Ayurveda Lente Detox: begin het nieuwe seizoen met energie

Ayurvedische Lente Detox

Tijd voor een lente reiniging! De temperaturen stijgen weer, waardoor de sappen in je lichaam ook weer gaan stromen. Door de stroming van deze sappen komen afvalstoffen los. Hierdoor kun je last krijgen van typische lentekwaaltjes. Denk aan hooikoorts, vermoeidheid, slijm en spijsverteringsklachten. Met een simpele Ayurvedische Lente Detox van een aantal dagen, ga je deze kwaaltjes tegen en geef je je lichaam een boost. Maar hoe kan je je lichaam het beste een lente detox geven volgens de Ayurveda? In dit artikel wordt uitgelegd waarom een lente detox zo belangrijk is en hoe je kan beginnen met het reinigen van je lichaam?

Herstel onbalans met Agni en Ama

Gelukkig hebben we Ayurveda. De Indiase gezondheidsleer raadt aan om twee keer per jaar te reinigen. In de Ayurveda worden de twee concepten agni en ama gebruikt om onbalans in het lichaam te herstellen en te zorgen voor een energiek lente seizoen.

Agni en Ama

Agni wordt letterlijk vertaalt als jouw spijsverteringsvuurtje. Ik leg dit concept graag uit als een vuurtje in jouw buik die alle voeding verteert die je tot je neemt. Brandt je vuurtje goed dan is het in staat om te verteren. Woekert jouw vuurtje alle kanten op of brandt hij heel klein dan betekent dit ook dat niet alle goed voeding verteerd kan worden. Wat niet verteert kan worden, blijft achter als onverteerde voeding, ofwel ama. Indien je hier niks tegen doet kan de ama zich gaan verspreiden in je lichaam, wat kan leiden tot ziektes. Ayurveda noemt deze ziektefase prasara.

De ama gaat in jouw lichaam op zoek naar een zwakke plek waar het voor klachten gaat zorgen. Misschien is het de pijn in je knie die weer opspeelt of is het genetisch bepaald dat jij snel last krijgt van je alvleesklier of een ander orgaan.

Voorkom ziekte met een detox

Wanneer er ziekte ontstaat in het lichaam heeft deze volgens Ayurveda, altijd oorsprong in de kostha, het spijsverteringskanaal. Doordat jouw spijsvertering niet kan verteren, gaan de afvalstoffen (ama) namelijk rondcirculeren in jouw lichaam. Deze gaat op zoek naar een zwakke plek in het lichaam. 

Dat willen we natuurlijk voorkomen! Daarom raadt ayurveda aan voor een goede gezondheid (een dus goed werkend spijsverteringsvuur) om twee keer per jaar een detox te doen. Idealiter tijdens de seizoenenwissel van winter naar lente en zomer naar herfst.


Lees ook: Ayurveda Herfst Detox: loos je afvalstoffen met deze reiniging


Ayurvedische Lente Detox

Tijdens de winter eten we veel zware voeding (denk aan stamppotten en alle kerstmaaltijden). Het is dan koud buiten dus werkt agni hard op jouw warm te houden. Het is daarom logisch dat je in de winter meer trek hebt en zwaarder voedsel nuttigt. Helaas eten we in de praktijk te zwaar en te veel en lukt het jouw lichaam niet alles goed te verteren. Door de temperatuurstijging in de lente komen deze afvalstoffen los. Zie het als sneeuw dat smelt in de bergtoppen. Indien je deze niet verteert, kunnen ze resulteren in vervelende lentekwaaltjes. Daarom is het juist nu zo’n goed moment om een detox te doen!

Wat houdt een ayurvedische lente detox in?

Tijdens een ayurvedische detox geven we jouw lichaam rust om al het oude te verteren. Dit doen we in de vorm van een mono-dieet, op basis van (groene en gele) mungbonen. Mungbonen zijn voedzaam, licht verteerbaar en hebben een schrapend effect in de darmen. Je eet ze 3 dagen (of langer) in de vorm van detox soep (vind recept hier) en kitchari met het reinigende groenten. Hierbij kun je denken aan venkel en groene bladgroenten en daarbij mogen ook specerijen niet ontbreken. Ze helpen jouw spijsverteringsvuurtje opstoken, zodat je alle oude afvalstoffen die opnieuw worden aangeboden aan de maag kunt verteren. 

Ben jij klaar voor de lente detox?

Heb jij zin om te reinigen en fit en energiek de lente in te gaan? Doe mee! Dandelien Ayurveda biedt een detox reinigingspakket aan met alle houdbare ingrediënten die je nodig hebt, inclusief een E-book vol recepten en informatie over de afbouw, reinigings en opbouwfase. Het E-book is ook los verkrijgbaar.


Eline Flux Dandelien Ayurveda

Eline is onze expert op het gebied van Ayurveda en hoe je door middel van deze Indiase gezondheidsleer balans kan vinden in je lichaam. Wil je meer weten over Ayurveda? Volg Eline Dandelien Ayurveda op Instagram @dandelien.ayurveda of neem een kijkje haar website Dandelien Ayurveda.


Tags: ayurveda, detox

Vergelijkbare Artikelen

door
Eline is gecertificeerd Ayurvedisch voeding & lifestyle coach en reiki practitioner. Ze helpt vrouwen weer in balans te komen door middel van Ayurvedische consulten en reiki behandelingen. Met haar platform Dandelien hoopt ze jou te inspireren op het gebied van voeding, Ayurvedische kruiden, (zwangerschaps)yoga en selfcare rituelen. Wil personlijk advies? Je kunt haar benaderen via info@dandelien.com.
Cacao Ceremonie: persoonlijke ervaringen van Spiritueel Coach Charmayne Alles wat je wil weten over vaginale afscheiding, geuren en kleuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *