Nina reisde twee jaar de wereld rond als yogadocent: “ik heb geleerd wat mijn essentie is om gelukkig te zijn.”

Nina Butler Yoga | Feminien

Nina Butler (32) uit Zuid-Afrika is een yogadocent, kunstenaar, ondernemer, freelance copywriter & wereldverkenner en reisde de afgelopen twee jaar rond als yogadocent van luxury retreats. In haar interview met Feminien vertelt ze over hoe ze als baby al met yoga in aanraking kwam en hoe ze dichtbij zichzelf kon blijven terwijl ze de wereld rondreisde zonder vast verblijf.

Elke week interviewt Feminien een vrouw die haar gevoel volgde. Deze week is het de beurt aan Nina.

Je plan is om deze zomer terug te komen naar Amsterdam, de stad waar je eerder al woonde. Dat werd even door de war gegooid door de lockdown in Zuid-Afrika. Hoe gaat het met je? 

De Zuid-Afrikaanse lockdown is een van de strengste ter wereld. Het gaat goed met mij, maar het is ook een tijd waarin ik, en anderen om mij heen, toch veel onzekerheid voelen over de toekomst. Onze woonplannen (terug komen naar Amsterdam), onze reisplannen, onze business, alles is nu onzeker en dat zorgt voor ‘anxiety’. Mijn business is gefocussed rondom yogareizen en ligt nu stil. Ik heb in de afgelopen maanden dus creatief moeten zijn in het vinden van andere manieren van geld verdienen. Ik maak nu kunst, ontwerp websites voor ondernemers en geef online yogalessen. Binnenkort hoop ik het eerste vliegtuig naar Amsterdam te kunnen nemen.  

“Een van mijn eerste herinneringen is dat ik mijn moeder nadeed op de yogamat, kijkend naar haar Iyengar yoga oefeningen in haar Jane Fonda ‘80 gympakje en neon legging!”

Nina Butler_Yoga in Sri Lanka

Je bent nu yogadocent en ondernemer en al op vroege leeftijd met yoga begonnen. Hoe is yoga in jouw leven gekomen? 

De passie voor yoga is er met de paplepel ingegoten. Mijn moeder deed al aan yoga vanaf haar 14e en heeft dit ook aangehouden tijdens haar drie zwangerschappen. Mijn broers en ik waren echte yogababies. Een van mijn eerste herinneringen is dat ik mijn moeder nadeed op de yogamat, kijkend naar haar Iyengar yoga oefeningen in haar Jane Fonda ‘80 gympakje en neon legging! Hoewel mijn focus tijdens mijn schooltijd verschoof naar teamsporten, ben ik het weer gaan oppakken toen ik van school af ging en blessures kreeg. Ik ging terug naar mijn roots om weer tot mezelf te komen.


Hoe heeft yoga je weer teruggebracht naar jezelf? 

Ik ben opgegroeid op het platteland van Zuid-Afrika. Hierdoor heb ik op twee boarding schools gezeten die best ver van huis waren. Toen ik halverwege mijn tienerjaren terugkwam van school ging ik door een moeilijke tijd waarin ik ook eetstoornissen en angststoornissen had ontwikkeld. De rest van mijn school heb ik toen met thuisscholing gedaan. 

“Door yoga wist ik mijn eet- en angststoornis te overwinnen.” 

Tijdens mijn gesprekken met de psycholoog kwam ik erachter dat alles wat ik hen vertelde, uiteindelijk verteld werd vanuit mijzelf. Wat ik hén wilde vertellen, en ik wist dat de enige persoon die mij met mijn gedachten konden helpen, was ikzelf. Daar heb ik in yoga en meditatie mijn handvaten in gevonden. Yoga heeft mij geleerd mijn gedachten te kalmeren en de negatieve gedachtepatronen te observeren. Ik kwam erachter dat mijn gedachtepatronen de bron waren van mijn slechte mentale gezondheid. De yogamat is mijn ‘safe space’. Door een vaste yogaroutine kon ik mijn positieve mindset van op de mat ook van de mat af meebrengen. Door yoga wist ik mijn eet- en angststoornis te overwinnen. 

Hoe ben je begonnen als yogadocent? 

Tussen mijn Bachelor en Master op de universiteit heb ik een tussenjaar genomen en heb ik in India mijn eerste Hatha yoga docentopleiding gevolgd bij het Sivananda Yoga Vedanta Centre. Het was een prachtige locatie in een 12e-eeuwse tempel aan de rivier. De maanden daarna reisde ik door India en volgde ik verschillende yogacursussen in nieuwe yogastijlen en verschillende Vipassana en meditatielessen. Vanaf toen ben ik echt begonnen met het geven van yogalessen.

Toen ik weer terug kwam leerde ik In Durban een Ayurvedische arts kennen. Wat veel mensen niet weten is dat er Zuid-Afrika sinds de 17e eeuw de grootste Indische populatie buiten India is. Hierdoor kent het land veel verschillende wortels in de Hindoe, Moslim en Indische culturen. Met deze arts ging ik een samenwerking aan waarbij hij sommigen van zijn patiënten naar mij stuurde voor yogalessen. Hierdoor heb ik ontzettend veel geleerd over de therapeutische werking van yoga, de anatomie en het potentieel van yoga voor je gezondheid.

Nina Butler in Kenia

Vervolgens ben je als ondernemer aan de slag gegaan. Heb je altijd al ondernemer willen worden? 

Nee, eigenlijk niet. Ik richtte mijn eigen bedrijf op uit de frustratie dat ik met mijn skills moeilijk een baan kon vinden waarbij ik iets kon toevoegen aan de huidige economie. Het was het meest vernietigende voor mijn zelfvertrouwen en motivatie, waarbij ik afwijzing na afwijzing kreeg. Na zoveel jaren studeren, van Bachelor tot PhD leek ik gewoon geen aansluiting te kunnen vinden met de arbeidsmarkt. 

Ik kwam tot de conclusie dat ik vier duidelijke prioriteiten had en deze met een reguliere baan niet kon vinden. Ik wilde niet schikken op: een baan waarbij ik de tijd of mogelijkheden had om te reizen; altijd de tijd of mogelijkheid had om yoga te delen; om iets te doen wat mijn creativiteit aanwakkerde; en dat het een positieve impact zou hebben op mensen. Ik besloot voor mijzelf te beginnen. Ik zette vervolgens een platform op – Yogicomm – waar yogadocenten gepersonaliseerde yoga tutorials op konden plaatsen en een directe interactie met hun studenten hadden.  

Het grappige was dat ik er uiteindelijk achter kwam dat ik niet echt een ondernemer ben. Één die een bedrijf kan laten groeien, mensen wilde aannemen en investeringen ging ophalen. Het bracht mij wel een groot netwerk binnen de yogaindustrie, waar ik vandaag de dag mijn twee andere banen uit voortgevloeid zijn. Werkgevers keken niet meer naar mijn CV, maar naar mijn skills en het bedrijf dat ik had opgezet. Dat was een echte game changer. 

Nina Butler yogales

Zo kwam je dan toch terecht bij je droombaan: de wereld rondreizen als yogadocent. 

Precies. De eigenaar van het Californische Exotic Yoga Retreats was op zoek naar iemand die een aantal yoga marketing taken op zich kon nemen. Ze kwam via mijn bedrijf bij mij terecht. Ik heb toen, eerst nog als freelancer, een aantal retreats geleid. Vervolgens kreeg ik een vaste aanstelling en organiseerde ik alle retreats in bijvoorbeeld Toscane, Mexico, Sri Lanka, Kenia, Zuid-Afrika, Botswana, Bhutan en Nepal. 

Betaald te mogen reizen is voor mij altijd een droombaan geweest en om het te combineren met yoga al helemaal. Het waren prachtige jaren, het is alleen geen levenslange droombaan. Het kost veel mentale en lichamelijke energie om een groep vreemden op reis te nemen die ook zelf hun eigen ‘reis’ maken op het retreat. Er kan van alles gebeuren. Maar nu ik nog jong en vrij ben, is het zeker ongelofelijke ervaring! 

Met al het reizen, jetlegs en geen vast adres; hoe zorgde je ervoor dat je trouw bleef aan jezelf en dat je nog Nina kon blijven? 

Dat is een goede vraag. Een van de belangrijkste dingen is dat ik tussen retreats heel zorgvuldig kies waar ik verblijf. Omdat ik geen ‘thuis’ had, zorgde ik ervoor dat ik mij terug kon trekken in de natuur. Buiten de stad en in stilte. Een plek waar ik goed kan mediteren en yogaen, waardoor het voelt als dagelijks thuiskomen. Ik vind rust en troost in de natuur en de vrijheid om alles te voet te verkennen. Hierdoor, en door stilte en yoga, vond ik mijzelf weer terug.  

Daarnaast probeerde ik tijdens de retreats ook een programma te maken, waarbij ik zelf ook kon helen. Als je de meditatie en yogalessen met integriteit doet, kan je er als leraar uiteraard ook profijt van hebben. Dit betekent dat je de boodschap en oefeningen ook echt ervaart, en niet alleen instructies geeft. Ik kan mij nog een retreat herinneren waardoor de jetlegs en vermoeidheid mijn ongerustheid weer ging opspelen. Ik heb toen het boek erbij gepakt heb wat mij het meeste helpt op deze momenten: ‘When Things Fall Apart’ van Pema Chödrön. De lessen uit het boek heb ik vervolgens in de meditatielessen verwerkt. Hierdoor kon ik mijzelf helen en hebben de studenten er hopelijk ook een goede les aan gehad natuurlijk.

Wat heb je het meest geleerd van je reizen rond de wereld? 

Ik heb de essentie geleerd van wat ik nodig heb om gelukkig te zijn. Als je op een vaste plek woont, verzamel je een hoop spullen en routines die je niet allemaal nodig hebt. Wanneer je continue op reis bent, met slechts een koffer, is één van de moeilijkste dingen dat je voortdurend gedag moet zeggen. Continue afscheid nemen van mensen, vriendschappen, plaatsen en spullen. Dat proces zorgt er wel voor dat je elke keer een afweging neemt wat je wel weer meeneemt, wie je bent en wat je gelukkig maakt. Het is een continue proces geworden van evalueren wat ik wel en niet wil in mijn leven. Ik nam alleen díe dingen mee die er toe deden.

Nina Butler Yoga Docent

Wat zijn een aantal van die dagelijkse gewoontes of rituelen die je hebt ‘meegenomen’ om in balans te blijven? 

Uiteraard is yoga een dagelijks ritueel voor mij. Dit doe ik het liefste ‘first thing’ in de ochtend samen met mijn meditatie, maar ik kan het bij rusteloosheid ook ‘s avonds doen voordat ik ga slapen om rustig te worden. Daarnaast houd ik ook een dagboek bij als ik rusteloos ben. Er gaat niets boven je gedachten uitschrijven op papier. 

In de ochtend start ik ook altijd met een gember-honing thee. Soms doe ik daar appelciderazijn bij. Om eerlijk te zijn kan het vele reizen ook voor constipatie zorgen. Daar is de appelciderazijn in de avond voor bedtijd fantastisch voor, net als een shot Aloë Vera concentraat in de ochtend en avond. Tot slot kan ik niet zonder mijn koffie halverwege de ochtend en lees ik veel voor het slapen gaan.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik houd echt van van alles! Ik lees elke dag en heel veel boeken. Van poëzie tot moderne fictie, maar ook geschiedenisverhalen. Een van mijn favoriete podcasts zijn ‘Practice You’ van Elena Brower, een yogadocente uit New York, en ‘Revisionist History’ van Malcolm Gladwell. Daarnaast lees ik ook veel als voorbereiding op de retreats. Ik word geïnspireerd door het land waar het retreat wordt gehouden, de effecten van het seizoenen of waar ik op dat moment doorheen ga. Voor yogaleraren is het boek ‘Prayers of Honoring’ van Pixie Lighthouse echt een absolute aanrader om in je lessen te gebruiken. Dat is een boek waar ik veel op terugval.” 

Dan zijn we aangekomen bij de laatste vraag. Wat zou je aanraden aan vrouwen om dichtbij jezelf te blijven en te volgen wat goed voelt? 

Wanneer je moeilijke momenten tegenkomt in je leven, zijn dit meestal momenten van groei. Wat ik geleerd heb, is dat je reacties en je eigen gedachtes meestal het grootste obstakel vormen om het te overkomen. Daag jezelf uit om deze gedachtes te erkennen, niet te vermijden of aan te vechten, maar deze te omarmen als momenten van mogelijkheden. Je grootste ‘struggles’ zullen ook de bron zijn van je diepste krachten en zijn een cadeau aan de wereld. Als je het kan opbrengen om je donkere kant en angsten met geduld, vriendelijkheid en moed aan te gaan, zal je versteld staan met wat het je kan brengen. 

“Wanneer je moeilijke momenten tegenkomt in je leven, zijn dit meestal momenten van groei.”

Daarnaast is het belangrijk om manieren te vinden om van jezelf te houden. Je bent liefde en aanbidding waard en je bent een prachtmens. Dat is niet natuurlijk voor vrouwen. Het wordt ook niet genoeg gevoed door de media, waardoor wij het tegenovergestelde gaan denken. Het voelt soms in mijn retreats alsof vrouwen om toestemming vragen om tijd aan zichzelf te mogen besteden. Dat zou je natuurlijk helemaal niet moeten hoeven vragen. Investeer tijd in het ontdekken van waar jouw hart warm van wordt en waar je je geliefd door voelt, maak het een prioriteit en doe dit dagelijks minimaal 20 minuten.


Ontdek Nina haar volgende yoga bestemmingen (wanner de lockdowns worden opgeheven) via haar Instagram en neem een kijkje in haar Art Shop

Tags: ondernemen, persoonlijke ontwikkeling, restorative yoga, vrouwelijkheid, yoga nidra, yoga voor beginners

Vergelijkbare Artikelen

door
Charlotte is de oprichter van Feminien. Met het online magazine Feminien wil zij het toegankelijker voor vrouwen maken om zelf informatie te vinden over verschillende methodes om het maximale uit je gezondheid te halen. Hiervoor werkt ze samen met experts op het gebied van bijv. biohacking, hormonen, ayurveda, voeding en yoga.
Loes begeleidt werkende moeders online: “vrouwen onderschatten welke voorbeeldfunctie ze hebben” De Wim Hof Methode: ademhalingsoefeningen voor een beter immuun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *