Restorative Yoga: ultiem relaxen met deze yogastijl

Restoratieve Yoga | Feminien

Het afgelopen jaar heeft ons geduld en mentale flexibiliteit flink op de proef gesteld. Het kan daarom soms moeilijk zijn om mentaal en lichamelijk in balans te blijven. Een goede manier om terug in balans te komen is Restorative Yoga. In dit artikel wordt meer uitgelegd over wat Restorative Yoga precies is en wat de (wetenschappelijk bewezen) voordelen ervan zijn.

Restorative Yoga is een yogastijl voor ultieme ontspanning, zowel mentaal, lichamelijk en emotioneel, en is een zachtere vorm van yoga. Met deze yogastijl maak je gebruik van accessoires waardoor je poses langer aanhoudt zonder veel lichamelijke inspanning. Het is daarom een ideale yoga voor beginners. Het resultaat? Een ultiem relaxt gevoel in geest en lichaam.  

Leer hieronder meer over wat deze stijl van yoga precies inhoudt, wat de potentiële voordelen zijn voor jouw gezondheid en wie er baat heeft bij dit type yoga (spoiler: bijna iedereen!).

Wat is Restorative Yoga?

Restorative yoga is een yogastijl die oorspronkelijk wordt toegeschreven aan de master yogadocent B.K.S. Iyengar. Hij begon met het gebruiken van accessoires (zoals blokken, dekentjes of banden) in zijn yogalessen ‘zodat poses konden worden aangepast en beoefend zonder spanning op de spieren’.

Vandaag de dag worden er in restorative yoga nog steeds vele accessoires gebruikt om poses langer aan te houden. Vaak enkele minuten. Het gaat hierbij niet alleen om de fysieke inspanning, maar om de focus en ontspanning voor jouw lichaam en geest. Doordat er bijna geen inspanning van de spieren wordt gevraagd, kunnen je spieren zachter worden. Daarnaast kan er in de lessen ook focus liggen op andere niet-lichamelijke oefeningen, zoals ademhalingsoefeningen, visualisatie of poëzie.

Voordelen van Restorative Yoga

Wat zijn dan, buiten het ultiem ontspannen van je lichaam, de voordelen van restorative yoga? Na laaiend enthousiasme van de beoefenaars, zijn er ook kleinschalige wetenschappelijke studies geweest. Deze studies duiden de voordelen van restorative yoga aan in de wetenschap:  

hulp bij yoga oefening

Het verlicht stress tijdens het werk

Een kleine studie in Japan liet 20 verpleegsters tijdens de nachtdienst restorative yoga beoefenen en toonde aan dat de yoga effectief was voor het verlichten van stress op de werkvloer. Deze resultaten zijn gemeten op slechts een kleine groep en een specifieke beroepsgroep (vrouwelijke verpleging tijdens nachtdienst) en kunnen officieel niet doorgetrokken worden naar elke beroepsgroep. Alhoewel we allemaal kunnen voorstellen dat een yogales tijdens werktijd ontspannend kan werken.

Gewichtsverlies en verminderen van onderhuids vet

In een onderzoek dat werd gesponsord door de NIH, namen 171 vrouwen met obesitas deel en liet zien dat vrouwen die gedurende 48 weken meededen aan het restorative yoga programma meer gewicht verloren en significant meer onderhuids vet verloren, dan de participanten die meededen aan een ‘stretching’ programma. 

Het verbetert de slaapkwaliteit

Een studie met 410 voormalig kankerpatiënten (waarvan 96% vrouw) toonde aan dat participanten die meededen aan een 4-weeks Hatha en Restorative Yoga programma grotere verbeteringen lieten zien van hun slaapkwaliteit dan participanten die niet meededen aan het yogaprogramma. Wederom is deze studie gehouden op een zeer selecte bevolkingsgroep, waardoor deze niet doorgetrokken kunnen worden naar iedereen. Echter concludeerde deze studie wel dat het beoefenen van yoga een goede behandeling was voor het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van slaapmedicatie onder voormalig kankerpatiënten. 

Wat typeert een Restorative Yoga les?

Er is geen vaste structuur voor een restorative yogales, maar er zijn uiteraard buigingen en draaiingen zoals bij een gebruikelijk yogales. Het verschil met andere yogastijlen is echter dat poses langer worden aangehouden met behulp van yoga accessoires.

Elementen die je in een les kan terugvinden zijn bijvoorbeeld dat je strekt met behulp van een bolster. Of dat je op je rug ligt met een cilinder bolster onder je knieen, met zandzakjes op je palmen en een deken over je lichaam. Door het extra gewicht van de zandzakjes of doordat je door bolster je spieren minder aanspant, is het makkelijker om in de houding te blijven liggen. Hierdoor verbetert je bloedtoevoer en ontspannen je spieren. De les zal hoogstwaarschijnlijk eindigen, rustig liggend, in de savasana pose. 

Aangezien de les zacht en rustig is, zonder teveel inspanningen, is het aan te raden comfortabele warme kleding te dragen. Denk aan bijvoorbeeld een lange mouwen shirt of een zachte broek en sokken. Als je het fijn vindt om de les in het donker te doen, om in je eigen bubble te komen, kan je ook iets extra’s meenemen om op je ogen te leggen, zoals een oogmasker of desnoods een extra t shirt.

Restorative yoga lessen kunnen worden gecombineerd met een andere relaxte yoga stijl, zoals bijvoorbeeld Yin Yoga of Yoga Nidra. De lessen worden vaak in de avonduren gegeven, zodat je kalm de avond in kan gaan.

Voor wie is deze yogastijl geschikt?

Restorative Yoga is geschikt voor iedereen die lichamelijke, mentale en emotionele ontspanning kan gebruiken (wie niet?!). Je hebt geen yoga ervaring of kennis nodig voordat je aan een les deelneemt. Het is dus een ideale yoga voor beginners. Daarnaast werken deze yogaoefeningen ook goed voor ervaren yogis en atleten die balans zoeken tussen intense mentale en fysieke oefeningen.

Mocht je last hebben van chronische gezondheidsklachten of blessures, is het aan te raden advies bij je huisarts of yogastudio te vragen.

Lang verhaal kort

Restorative yoga is voor iedereen die wel even een momentje van rust kan gebruiken. Door het gebruik van accessoires (zoals blokken, dekentjes of banden) tijdens de les, geef je je spieren extra ontspanning. Neem een moment voor jezelf en probeer volledig te relaxen.

Als je graag je persoonlijke begeleiding krijgt, is het aan te raden deze lessen bij een yogastudio te doen. De yogadocent kan je dan tijdens de les kan helpen met de oefeningen.

Tags: restorative yoga, yoga voor beginners

Vergelijkbare Artikelen

door
Feminien is het online magazine voor wellness en gezondheid. Met een mix tussen holistische en wetenschappelijke zorg. Onze missie is om er voor te zorgen dat kennis van vrouwen gezondheid beter, makkelijker, en toegankelijker is, zodat je zelf kan onderzoeken wat goed voelt voor jou. Meer kennis is immers meer grip op je gezondheid.
Tiara van Naturally Granola: “voor mij is het in een gezonde levensstijl belangrijk om te weten wat je eet” Yoga voor beginners: wat, hoe en waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *