Kan je echt 8 uur bijslapen met een uurtje Yoga Nidra? Je hebt deze yogastijl waarschijnlijk wel eens op het rooster van je lokale yoga studio hebben zien staan. Het is een yoga die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt – en terrecht. Yoga Nidra is een eeuwenoude yogastijl die vele voordelen met zich meebrengt, voor zowel lichaam als geest.
In dit artikel bespreken hoe Yoga Nidra precies werkt, wat de voordelen ervan zijn en hoe je er zo uitgerust mogelijk van kunt worden.
Wat is Yoga Nidra?
Yoga Nidra wordt vaak ook wel ‘slaapyoga’ genoemd. Het is bepaalde begeleide meditatievorm waarbij je in een staat tussen slapen en bewustzijn komt. Het is een bepaalde golflengte in je hersenen die je in staat brengen zowel je lichaam als emoties het beste te kunnen helen.
Hoewel de term ‘Yoganidrā‘ al voorkomt in eeuwenoude teksten, krijgt de yogastijl in de jaren 60 nieuw leven door Swami Satyananda Saraswati, de oprichter van de Bihar School of Yoga. Volgens Swami Satyananda is een uur yoga nidra even rustgevend als een aantal uur slapen.
Lees ook: Yoga voor beginners: wat, hoe en waarom?
Hoe ziet een les er meestal uit?
Tijdens een yoga nidra les zal je voor langere tijd in de savasana houding liggen (liggend op je rug, palmen omhoog). Er worden vervolgens verschillende technieken toegepast, zoals bewustwording van het lichaam, de adem en wat je voelt. Daarnaast kunnen er ook visualisaties, mantra’s en het zetten van voornemens worden toegepast. Deze technieken zullen ervoor zorgen dat je in deze speciale ontspannen ‘staat’ komt, waardoor je lichaam sneller heelt.
De meeste mensen ervaren Yoga Nidra als een hele fijne, rustgevende les. Je hebt geen ervaring nodig om er aan mee te doen. Het vaker beoefenen van yoga nidra kan er wel voor zorgen dat je sneller in een bepaalde staat zal komen en er de voordelen van zult ondervinden.
Het is voor beginners van yoga nidra niet ongebruikelijk dat je in slaap valt. Dit is helemaal niet erg – dan had je de slaap immers hard nodig. Naarmate je vaker naar een les zal gaan, zal je zien dat het makkelijker is om bij de les te blijven. Daarnaast is het bijvoorbeeld aan te raden om in het begin op tijdstippen te gaan waarbij dit makkelijker te voorkomen is, bijvoorbeeld in de ochtend.
Wat zijn de voordelen van Yoga Nidra?
Een yoga nidra les begint met het zetten van je eigen intenties. De uitkomst zal namelijk bepalend zijn door je eigen intentie en kan het je helpen met ontspanning, heling, ontstressen en bewustzijn creeren. De volgende effecten worden veel waargenomen bij de deelnemers van een yoga nidra les:
- Verbetering van de slaapkwaliteit
- Aanzetten tot diepe fysieke en emotionele heling
- Verminderen van stress en angst
- Verhogen van de concentratie, geheugen en creativiteit

Podcast Tip:
Met wekelijkse gratis podcasts, leidt Nathalie Rasing uit Amsterdam je elke week door een Yoga Nidra sessie heen. Daarnaast geeft Nathalie ook fysieke Yoga Nidra en Iyengar lessen. Door Feminien getest en goedgekeurd!
De wetenschap achter Yoga Nidra
Dat klinkt als een wondermiddel! Hoe werkt het dan echt? Yoga Nidra kan ervoor zorgen dat beide hersenhelften in belans worden gebracht. De actie- en ontspanningssystemen (lijkend op een gas- en rempedaal) beginnen weer goed samen te werken, waardoor je hersenen op een bepaalde golflengte komen. Deze ‘brainwave’ brengen je eerst in de ‘alpha‘ staat, vervolgens naar de ‘theta‘ staat en tot slot in de ‘delta‘ staat. Wat betekenen deze golflengtes (1)?
Alpha (brainwaves 8Hz – 13Hz):
Dit is de meest rustige brainwave, die je waarschijnlijk ervaart nadat je even bijkomt na een taak. Je bent kalm, maar nog steeds alert. In deze staat van doen heb je een verhoogde concentratie, geheugen en creativiteit.
Theta (brainwaves 5Hz – 8Hz):
De theta brainwave is de golflegte van diepe meditatie en ontspanning. Het is de golflengte waarin bijvoorbeeld ook de REM slaap plaatsvindt en wordt ook wel de ‘Tibetaanse staat van bewustzijn’ genoemd. Moninnken in Tibet streven dagelijkse naar deze staat van zen. Theta is de hypnose staat waarin je innerlijke rust en emotionele heling ervaart, waarbij de mentale moeheid afneemt.
Delta (brainwaves 1.5Hz – 4Hz) :
Bij de laatste golflengte ervaar je totale ontspanning en lichamelijk (pijn)verlichting, als een diepe slaap. Het is ook de meest herstellende staat. Het is bijvoorbeeld dezelfde golflengte waarbij de hersenen functioneren in een kunstmatige coma – juist om het lichaam zo snel mogelijk te herstellen.
In een fascinerende studie van de Kennedy Institute in Kopenhagen hebben onderzoekers hersenen gescand tijdens een yoga nidra les (2, 3). Het laat zien dat de deelnemende mannen en vrouwen plotseling in een diepe rustende staat kwamen, vergelijkbaar met slapen, terwijl ze niet sliepen. Ze waren volledig bij bewustzijn. “De metingen laten zien dat, voor het eerst, iemand volledig bij kan zijn in zo’n diepe staat dat je bewust ook je hersenactiviteit kan ervaren en controleren. Dit bevestigd dat meditatie de vierde grote staat is, naast dromen, slapen en wakker zijn” aldus Dr. Hans Lou en Dr. Troels Kjær.
Lang verhaal kort
Ondanks dat het nooit bewezen is dat je daadwerkelijk 8 uur bijslaapt in een uurtje yoga nidra, laten de wetenschappelijke resultaten wel degelijk zien dat je door dezelfdes slaapfases gaat. Door de rustgevende golflengtes stelt het je lichaam en geest in staat om te herstellen, relaxen en te helen. Het is daarom ook zeker aan te raden voor mensen die even teveel stress of vermoeidheid ervaren. Een beetje extra rust kan immers nooit kwaad!