Ramadan en Vasten: 4 gezondheidsvoordelen en hoe je deze vast kan houden

vasten tijdens Ramadan

De Ramadan is een maandlange periode van vasten die ook op 13 april dit jaar weer zal beginnen. Anders dan bijvoorbeeld bij het Intermittent Fasting, is het vasten tijdens de Ramadan zowel mentaal als lichamelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het onderbroken vasten verschillende voordelen met zich meebrengt. In dat opzicht kan je veel van de Ramadan leren. Maar wat zijn dan de gezondheidsvoordelen van het vasten tijdens Ramadan? 


Belangrijk: Ben je zwanger, geef je borstvoeding, onder behandeling, gebruik je medicijnen die je moet innemen met voeding, jonger dan 21 of heb je aanleg voor eetstoornissen? Sla deze methode dan over of overleg het met je arts. Vasten is op dit moment mogelijk niet geschikt voor jou.


Waarom vasten moslims? 

Het vasten tijdens de Ramadan is een van de vijf religieuze verplichtingen van de islam, dat al meer dan duizend jaar wordt uitgevoerd. Tijdens de periode van vasten wordt er geacht niet te eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang, maar zo mag je ook geen seks hebben of bekvechten. Het is bedoeld als bewustwording van jezelf en van je daden, gericht op je zelfontplooiing als mens en als verdieping van het geloof.     

Wanneer hoef je niet te vasten met Ramadan? 

Ramadan, of langere periodes vasten, is af te raden voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Daarnaast begin je vanuit de traditie van Ramadan met vasten in je pubertijd en hoeven jonge kinderen niet mee te doen. Ook als je ziek, ongesteld, of een reis van meer dan tachtig kilometer maakt hoef je niet mee te doen met de Ramadan. In dat geval kun je het compenseren door een aalmoes in de vorm van een maaltijd te betalen. Het blijft daarbij wel gebruikelijke om het ‘mentale’ vasten in deze maand vol te houden.  

4 voordelen van vasten tijdens Ramadan 

1. Ramadan vasten werkt als een detox 

Je lichaam heeft ongeveer 8 uur nodig om een maaltijd geheel te verwerken. Zodra je maaltijden zijn verwerkt, zal vanaf dit punt je lichaam alleen nog maar lichaamseigen energie aanspreken. Wanneer je dus een lange aaneengesloten periode niets eet, haalt je lichaam energie uit je opgeslagen vetten. En het is juist in deze vetten waar de meeste gifstoffen in je lichaam worden opgeslagen. Door het vasten zal het overtollige vet dat door de jaren heen is opgebouwd worden verwijderd, en komen er gifstoffen vrij die je lever en nieren zullen reinigen. 

Gebruikelijk drink je tijdens het vasten veel water om deze gifstoffen af te voeren. Het is daarom wel belangrijk om tijdens de Ramadan voldoende water te drinken wanneer dit wèl  mag. Anders zal het ontgiften niet werken.  


Lees ook: Intermittent Fasting voor Vrouwen: een complete handleiding


2. Het vasten remt ontstekingen en ziektes

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat tijdens de Ramadan sommige ontstekingsbevorderende stoffen, zoals IL-1?, IL-6 en TNFa, lager zijn dan voor de Ramadan. Dit geeft aan dat het vasten dus ontstekingen remt. Het wordt daarnaast ook steeds vaker als middel ingezet bij ontstekingsziektes, zoals bijvoorbeeld reuma,  infectieziekten en allergieën (1)(2)(3). Daarnaast is er nu steeds meer bewijs dat het vasten ook helpt bij spierziekte Multiple Sclerose (MS) en tegen epilepsie (4)(5).  

3. Vasten verlaagt je bloedsuikerspiegel

In ons huidige westerse eetpatroon eten we de hele dag door: meerdere maaltijden per dag, cappuccino hier, tussendoortje daar. Je lichaam is nog niet klaar met het verwerken van de ene maaltijd of er komt alweer een tweede bij. Hierdoor schommelt je bloedsuikerspiegel de hele dag door. Het resultaat hiervan is dat je meer eet dan je lichaam nodig heeft. Dit kan niet alleen zorgen voor overgewicht, maar zorgt ook voor andere klachten zoals diabetes, vermoeidheid en concentratieverlies. 

Wanneer je vast breek je meer glucose af en zal je, wanneer de voorraad glucose op is, je eigen vetten verbranden. Hierdoor maakt je lichaam minder insuline aan en daalt je bloedsuikerspiegel. Het is wetenschappelijk bewezen dat de nuchtere bloedsuikerspiegel bij zowel mannen als vrouwen verlaagt tijdens het vasten (6). Het vasten kan daarom ook een goede methode zijn voor mensen die moeite hebben met het in balans houden van hun bloedsuikerspiegel, zoals bij diabetes type 2. 

4. Ramadan kan helpen bij gewichtsverlies

Ondanks dat je bij de Ramadan of het vasten niet per se minder hoeft te eten, maar slechts op andere tijden, is gewichtsverlies is daarentegen wel vaak een resultaat van het vasten. Dit komt doordat de tijden dat je wel eet vaak korter zijn en het gebruikelijk is dat je daarom ook minder eet, waardoor je minder calorieën tot je neemt. 

Daarnaast helpt het vasten ook bij het extra verbranden van opgeslagen vetten, zoals hierboven al besproken. Het vasten verhoogt de stofwisseling en vermindert de hoeveelheid voedsel die je eet, waardoor een logisch gevolg is dat je afvalt. Volgens een wetenschappelijk onderzoek uit 2014, kan het onderbroken vasten zorgen voor 3-8% gewichtsverlies vanaf 3 weken (7). 

Hoe kan je de gezondheidsvoordelen vasthouden na de Ramadan? 

Uit observaties blijkt dat je na de Ramadan minder hunkert naar eten (8), doordat jouw insuline en bloedsuikerspiegel is gedaald. Dit zorgt ervoor dat je vaker behoefte hebt aan gezond voedsel, zoals groente, water en fruit. Dit zal bijdragen aan gezonder eetpatroon op lange termijn. De voordelen van het vasten tijdens de Ramadan zal je alleen merken als je op de eetmomenten gezond voedsel eet, met niet teveel suiker. Op het moment dat je je vast ’s avonds verbreekt, hunkert je lichaam namelijk extra hard naar voedingsstoffen.

Het is daarom belangrijk om te zorgen dat deze voedingsstoffen gezond zijn en dat je lichaam de meest essentiële vitamines en mineralen binnen krijgt. Hier komt ook traditie vandaan om heilige dadels te eten als het breken van de vast. Profeet Mohammed zou elke ochtend dadels eten met een glas melk om de honger te onderdrukken. De dadel heeft een reinigende werking en zit vol suikers, essentiële koolhydraten, vezels, Vitamine A en E. Goede antioxidanten die je lichaam een boost geven en je helpen te herstellen van het vasten.

Geniet tot slot aan het einde van de Ramadan van het suikerfeest, maar eet niet téveel suiker als je de voordelen nog even vast wil houden voor een langere tijd.

Merk je dat je tijdens het vasten lekker in je vel zit? Dan kan je meerdere periodes per jaar te vasten, zo’n 2 á 3 keer per jaar. Dit kan door middel van de bijvoorbeeld 16:8 of 5:2 vastmethode. Daarnaast kan je nagaan welke vastmethode het beste werkt bij jouw metabolisme.


Bronnen
(1) https://www.researchgate.net/publication/232343322
(2) https://www.researchgate.net/publication/303975077
(3) https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160517141125.htm
(4) https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160526151941.htm
(5) https://www.sciencedaily.com/releases/2012/12/121206203122.htm
(6) https://www.researchgate.net/publication/235670077
(7) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193152441400200X
(8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23684901

Tags: detox, gezond gewicht, intermittent fasting, minder suiker

Vergelijkbare Artikelen

door
Feminien is het online magazine voor wellness en gezondheid. Met een mix tussen holistische en wetenschappelijke zorg. Onze missie is om er voor te zorgen dat kennis van vrouwen gezondheid beter, makkelijker, en toegankelijker is, zodat je zelf kan onderzoeken wat goed voelt voor jou. Meer kennis is immers meer grip op je gezondheid.
Cycle Syncing: Hoe haal het beste uit je cyclus seizoenen volgens hormoon expert Kirsten? IEMT therapie, het zusje van EMDR, maakt de opmars als populaire behandelmethode bij trauma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *