Ademhalingsoefening voor ontspanning: zo trap je op de rem

ademhalingsoefening voor ontspanning

Dat we de adem altijd bij ons dragen, daar zijn we ons vaak wel van bewust. Maar het belang van de adem, en deze kunnen inzetten om te veranderen hoe we ons voelen, dat weten er maar weinig. En dat is zo ontzettend zonde. Door middel van ademwerk, ook wel Breathwork, kun je de adem gebruiken voor heling en persoonlijke groei. Zo ook wanneer de stress even teveel of zelfs chronisch wordt. Met deze handige ademhalingsoefening voor ontspanning zorg je ervoor dat je even gas terug neemt en op de rem trapt. Voor meer rust in lichaam en geest.

We verleren het om goed te ademen

Wanneer we geboren worden, ademen we diep in onze buik rustig in en uit. Een hele fijne, rustige verbonden ademhaling. Door wat we in ons leven meemaken, raken we die verbonden buikademhaling vaak kwijt en gaan we steeds hoger ademen. We ademen vaak niet alleen hoger in het borstgebied, maar ook veel sneller dan nodig. Wat er dan eigenlijk gebeurt, is dat je meer ademt dan dat je aan inspanning levert. Hierdoor kun je je gejaagd en gestrest voelen. Het lichaam staat AAN. Het kan niet rusten en is continue in de vecht en vlucht stand. Dat is voor even niet zo erg, maar als dit langere tijd speelt, dan ga je daar ongemakken van ervaren.


Lees ook: Ontdek het belang van de adem (+ademhalingsoefening)


Van het gaspedaal af en op de rem

Je kunt het vergelijken met het gaspedaal en de rem. Wanneer je veel en snel ademt, staat je lichaam aan en trap je als het waren continue op het gaspedaal. Je voelt dat je adem dan hoog en snel is, en zich in de borstkas bevindt. Wat je dan wil, is dat je de voet van het gaspedaal kunt afhalen en op de rem kunt trappen. Door op de rem te trappen, en hierdoor je parasympaticus aan te spreken, kun je het lichaam in ontspanning brengen. Het lichaam kan dan van gejaagd en gestrest naar kalm en ontspannen. Een van de mogelijkheden om dit te doen, is door de uitademing langer te maken dan de inademing.

Ademhalingsoefening voor ontspanning

Om je lichaam terug in ontspanning te brengen, en dus op de rem te trappen, kun je rustig in- en uitademen via de neus naar de onderbuik. Herhaal deze oefening tien tot vijftien keer voor een ontspannen gevoel in het lichaam.

Om te beginnen, kun je vier tellen rustig inademen via de neus en vier tellen rustig uitademen via de neus.

  • Adem rustig in vier tellen via de neus in
  • Adem rustig in vier tellen via de neus uit

Vervolgens, wanneer je de adem onder controle hebt, kun je de uitademing met een aantal tellen verlengen:

  • Adem rustig in vier tellen via de neus in
  • Adem rustig in acht tellen via de neus uit

Wanneer de acht tellen uit makkelijk gaat, kun je daarna ook nog verlengen naar vier tellen in, twaalf tellen uit. Mocht dit te veel zijn, hou je het bij acht tellen uit.

  • Adem rustig in vier tellen via de neus in
  • Adem rustig in twaalf tellen via de neus uit

Andere ontspanningsmogelijkheden

Naast ademen zijn er natuurlijk nog vele andere mogelijkheden om het lichaam te ontspannen. Denk aan een stuk wandelen, een lekker stuk fietsen, een goed boek lezen en lekker dansen op fijne muziek voor happy gedachtes en gezond eten. Allen superfijne, belangrijke aspecten voor een ontspannen gevoel. Het mooie van de adem is dat je die altijd bij je hebt en dat je deze altijd kunt inzetten om jezelf beter te voelen, waar je ook bent en wat je ook aan het doen bent!


Annemijn Scheen | Feminien Expert Ademhaling

Annemijn Scheen is holisctisch ademcoach en deelt op Feminien meer over het belang van de ademhaling en hoe je deze kan inzetten om je beter te voelen. Wil jij meer leren over hoe de ademhaling werkt voor jou? Neem contact op via Annemijn haar website.


Tags: ademhaling, meditatie

Vergelijkbare Artikelen

door
Annemijn is holisctisch ademcoach. Na het ervaren van de kracht van de adem, ging het roer voor haar om tijdens een retreat in Malaga. Nu leidt Annemijn individuele en groepssessies rondom ademhaling, om mensen door middel van ademhalingstechnieken weer in balans te laten komen. Wil jij ook weten welke mogelijkheden er voor jou zijn? Mail naar info@annemijnscheen.nl.
IEMT therapie, het zusje van EMDR, maakt de opmars als populaire behandelmethode bij trauma Laura Hof deelt haar ochtendroutine: "het heeft mijn leven drastisch veranderd"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *