Monique van Schandalige Vrouwen: “in elke vrouw zit een schandalige vrouw”

Interview met Monique Koen van Schandalige Vrouwen | Feminien

Monique Koen (39) gooide het roer om en besloot na 15 jaar carriere in de IT onlangs haar eigen platform voor vrouwen op te zetten: Schandalige Vrouwen. Een platform voor en door vrouwen die elkaar inspireren het beste in elkaar naar boven te halen. “Een schandalige vrouw is dus een vrouw die haar keuzes maakt, maar daar ook de verantwoordelijkheid voor neemt.”

Elke maand interviewt Feminien een vrouw die haar gevoel volgde, met alle gevolgen van dien. Deze week is het de beurt aan Monique Koen die met haar platform Schandalige Vrouwen wil inspireren om vrouwen zelfverzekerd keuzes te laten maken.

Wat is een Schandalige Vrouw precies en kan je iets meer vertellen over je platform?

Ik wil met Schandalige Vrouwen een inspiratie zijn voor en door vrouwen. Aan elkaar laten zien waartoe we allemaal in staat zijn. Iedereen doet het op een eigen manier. Dat er in elke vrouw in de hele wereld een schandalige vrouw in ons zit. Van bekend tot de buurvrouw op de hoek. Een schandalige vrouw is een vrouw die haar hart en gevoel volgt, zonder schuldgevoel, en zonder zich druk te maken over wat een ander daarvan vindt. En daarmee wijkt zij misschien af van de norm.

Er zijn op het moment veel hoogopgeleide vrouwen in Nederland. Als je bijvoorbeeld als vrouw na 6 studies heel graag thuis wil zijn voor je kinderen, dan is dat een keuze die je voor jezelf moet maken. Als jij hier de beste vrouw van wordt, dan moet je er vrij in zijn om deze keuze te kunnen maken. Een schandalige vrouw is dus een vrouw die haar keuzes maakt, maar daar ook de verantwoordelijkheid voor neemt. Aan alle keuzes zitten consequenties. Dus als jij ervoor kiest om thuis te blijven bij je kinderen, zou de consequentie dus zijn dat jij financieel afhankelijk wordt van je partner. Dat is dan jouw situatie waar je voor kiest. 

Wat ik dan wil met het platform, is dat vrouwen meer vertrouwen krijgen om het heft in eigen handen te nemen. Maar ook heel erg die verantwoordelijkheid zelf dragen. De artikelen zijn bedoeld om te inspireren. Door het laten zien van keuzes van vrouwen die zijn gemaakt, groot of klein maakt niet uit. Ze hebben de keuze gemaakt, nemen de verantwoordelijk en zijn niet bang om van de geldende norm af te wijken. 

De ontembare Vrouw | Feminien


Leestip Monique
Een boek die elke vrouw zou moeten lezen: ‘De ontembare vrouw als archetype in mythen en verhalen’ van Clarissa Pinkola Estés. Het gaat over de oervrouw die in ons allemaal zit en als haar vuurtje wordt aangewakkerd, is zij zo ontzettend in haar kracht en kan je alles.

Je gaf dus inderdaad aan dat je het tijd werd dat vrouwen weer het heft in eigen handen nemen. Waar zie jij dat er dan het meest verloren is gegaan?

Ik denk dat er in de vorige feministische golf veel vrijheden zijn bevochten en die ook hebben gekregen. Dus in theorie zijn we ook allemaal gelijk, zeker als je het wil vergelijken met mannen. We kunnen studeren, we hebben dezelfde rechten. Het lijkt alsof we nu teveel in hokjes worden geduwd over hoe we ons moeten gedragen. Met al deze vrijheden en rechten die we hebben gekregen. Ik denk dat we er meer vanuit moeten gaan dat dit vrouwenrechten zijn, en geen plichten

Vrouwen zijn vergeten welk potentieel wij in huis hebben en wat we kunnen. We mogen gezien worden! Daarnaast moeten we ontzettend veel als vrouw. Ons netjes gedragen, een jurk aan, niet te kort, niet te lang. Een broek. Werken, niet werken. Baren, niet baren. Studeren, niet studeren. Wanneer je je als vrouw tegen de huidig geldende norm ‘verzet’, werd je heel lang (maar nog steeds) als ‘schandalige’ of iets van gelijke strekking beticht. Ik wil graag dat vrouwen hun eigen waarde weer gaan herkennen, omarmen en inzetten om hun eigen pad te creëren. Eigen keuzes maken en consequenties volledig aanvaarden. Verantwoordelijkheid nemen voor hun levensloop.

Ik denk dat we er meer vanuit moeten gaan dat dit vrouwenrechten zijn, en geen plichten.

De afgelopen jaren zie je in de media voornamelijk aandacht en bewustwording voor vrouwengelijkheid in het bedrijfsleven. Dat vrouwen juist meer in dezelfde posities moeten kunnen komen als mannen. Wat jij hier eigenlijk zegt, is dat dit de ene kant van de beweging is, maar dat de tegenreactie niet moet zijn, dat vrouwen die geen enorme carrière willen dan raar aangekeken worden? 

Exact. Ik ben het helemaal niet oneens met dat er meer vrouwen aan de top moeten komen. Daar verander je intern organisaties mee. Organisaties moeten ook een plek worden waar vrouwen zich thuis voelen en vrouwen tot hun recht komen. Het is belangrijk, maar we moeten daar niet in doorslaan. In de zin dat vrouwen dit alleen maar moeten doen. Als je dat wil, dan mag je dat, maar je mag ten alle tijden ook voor andere dingen kiezen. Als we als vrouwen dat meer in ons DNA krijgen, dat je mag kiezen wat je wil, dan kunnen we alles. 

Vrouwen voelen vaak druk van buitenaf. Van andere generaties, van mannen of vrouwen. Hoe denk je dat je dat het beste kan veranderen? Hoe kom je tot een beeld dat het duidelijker wordt dat je kan kiezen wat je wil?

Wat ik met Schandalige Vrouwen wil is dat het een community wordt waar vrouwen elkaar gaan vinden. Waar het veilig is om uit te spreken wat je wil. Ook al is dat heel iets anders dan dat de 10 vrouwen voor jou hebben gezegd. Ik wil dat vrouwen zich veilig en comfortabel voelen om te gaan voor de keuzes waar zij voor willen gaan. Dat we elkaar leren dat we allemaal andere keuzes maken en dat er niet een type is en voldoet. Het woord ‘sisterhood’ is nu ook een trending marketingterm geworden, maar ik denk dat we elkaar met vrouwen hierin kunnen groeien. Door iedereen te laten zijn wat zij wil zijn en daar niet over te oordelen. 

Wat ik uit je verhaal begrijp is dat je vrouwen het zelfvertrouwen wil geven om de keuzes te maken (ondanks meningen) van buiten, en daar sterker tegenin te gaan. Hoe ziet dat er concreet uit op het platform?

Op het moment voornamelijk door blogs, nu nog voornamelijk van mijn hand zijn. Hier wil ik juist ook andere vrouwen betrekken om ook hun ervaringen en inzichten te delen. Ik heb voor mijzelf niet alle waarheid in pacht. Wat ik nu doe is het vertellen van mijn eigen verhaal, de aanloop, hoe ik dat heb gedaan en welke keuzes ik hierin gemaakt heb. Dat ik laat zien wat het me nu brengt. Daarbij zeg ik niet dat iedereen dus maar haar baan moet opzeggen, maar ik hoop vrouwen ook te inspireren in kleine keuzes. Voorbeelden laten zien van keuzes en dat er na keuzes dingen kunnen gaan stromen en werken. Ga het zelf doen. Als wij als vrouwen gelijkheid willen in de maatschappij, dan zijn dat niet de mensen om ons heen. Dat is aan jou. 

Wat ik uiteindelijk voor mij zie is 1) de inspiratie met artikelen van verschillende vrouwen en 2) een webshop met verschillende producten van vrouwelijke ondernemers en 3) een academy met online trainingen van ‘hoe word je een schandalige vrouw’ tot aan begeleiding op de werkvloer en 1-op-1 coaching. Ik wil mij richten op vrouwen die hetzelfde pad bewandelen zoals ik, die voor een keuzes staan of ontevreden zijn over het punt waar ze zijn. Daar wil ik vrouwen in gaan begeleiden om naar een keuze en plan toe te werken. 

The Artist's Way Julia Cameron - Feminien


Leestip Monique
Ik ben zelf erg geinspireerd door ‘The Artist Way’ van Julia Cameron. Het gaat de artiest of kunstenaar in jezelf terugvinden, aan de hand van een soort stappenplan. Wat ik daar heel goed aan vond is dat ze je leert om heel erg die ruimte te geven voor jezelf. Dat je meer ruimte geeft om jezelf te ontplooien.

Als je zelf een Schandalige Vrouw in de wereld zou mogen benoemen, wie zou dat dan zijn?

Dat is een moeilijke vraag, maar ik zou kiezen voor Lady Gaga. Ik ben geen mega groot fan van haar muziek, maar van haar documentaire raakte ik geïnspireerd. Zij is heel goed in haar vak, ze weet precies wat ze kan en hoe ze het eruit wil laten zien. Waarbij ze misschien weer veel mensen voor hun hoofd stoot. Zij is op en top iemand die ergens voor gaat en schijt heeft aan hoe de wereld haar ziet. Dat is natuurlijk een uiterste en we hoeven echt niet allemaal op ons werk te verschijnen in een Lady Gaga vleesjurk, maar zij is wel iemand die heel erg overtuigd is van hoe zij haar werk wil uitoefenen en haar leven wil leiden. En tuurlijk, ook zij heeft daarin haar onzekerheden, maar gaat er wel voor en durft een andere kant te kiezen. 

Waar haal jij zelf je inspiratie vandaan? 

Een boek die elke vrouw zou moeten lezen is ‘De ontembare vrouw als archetype in mythen en verhalen’ van Clarissa Pinkola Estés. Dat gaat over de oervrouw die in ons allemaal zit en als haar vuurtje wordt aangewakkerd, is zij zo ontzettend in haar kracht en kan je alles. Ik denk dat dat iets is wat we ons als vrouw veel meer moeten realiseren en die kracht moeten gebruiken.

Waar ik ook zelf heel erg door geïnspireerd ben geraakt is ‘The Artist Way’ van Julia Cameron. En dat gaat om jouw eigen artiest of kunstenaar in jezelf terug te vinden. Welke artiest zit er in jou met een soort van stappenplan. Wat ik daar heel goed aan vond is dat ze je leert om heel erg die ruimte te geven voor jezelf. Dat je meer ruimte geeft om jezelf te ontplooien.

Tot slot zit ik momenteel in de Women Fundamentals podcast ‘De Nieuwe Vrouw’ van Lena Rentschler en ben heel geïntrigeerd over hoe het allemaal werkt met je cyclus. 

Tags: ondernemen, vrouwelijkheid

Vergelijkbare Artikelen

door
Charlotte is de oprichter van Feminien. Met het online magazine Feminien wil zij het toegankelijker voor vrouwen maken om zelf informatie te vinden over verschillende methodes om het maximale uit je gezondheid te halen. Hiervoor werkt ze samen met experts op het gebied van bijv. biohacking, hormonen, ayurveda, voeding en yoga.
Cyclus Tracken: Hoe Werkt Het en Wat Zijn De Beste Cyclus Apps? Intermittent Fasting voor Vrouwen: een complete handleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *