3 Redenen Waarom Je Ademhaling Jouw Eigen Medicijn Is

Breathwork Coach Dorien Blaauw voor Feminien

Ademhaling als medicijn, dat klinkt toch te goed voor woorden? Steeds meer mensen ontdekken de kracht van hun ademhaling en ademwerk is hot! Ademhaling voor een beter immuun, voor stressvermindering of bij traumaverwerking. Maar waarom is dat eigenlijk?

Je ademhaling heb je altijd bij je. Het is het eerste wat je doet als je op de wereld komt en voordat je overgaat blaas je je laatste adem uit. Het is letterlijk jouw levensenergie. Er ligt ook heel veel wijsheid verborgen in je ademhaling: patronen die je meedraagt, overtuigingen die je hebt, je emoties en herinneringen. Wat kan je ademhaling voor jou betekenen in je healing journey?

1. Je hebt je ademhaling onbewust ingezet als controle mechanisme voor emoties en herinneringen

Misschien herken je het wel: als je boos bent, ga je sneller ademen. Als je schrikt, stop je ineens met ademen of houd je je adem in. Dat is een natuurlijke respons. Op deze manier slaan we onze emoties – en daarmee de ervaring die de emotie triggert – op via onze ademhaling in ons lichaam. De ademhaling is een soort controle mechanisme geworden. Waar het vroeger te spannend was om iets echt te voelen, heb je de ademhaling gebruikt om er mee te dealen.

In je ademhaling ligt van alles schuil en door bewust te ademen, zoals je doet tijdens een ademsessie, maar ook via ademhalingsoefeningen of adem-meditaties, adem je door de emoties of herinneringen heen en kun je ze daadwerkelijk doorvoelen, accepteren en vervolgens loslaten.


Lees ook: De Wim Hof Methode: ademhalingsoefeningen voor een beter immuun


2. Door vrijer te ademen, leer je vrijer te leven. De ademhaling leert je om ruimte in te nemen en ruimte te geven aan alles wat er is. 

De ademhaling is dus ons controle mechanisme geworden, maar kan ook voor diezelfde genezing zorgen. Het controle mechanisme heeft voor bepaalde patronen in je ademhaling gezorgd. Sommige mensen ademen heel oppervlakkig, anderen stoppen of vergeten regelmatig te ademen.

De ademhaling is dysfunctioneel geworden en niet meer vrij. In de ademhaling ligt ontzettend veel informatie schuil over de patronen, trauma’s, angsten en weerstanden die we in ons leven tegenkomen of waar we mee dealen. Door vrijer te leren ademen, leer je ook vrijer te leven en werkt de ademhaling als medicijn. De ademhaling leert je om ruimte in te nemen, voor jezelf. Voel maar eens wat er gebeurt als je 5 keer diep in en uit ademt en echt ademruimte neemt. Letterlijk… 

Door ruimte te nemen in je ademhaling en diep in en uit te ademen, geef je ook ruimte aan alles wat er is. Dat wat ligt opgeslagen, of eerder is weggedrukt of verdrongen. Vaak zijn er allerlei emoties of gedachten die we niet willen voelen of denken. We hebben er geen tijd voor en geen zin in. Heel logisch allemaal, want echt voelen is soms pijnlijk. Pas wanneer we echt durven voelen, kunnen we de emotie of herinnering helen. Door ruimte te nemen op je ademhaling, geef je ruimte aan dat wat er is. Je gunt jezelf meer ruimte. Ook op andere vlakken in je leven.

Breath The New Science of a Lost Art


In het boek ‘Breath, the new science of a lost art‘ vertelt James Nestor wat het belang is van juist ademhalen. Hoe gezond je ook eet, veel sport, of hoe jong je bent maakt niets uit, als je niet juist adem haalt. Recent onderzoek laat zien dat zelfs de kleinste verandering in onze ademhaling kan zorgen voor betere sportprestaties, stoppen met snurken, verjongen van organen en veel meer. Een must-read!

3. Werken met je ademhaling zorgt voor heling op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau

Het mooie aan breathwork, of ademhalen als medicijn, is dat je je verhaal echt los mag laten. Vaak hebben we al zoveel over onze uitdagingen en problemen gepraat en merken we dat erover praten of lezen niets oplost. Het is voor je ego ook heel veilig om rondjes te blijven draaien in je verhaal. Dat is immers wat je al kent!

Tijdens ademhalingsoefeningen en ademsessies leer je om langzamerhand je oude verhaal los te laten en echt te voelen. Wat er tijdens een sessie gebeurt in je lijf, hoef je niet te verklaren, te snappen of te rationaliseren. Vaak weet je niet precies wat er gebeurt en dat is oké. 

Doordat de ademhaling zorgt voor ontspanning in je lichaam, kan alle stagnerende energie, alle energetische blokkades, verdrongen emoties, weggestopte herinneringen, alles wat je niet langer dient (alles wat spanning is), naar de oppervlakte komen om losgelaten te worden uit je systeem. Dat zorgt voor heling op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Waar ontspanning is, kan geen spanning zijn. Je ademhaling brengt je in contact met je essentie, je ziel, inspiratie, met jezelf!


Cursus Rebirthing Breathwork via Growth Circle

Wil je meer weten over de ademhaling als medicijn of wil je een cursus Rebirthing Breathwork volgen van Dorien? Ga naar de Growth Circle of bezoek Dorien haar website www.dorienblaauw.com.

Logo Growth Circle

De Growth Circle is een platform met online cursussen voor vrouwen waarmee je in een paar minuten per dag werkt met de beste coaches op het gebied van mindset, zelfvertrouwen, carrière, gezondheid en relaties aan de beste versie van jezelf. De eerste maand via de app is gratis!

Foto credits: @ Odette Denijs

Tags: ademhaling, biohacken, gezondheid, meditatie

Vergelijkbare Artikelen

door
Dorien Blaauw is rebirthing breathwork facilitator en coach. Ze gelooft in een overvloedige wereld waarin iedereen haar eigen volledige potentieel benut. Dorien begeleidt mensen in 1-op-1 breathwork sessies in Utrecht of online, gecombineerd met coaching zodat je datgene wat je tegenkomt in de ademsessie ook daadwerkelijk kunt transformeren.
9 Boeken om je eigen menstruatiecyclus beter te begrijpen (en jezelf dus ook!) 10 Feiten Over Je Cyclus Die Je Nog Niet Wist