Cycle Syncing: Hoe haal het beste uit je cyclus seizoenen volgens hormoon expert Kirsten?

haal het beste uit de seizoen van je cyclus

Heb jij last van ernstige PMS klachten? Merk je dat je energie tekort komt, heb je een onregelmatige cyclus of raak je moeilijk zwanger? Dit kunnen allemaal symptomen zijn dat je niet in balans bent met je cyclus. Leven naar je cyclus en hier je voeding, workouts en levensttijl op aanpassen, wordt in het Engels ook wel ‘cycle syncing‘ genoemd. Synchroniseren naar je cyclus. Je volgt het natuurlijke patroon van je cyclus en de hormonale golven die daarbij komen kijken, waardoor je lichaam meer rust zal ervaren. Lees verder om te ontdekken hoe je dit het beste per seizoen kan doen.

Vier fases van de menstruatiecyclus

Dat vrouwen door vier menstruatie fases gaan per maand, is iets wat wellicht al bij je bekend is. Juist die verschillende fases in je cyclus, ook wel seizoenen genoemd, kan je inzetten om het jezelf soms wat gemakkelijker te maken. Het is namelijk zo dat als jij jouw innerlijke seizoenen leert herkennen en daarmee gaat samenwerken, dat je merkt dat dingen je makkelijker af gaan. Je PMS klachten zullen verminderen (of verdwijnen) en jouw energielevels zullen stabieler zijn gedurende de maand.

Hoe dit komt? Niet alleen jouw lichaam maar ook jouw brein verandert gedurende de cyclus. Sterker nog, jouw brein verandert voor 25%. Dat is niet niks! Dat is ook de reden waarom jij op sommige dagen super zelfverzekerd bent en de hele wereld aan kunt. En twee weken later je aan alles twijfelt, jezelf niet goed genoeg vindt en echt gemeen kan zijn tegen jezelf. Wanneer jij de seizoenen leert herkennen en de bijbehorende ‘brainwaves’, dan vallen er zoveel puzzelstukjes op hun plaats.


Vier Fases van je Menstruatiecyclus | Feminien

Fases Van De Menstruatiecyclus Uitgelegd:

Vier verschillende fases in je cyclus? Hoe zit dat nou precies? Lees er alles over in het artikel ‘De Vier Fases van je Menstruatiecyclus Uitgelegd Per Week‘ dat je zal helpen bij het cycle syncing!


Cyclus seizoen: Lente

Het lente seizoen in je cyclus (ook wel fase 2 of pre-ovulatie) is het seizoen waar je open staat voor nieuwe dingen. Je bent minder bang bent om te falen en je vindt de mening van anderen minder belangrijk. Een perfecte periode dus om nieuwe dingen te proberen en uit je comfortzone te stappen. Jouw energie stijgt met de dag, dus lekker bewegen en zweten is heerlijk. Vaak hebben we tijdens de winter (menstruatie, fase 1) minder behoefte om er geweldig uit te zien, maar de lente is de periode om weer verzorgt voor de dag te komen. Benen scheren, kappertje, nagels lakken… als het je maar een goed gevoel geeft!

Hoe haal je het beste uit je lente fase?

 • Probeer iets nieuws, doe dat stapje buiten je comfortzone
 • Geef jezelf een frisse nieuwe look
 • Verhoog je intensiteit met sporten
 • Start een nieuw project of nieuwe hobby

Lees ook: Cyclus Tracken: Hoe Werkt Het en Wat Zijn De Beste Cyclus Apps?


Cyclus seizoen: Zomer

Rondom je ovulatie, ook wel je ‘zomer’ of fase 3 genoemd, zit je bomvol energie en zelfvertrouwen. Jouw lichaam straalt, je borsten zijn vol en je geniet ervan om met mensen af te spreken en echt te connecten. Je staat letterlijk in bloem. Tevens kan je super goed communiceren en jezelf verwoorden, maak daar gebruik van!

Hoe haal je het beste uit je zomer fase?

 • Breng veel tijd door met vrienden/familie/geliefde
 • Ga het gesprek aan dat je blijft uitstellen
 • Ga ‘all-in’ tijdens je workouts
 • Geniet van je hoge libido en gun jezelf die orgasmes

Cyclus seizoen: Herfst

Na je ovulatie, treedt je in de herfst (fase 3 of pre-menstruatie). In deze fase zal je merken dat je iets meer naar binnen wilt keren. Je lichaam krijgt iets meer behoefte aan rust, je wordt iets emotioneler (ook heel normaal trouwens) en het kan goed zijn dat je wat ‘nesteldrang’ ervaart. Vaak krijgen vrouwen hier zin om op te ruimen, dingen weg te gooien en alles schoon te maken in de week voor de menstruatie. Heerlijk!

Hoe haal je het beste uit je herfst fase?

 • Maak je huis schoon of werk die stapel was weg
 • Omarm je gevoeligheid en geniet van een goede huilbui
 • Pas je intensiteit qua sporten naar beneden aan, geen cardio of HITT meer
 • Verminder je sociale contacten en plan echt tijd voor jezelf in

Lees ook: De Beste Workouts om in Balans te blijven gedurende je Cyclus


Cyclus seizoen: Winter

Tijdens je menstruatie (winter of fase 1) is jouw lichaam heel hard aan het werk. Je zal merken dat je wat vermoeider bent. Tevens trek je je van nature een beetje terug en heb je minder zin om af te spreken met andere mensen. Sporten hoeft even niet, maak van je rust jouw prioriteit zodat je in de lente weer helemaal opgeladen bent!

Hoe haal je het beste uit je winter fase?

 • Breng veel tijd alleen door, lekker dromen over de toekomst
 • Maak van rust je prioriteit, ga eens een uur eerder naar bed
 • 30 minuten wandelen is jouw topsport
 • Draag comfortabele kleding, zodat jouw baarmoeder de ruimte krijgt

Wil je meer weten over de verschillende seizoenen en hoe je voor jou het beste aan cycle syncing kan doen? Doe dan mee met de cursus ‘Track jouw flow, like a pro’. Hier leer je alles over jouw cyclus, hoe je de seizoenen kunt herkennen en krijg je gelijk een paar tips mee die je kunt toepassen. Een super mooie start om meer in contact te komen met je lichaam en PMS klachten te laten verdwijnen. Gebruik de code: FEMINIEN en betaal maar  €17,95 in plaats van €24,95!


Kirsten Franken KomWeerTotRust

Kirsten Franken is hormooncoach en schrijft over tips rondom je cyclus op Feminien. Wil je meer weten over hoe Kirsten je kan begeleiden op het gebied van hormonen? Bezoek haar website Kom Weer Tot Rust.


Meer lezen over je cyclus en hormonen?

Tags: biohacken, cyclus, hormonen, workouts

Vergelijkbare Artikelen

door
Kirsten Franken is cyclus coach en eigenaar van komweertotrust.nl. Als cyclus coach laat ze vrouwen weer in contact komen met hun eigen lichaam door samen te gaan werken met hun cyclus in plaats ertegenin, zodat ook zij de kracht diep van binnen weten te ontdekken en gebruiken.
WIN: de Saar Soleares Biologische Gezichtsolie t.w.v. €50,00 Ramadan en Vasten: 4 gezondheidsvoordelen en hoe je deze vast kan houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *