Evi Hanssen zeilde de Atlantische Oceaan over: “ik voel mij nu veel krachtiger en vrouwelijker.”

Presentatrice Evi Hanssen

Evi Hanssen (41 jaar) stak vorig jaar de Atlantische Oceaan over in een zeilboot. Dit deed de Vlaamse presentatrice, onder andere bekend van televisieprogramma’s ‘3 op Reis’ en ‘Expeditie Robinson’, terwijl ze nog nooit had gezeild. Ondanks haar vele eerdere reizen, bleek deze reis toch meer impact te hebben dan gedacht en veranderde het haar leven. Ze deelt haar ervaringen en levenslessen in haar nieuwe boek ‘Ergens onderweg – Navigatie voor een vloeiend leven’ 

Elke maand interviewt Feminien een vrouw die haar gevoel volgde, met alle gevolgen van dien. Deze week is het de beurt aan presentatrice Evi Hanssen die een zeilreis maakte die haar leven veranderde.

Wat een avontuur! Hoe kom je op het idee om de oceaan over te steken terwijl je nog nooit gezeild had?

“Ik werd gevraagd voor het Belgische televisieprogramma Over de Oceaan om met een klein gezelschap 5000km de oceaan over te steken van Lanzarote naar Guadeloupe. Toen ze mij vroegen om dit te doen had ik eerst vooral praktische bezwaren. Ik reis sowieso al veel voor mijn werk en ik had het gevoel dat ik het wel even had gehad. Ik had het gevoel dat ik moest thuisblijven. Toen mijn vriend “jawel, ga toch” zei ging ik overstag. Dus uiteindelijk” vertrok ik niet met tegenzin, maar wel een beetje twijfel op die boot.”

Je hebt in je leven ook best al wat gereisd. Wat maakte deze zeilreis dan toch anders dan alle andere reizen?

“Ik ben gebroken tijdens deze reis en ik ben een andere versie van mezelf tegengekomen. Een versie die wel bestond, maar die ik al heel lang niet meer had gezien. Het was een kleinere versie van mijzelf, een introvertere en stillere versie van mijzelf. Dat was ook prima. Ik ben ook wel trots op mijzelf dat ik die kleinere versie op de boot ook heb aanvaard en heb laten zijn, zonder die te proberen overrulen. 

Ik houd er niet van om mezelf pijn te doen en dat je het leven zo makkelijk mogelijk moet maken. Maar blijkbaar is af en toe je grenzen opzoeken ook helend en dat heb ik ook beseft. Dat had ik daarvoor ook niet door. Dus af en toe afzien of jezelf een heel klein beetje pijn doen en uit je comfortzone komen, dat had ik al lang niet meer gedaan en dat heeft mij wel goed gedaan.”

In het boek Ergens onderweg – Navigatie voor een vloeiend leven worden met grappige anekdotes en ‘tegeltjeswijsheden’ allerlei aspecten van het leven, zoals de liefde, gezondheid, kinderen en passies beschreven. Met de zeilreis als metafoor van het leven. 

Heeft de zeilreis jou veranderd? Had je deze reis nodig om een nieuw hoofdstuk te kunnen beginnen? 

“Ja, die reis heeft veel grotere indruk op mij gemaakt dan ik had gedacht. Blijkbaar is die boot toch nodig geweest om bepaalde dingen te beseffen. Die boot heeft een bepaalde daadkracht aangewakkerd, zoals het schrijven van dit boek bijvoorbeeld. Ik heb daar op de boot nooit over nagedacht, dat is echt in een soort van aha-erlebnis gekomen. Die reis heeft mij dus wel beïnvloed op een manier dat ik het zelf niet doorhad. 

Dat is denk ik ook wel vaak zo in het leven. Pas achteraf, als je door een moeilijk punt bent, of als je door een nieuw stadium bent in je leven, kan je terugkijken en zien wat de weg was die je had moeten nemen. Maar je hebt dat eigenlijk niet door op het moment zelf, pas achteraf. Zo is het bij mij ook gegaan: zes jaar geleden zat ik echt slecht in mijn vel, nu heeft die zeilreis mij goed gedaan, en nu sta ik hier. Dat geeft wel een enorme kracht. Ik ben veel meer in mijn kracht komen te staan na die reis, terwijl ik er daarvoor niet naar op zoek was.”

In je boek geef je aan dat je daarvoor een tijd naar jezelf hebt gezocht, onder andere door middel van wat veel vrouwen doen: zelfreflectie. Was het zeilen op de oceaan voor jou het grote keerpunt in je leven, waarbij alles op z’n plek viel? 

“Ja! Ik was daarvoor natuurlijk al de liefde van mijn leven tegengekomen, dus het ging al twee jaar heel goed. Maar ik had nooit verwacht dat ik hier nu zou zijn en dat ik een boek zou hebben geschreven! Dat zat niet in mijn systeem. Nu voel ik mij ook veel krachtiger. Ik voel mij veel vrouwelijker. Ik voel mij veel sterker. Dus ik voel mij nu wel echt alsof ik in mijn element zit, met al mijn kwetsbaarheden en kleine kantjes aan toe. Die heb ik nu wel nog meer leren aanvaarden.

Wat ook echt wel belangrijk is en wat mensen vaak vergeten, is dat als je jezelf begint te aanvaarden, zowel je goede als slechte kanten. Dan kan je ook anderen ook veel meer aanvaarden en maak je je minder druk om anderen. Het gedrag van andere mensen gaat dan veel minder jouw humeur en leven bepalen. Omdat je weet dat je zelf soms ook zo en niet helemaal perfect bent. Dat bereik je ook wel met meditatie hoor, ik heb al een lange weg afgelegd. 

Ik grijp meditatie soms aan als een soort van snoepje, wanneer ik er zin of behoefte aan hebt gedurende de dag. 

Om een voorbeeld te noemen. Gisteren belde ik nog met de eerste stuurman van de boot en ik zei “hoe gek is dat, omdat jij mij de vraag hebt gesteld om mee te gaan, heb ik nu een boek uitgebracht en zit ik morgenavond bij Jinek over mijn boek te vertellen!”. Exact een jaar geleden, was dit nog allemaal niet gaande. Nu heb ik echt een nieuwe richting gevonden voor mijzelf die ik al langer aan het bewandelen was, maar dit heeft ook wel extra wind in de zeilen gegeven. Mooi he, hoe het leven loopt.” 

Je geeft ook aan dat je een groot fan bent van meditatie en dat het je echt heeft geholpen. Hoe ben je daarmee begonnen en wat betekent dat voor jou vandaag de dag? 

Meditatie zit verweven in mijn leven. Het staat niet per se op de voorgrond, maar omdat ik in het verleden zo’n 2-3 jaar dagelijks 20-25 minuten mediteerde en verschillende meditatie retreats heb gevolgd, kan ik eigenlijk op verschillende punten gedurende de dag terugvallen op die meditatiemethode. Soms lukt dit natuurlijk niet, ik ben ook maar een mens en zweef niet de hele dag rond, haha, maar ik merk wel dat als ik bijvoorbeeld in een stresssituatie zit, het mij helpt. Dat kan in hele alledaagse situaties zijn, zoals bijvoorbeeld in het verkeer, ergens moeten wachten of als ik haast heb. Ik merk dat doordat ik vaak heb gemediteerd dat het mij sneller opvalt. Als het je al sneller opvalt, is het makkelijker om terug te koppelen. 

Net als deze ochtend ook. Ik ben op mijn terras gaan staan, heb wat yoga oefeningen gedaan en klassieke muziek opgezet. Het was maar een kwartiertje, niet teveel, maar zelfs daar schuilt een vorm van meditatie in. ‘s Avonds voordat ik ga slapen, ga ik eventjes zitten in stilte en ben ik dankbaar. Ik grijp meditatie soms aan als een soort van snoepje, wanneer ik er zin of behoefte aan hebt gedurende de dag.”   

Welke gewoontes heb je op de boot geleerd en meegenomen naar je dagelijkse leven nu? 

“Twee hele praktische voorbeelden zijn mijn bed opmaken en niet teveel spullen in een keer versjouwen. Op de boot moet je namelijk altijd een hand vrijhouden en mag je niet teveel meenemen. Dus nu ook thuis met boodschappen en tassen, moet ik mij ertoe dwingen om gewoon even wat vaker heen en weer te lopen. Daarnaast heb ik ook geleerd om meer ‘recht door zee’ te zijn. Dit is nu bijna mijn mantra geworden bij een moeilijk gesprek of aan de telefoon. Ik probeer hetgeen wat ik wil zeggen op te schrijven, zodat ik ook echt kan zeggen wat ik wil zeggen omdat dat toch heel moeilijk blijft; zeggen wat je écht bedoelt. Dat zorgt echt voor een vloeiender leven.” 

Dit heb je natuurlijk ontdekt op jouw zeilreis, alleen kunnen we helaas niet allemaal een zeilreis beginnen. Wat zou je vrouwen kunnen aanraden als navigatie die zelf ook een meer vloeiend leven zouden willen?

“Dat klopt en dat schrijf ik ook in mijn boek dat je niet de oceaan over hoeft te steken om moedig te zijn. Sterker nog, ik zou de reis niet eens aanraden! haha. Wat ik wel zou aanraden is natuurlijk mijn boek lezen. En daarnaast ook het jezelf zo makkelijk mogelijk maken in het leven. Het lijkt wel alsof wij zijn opgegroeid om altijd maar sterk te moeten zijn en dat wij niet mogen buigen. Dat je pas echt iets bereikt als je hard werkt en dan pas van je leven mag genieten. Er wordt daarom heel veel druk gelegd op ons als mens en hoe wij functioneren. ik denk dus dat de eerste stap voor een vloeiend leven is om deze druk te laten vallen en meer comfort voor jezelf te zoeken.

Ik raad mensen altijd aan om eens alleen op vakantie te gaan.

En tot slot, het is echt een cliché: maar jezelf graag zien en aanvaarden. Wat ik mensen altijd aanraad is om eens alleen op vakantie te gaan. Het hoeft niet lang en het hoeft niet ver. Als je een paar dagen alleen weg bent naar een omgeving waar je niemand kent, ben jezelf de enige persoon waar je mee moet communiceren en kom je er heel snel achter waar jij zelf zin in hebt of wat je wil doen. Dan ben je veel eerlijker naar jezelf toe en is het enige wat je nog te doen staat jezelf aangenaam gezelschap vinden.” 

We kennen je in Nederland voornamelijk van TV, met programma’s als ‘3 op Reis’ of wanneer je aanschoof als tafeldame bij De Wereld Draait Door, maar je bent de laatste jaren ook bezig geweest met programma’s “die ertoe doen” zoals je dat zelf zo mooi zei over bijvoorbeeld de negatieve gevolgen van social media. Kunnen we na de zeilreis meer programma’s zoals dit van jou verwachten?

“Ja, ik hoop het wel. Het lastige is alleen wel dat er vraag naar moet zijn. De programma’s spreken echt een niche van kijkers aan. De reacties zijn ongelofelijk mooi, alleen kijken er dus maar weinig mensen naar de programma’s, wat het minder aantrekkelijk maakt voor de televisiebazen. Maar die ommezwaai is er bij mij zeker. Ik hoop ook bijvoorbeeld met dit boek mensen te inspireren en ik denk dat ik op die manier ook een ander pad ben ingeslagen. Jullie kunnen zeker meer verwachten, ook online of via de radio, maar ik zal zeker proberen de mensen te laten inzien dat we allemaal maar mensen zijn en onszelf moeten aanvaarden. Dat vind ik het mooiste. “

Meer interviews:

Tags: meditatie, vrouwelijkheid

Vergelijkbare Artikelen

door
Charlotte is de oprichter van Feminien. Met het online magazine Feminien wil zij het toegankelijker voor vrouwen maken om zelf informatie te vinden over verschillende methodes om het maximale uit je gezondheid te halen. Hiervoor werkt ze samen met experts op het gebied van bijv. biohacking, hormonen, ayurveda, voeding en yoga.
Voeding Tijdens Menstruatie: Zaden en Pitten Voor Een Betere Cyclus Cyclus Tracken: Hoe Werkt Het en Wat Zijn De Beste Cyclus Apps?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *