, geen pijn, super goed etc
  2. Hoe voel ik me mentaal? Bijvoorbeeld scherp, verward, onrustig, to the point, zin in actie, alert…
  3. Hoe voel ik me emotioneel? Bijvoorbeeld prikkelbaar, huilerig, stabiel, vrolijk, moodswings, sta op ontploffen, rustig…
  4. Waar heb ik behoefte aan vandaag? Bijvoorbeeld afspreken met andere mensen (of juist niet), een warm bad, een wandeling in het bos, sporten, gezond eten, een goed gesprek.

Schrijf het op en sta even stil bij vraag vier. Heb je die dag bijvoorbeeld behoefte aan rust? Kijk in je agenda en plan een moment rust in. Kan je iets verschuiven? Kan je iets delegeren aan anderen? Wat kan jij doen zodat je jouw lichaam kunt geven waar het behoefte aan heeft.

Apps om je cyclus bij te houden

Naast dat je zelf je cyclus kan bijhouden op papier of in je agenda, zijn er tegewoordig ook verschillende apps die je kunnen helpen met het bijhouden. Door je menstruatie aan te geven en hoe je je voelt op verschillende dagen, kunnen de apps aan de hand van artificial intelligence inschatten hoe jij de rest van de dagen zal voelen. Uiteraard is dit gebaseerd op hoe vrouwen zich gemiddeld voelen en gebaseerd op jouw eerder ingevulde data en kan het afwijken van hoe het uiteindelijk zal zijn. Maar het is een goede manier om al wat meer inzicht te krijgen.

CLUE – Period & Ovulation Tracker

Met een duidelijk overzicht van je cyclus en ovulatie vormgegeven in een circle, kan je elke maand duidelijk zien wanneer je menstruatie verwacht wordt, wanneer je meest vruchtbare periode is en (gebaseerd op eerder ingevulde datum) hoe je stemming zal zijn. Met meer dan 30 tracking opties, zoals krampen, huid, haar, slaap en meer kan je beter begrijpen hoe je lichaam werkt.

FLO – Ovulation calendar, Period tracker, and Pregnancy app

Als je zelf Flo niet al gebruikt, ken je waarschijnlijk wel iemand anders die deze app gebruikt – zo populair is het! Met miljoenen gebruikers die dagelijks hun ovulatie- en menstruatiesymptonen invoeren, is de app heel accuraat geworden als het gaat om voorspellingen. Daarnaast kan je de app ook in ‘zwangerschap tracker’ modus zetten, waardoor je doelstellingen veranderen en voorspellingen worden aangepast. Handig dus!

OVIA – Fertility & Cycle Tracker

Wanneer je liever niet ongesteld wil worden (oftewel zwanger probeert te worden), dan is de OVIA app is een goede keuze. In de app kan je bijvoorbeeld ook goed je basale lichaamstemperatuur, cervixslijm of de hoogte van je baarmoedermond bijhouden, wat deze app speciaal gericht op zwangerschappen maakt. Daarnaast kan je ook nog steeds je cyclus bijhouden in de app.


Kirsten Franken KomWeerTotRust

Kirsten Franken is hormooncoach en schrijft over tips rondom je cyclus op Feminien. Wil je meer weten over je cyclus? Via Kirsten haar website kan je een gratis masterclass volgen. Wil je meer weten over hoe Kirsten je kan begeleiden op het gebied van hormonen? Bezoek haar website Kom Weer Tot Rust.


Meer lezen over je cyclus:

Tags: biohacken, cyclus, hormonen, vrouwelijkheid

Vergelijkbare Artikelen

door
Kirsten Franken is cyclus coach en eigenaar van komweertotrust.nl. Als cyclus coach laat ze vrouwen weer in contact komen met hun eigen lichaam door samen te gaan werken met hun cyclus in plaats ertegenin, zodat ook zij de kracht diep van binnen weten te ontdekken en gebruiken.
Evi Hanssen zeilde de Atlantische Oceaan over: “ik voel mij nu veel krachtiger en vrouwelijker.” Monique van Schandalige Vrouwen: “in elke vrouw zit een schandalige vrouw”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *