Ayurveda Ochtendrituelen: een goede start van de dag

Ayurveda Ochtendritueel

Wil je weer terug in balans komen? Een goed begin van de dag zet de toon voor de rest van de dag. Het is daarom ook dat Ayurveda, één van ’s werelds oudste gezondheidswetenschappen, veel waarde hecht aan ochtendrituelen, ofwel Dinacharya. Vertaald vanuit Sanskrit betekent Dinachar ‘dagelijks’ en ya ‘rituelen’.

Door een dagelijkse routine te volgen bouw je een fundament op voor holistische gezondheid en balans. Je creëert routine en voorspelbaarheid zodat jouw lichaam weet wat haar te wachten staat.

Er wordt gezegd dat wie de dag goed begint, haar dosha’s in balans houdt en ervoor zorgt dat de zintuigen optimaal gereinigd en gevoed worden. Door met aandacht voor jezelf te zorgen kan het lichaam optimaal genieten van de dag en alle indrukken die zich gedurende dag aanbieden beter verwerken.


Lees ook: Ayurveda voor Beginners: Het Hoe, Wat en Waarom


Welke van deze Ayurveda ochtendrituelen passen bij jou?

Ayurveda kent tal van rituelen die je ‘s ochtends kunt inzetten. Het leuke is dat je ze per Dosha kunt aanpassen, zodat je tegemoetkomt in jouw behoeftes. In dit artikel zullen we ons foucussen op de tridoshic uitvoering, zodat ze geschikt zijn voor elke mind-body type. Bekijk welke rituelen hieronder jou het meeste aanspreken. Dat zijn mooie om mee te beginnen.

Vroeg opstaan

Sta vroeg op. De beste tijd hangt af van jouw dosha, het jaargetijde en per land. Zorg er in ieder geval voor dat je opstaat vóór zonsopgang. Brahma Mahurta, vertaald als de ’tijd van god’, is tussen 03.00 – 06.00 uur. Dus als je wilt mediteren met de spirituele energie, probeer dan eens te starten voor 06.00 uur.

Start de dag met een positieve gedachte

Begin de dag met een intentie, affirmaties of positieve gedachtes en wees dankbaar. Deze positieve vibratie werkt de hele dag door.

Ontlasting

Ga naar het toilet voor ontlasting. In de Ayurveda beschouwen ze een dag geen ontlasting al als constipatie. Ontlasting is perfect als deze eruit ziet als een rijpe banaan. Vind je wat anders in de wc-pot? No worries de staat van jouw ontlasting geeft aan welke dosha er uit balans is en daar heeft Ayurveda tal van remedies voor. Ga je graag op zelfonderzoek?

Vata onbalans ziet eruit als geitenkeutels, constipatie of veel barsten. Je herkent veel lucht en droogte.

Pitta onbalans heeft losse ontlasting, soms zelfs direct na het eten.

Kapha onbalans uit zich in trage oliechtige ontlasting.

Was je gezicht en de ogen

De ogen worden gezien als de poorten van je ziel. Heb je last van geïrriteerde ogen? Zet dan ’s avonds een kopje heet water met triphala klaar. Voeg 1 theelepel van het kruid toe, je zult zien dat het ’s ochtends naar de bodem gezakt is. Schep het water eraf en doe dit in een oogbadje, hier kun je je ogen mee spoelen.

Mondverzorging en tongschrapen

Start jouw mondverzorgingsritueel met het schrapen van de tong, 7 keer van boven naar beneden, bijvoorbeeld met een tongschraper. Alle toxines die jouw lichaam ’s nachts verwerkt komen naar boven via de tong. Schraap ze eraf om te voorkomen dat ze weer in jouw lichaam terecht komen. Het is een soort van mini-detox. Na het tongschrapen poets je de tanden en kun je jouw mond spoelen met olie (oil pulling). Sesamolie helpt bij het afvoeren van slijm en bevat veel calcium wat goed is voor de tanden. Merk je dat de olie irriteert, kies van voor kokosolie.

Warm water

Nu de mond gereinigd is, is het tijd voor een beker warm water. Gekookt water wekt je spijsverteringsvuur, zodat deze straks jouw ontbijt goed kan verteren.

Nasya

Nasya houdt in dat je een substantie via je neus inbrengt. Dit doe je om een optimale neusflora te behouden. Je kunt hiervoor biologische sesamolie gebruiken, maar de nasya ook upspicen met biologische etherische olie.

Gebruik sesamolie als basis en per dosha onderstaande geuren toe:

Vata – lavendel

Pitta – sandelhout

Kapha – eucalyptus

Je kunt de nasya bewaren in een glazen flesje met pipetje. Ook zijn er online veel Ayurvedische nasya’s verkrijgbaar.

Abhyanga

Een Ayurvedische zelfmassage met warme olie. Warme olie gaat veroudering tegen, kalmeert je zenuwstelsel en heeft nog veel meer andere voordelen. Warm de sesamolie au bain-marie op en smeer jezelf van top tot teen in. In de zomer kan sesamolie te verwarmend zijn, kies dan voor kokosolie (verkoelend).

Zorg ervoor dat je biologische olie gebruikt omdat het tot in de diepe weefsels doordringt. Het beste kun je de olie even laten intrekken voordat je gaat douchen. Geeft je mooi een moment voor meditatie, pranayama of yoga.

Meditatie, pranayama en/of yoga

Je kunt ze alle drie door elkaar doen of er één uitkiezen. Begin bijvoorbeeld met bewustwording en focus op je ademhaling. Je kunt nu mediteren of aan yoga doen, gevolgd door een pranayama (ademhalingsoefening). Per dosha’s zijn er verschillende pranayama’s die ondersteunen.

Graag deel ik de Anulom Vilom (of wisselende neusademhaling). Een rustgevende ademhaling die linker en rechterhersenhelft balanceert:

Anulom vilom

Ga ontspannen zitten. Leg je wijsvinger en middelvinger op je derde oog. Sluit je rechter neusgat af met je duim, adem uit door je linker neusdag. Pauzeer drie tellen na de uitademing, adem in door je linker neusgat, richting je derde oog. Pauzeer drie tellen en sluit vervolgens je linker neusgat af met je ringvinger. Adem uit door je rechter neusgat. Probeer de ademhalingsoefening 10x te herhalen aan beiden kanten.

Ben je nog ingesmeerd met olie, nu is het moment om onder de douche te springen of lekker in bad te gaan. Zo kun je aangekleed beginnen aan jouw ontbijt.

Hoe start je met de ochtendrituelen?

Het volgen van alle Ayurveda ochtendrituelen kan best wat tijd in beslag nemen. Kies er daarom één uit om mee te starten. Wanneer deze in je systeem zit, kun je weer een nieuwe aan jouw ritueel toevoegen.

Ayurveda Ochtendbox

Ayurveda ochtendbox

Om je hierbij te helpen heeft Eline van dandelien Ayurveda twee Ayurvedische ochtendboxen ontwikkeld. Hiermee kun je gemakkelijk starten met Ayurvedische mondverzorging en het creëren van een momentje voor jezelf. De boxen komen inclusief ingredienten, producten en een e-book in de vorm van een (mini) meditatie, om de ochtend goed te beginnen.

SPECIALE ACTIE: voor Feminien lezers: plaats je pre-order voor 22 november, benoem code FeminienxDandelien in het opmerkingenveld en profiteer van gratis verzending!


Meer over Ayurveda

Tags: ayurveda, ochtendrituelen

Vergelijkbare Artikelen

door
Eline is gecertificeerd Ayurvedisch voeding & lifestyle coach en reiki practitioner. Ze helpt vrouwen weer in balans te komen door middel van Ayurvedische consulten en reiki behandelingen. Met haar platform Dandelien hoopt ze jou te inspireren op het gebied van voeding, Ayurvedische kruiden, (zwangerschaps)yoga en selfcare rituelen. Wil personlijk advies? Je kunt haar benaderen via info@dandelien.com.
Zo Controleer Je Jezelf Op Borstkanker In 6 Stappen (+video) Spiritualiteit Voor Beginners: wat kan het voor jou doen?