Ben ik hoogsensitief? Dit zijn de kenmerken én krachten

Hoogsensitief Kenmerken en Krachten

Je kon je vinger niet opleggen, maar krijgt het steeds beter door: je bent hoogsensitief. Wat is hoogsensitiviteit, HSP, of hooggevoeligheid precies? Je hebt er vast wel eens van gehoord. Het zijn termen die de laatste jaren populair zijn geworden en steeds vaker in de media komen. Maar wat zijn de kenmerken die je bij jezelf kan herkennen? En wat heb je eraan als je weet of jij hoogsensitief bent?

Ben ik hoogsentitief?

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk, of eigenschap, die bij ongeveer 1 op de 5 mensen voorkomt. De mensen met deze eigenschap ervaren de wereld om hun heen intenser omdat ze meer prikkels op doen en deze prikkels dieper verwerken in de hersenen. Mensen met deze eigenschap noemen we: HSP – Hoogsensitieve Personen (High Sensitive Person).

Het oppikken van meer prikkels en het intens beleven van de wereld om je heen kan heel fijn zijn – en een echte kwaliteit. Maar, het kan ook heel intens zwaar voelen en het leven ingewikkeld voor je maken als je nog niet weet hoe je hier goed mee om kunt gaan. Laten we eerst eens naar de kwaliteiten van deze eigenschap kijken.

Hoogsensitiviteit als kracht

Doordat hoogsensitieve personen in staat zijn om meer prikkels in de hersenen te verwerken zien/horen/voelen zij dus meer dan niet-HSP. Dat betekent dat zij veel meer informatie opdoen over een bepaalde situatie en daardoor situaties heel snel kunnen inschatten. Zo zullen zij bijvoorbeeld bij binnenkomst op een feestje al snel zien hoe de relaties tussen mensen liggen, wie goed met wie om kan gaan en met wie niet.

Een ander voorbeeld is dat HSP door alle extra informatie die zij verzamelen ook heel goed zijn in het aanvoelen van andermans emoties of gemoedstoestand. Ze zien al snel wat een ander nodig heeft, soms nog eerder dan de andere persoon zelf. Voor HSP voelt dit alles heel normaal, zij doen dit niet heel bewust en doen hier ook geen extra moeite voor. Dit is wie ze zijn en hoe zij in het leven staan.

Zoals met elke eigenschap is er ook een andere kant van de medaille. Het opdoen van zo ontzettend veel prikkels en de diepe verwerking van al die prikkels in de hersenen kost ons lichaam meer energie en vraagt soms wat extra tijd om zaken te verwerken. Dat betekent dat HSP vaker korte pauzes nodig hebben en goed in contact met hun eigen gevoel zullen moeten staan om ervoor te zorgen dat ze niet overprikkeld raken.

HSP kenmerken

Het nemen van genoeg pauze om bij je eigen gevoel te komen, is nu net wat veel mensen (HSP én niet-HSP) lastig vinden. We zijn in het dagelijks leven vaak zo bezig met de wereld om ons heen dat we vergeten aandacht te besteden aan onszelf. En als we niet weten wat onze eigen behoeften zijn, is het gemakkelijk over onze grenzen te gaan. Dit geldt in het bijzonder voor HSP die leven in een wereld die is vormgegeven door een meerderheid van mensen die niet hoogsensitief zijn.

Vaak gehoorde klachten van HSP die (nog) niet in balans leven met hun sensitiviteit zijn:

  • Regelmatig overprikkeld zijn;
  • Het overnemen van de emoties van anderen;
  • Het leven heel intens beleven (met sterke ups en downs);
  • Ontregeld zijn door harde geluiden, felle lichten of sterke geuren;
  • Meer met de behoeften van anderen bezig zijn dan met die van henzelf.

Omgaan met je hoogsensitiviteit

Zoals met alle eigenschappen is het belangrijk dat je weet hoe je het beste met deze eigenschap om kunt gaan en dat je je leven inricht op een manier die hierbij past. Ondanks dat elke persoon natuurlijk ook zijn/haar eigen specifieke behoeften heeft, zijn de volgende tips voor alle HSP relevant:

  • Regelmatig korte pauzes nemen om situaties en prikkels te verwerken;
  • Leren hoe je emoties en gevoelens van anderen los kunt laten;
  • Aandacht besteden aan wat jijzelf belangrijk vindt, om zo te voorkomen dat je voornamelijk met de behoeften van anderen bezig bent;
  • In contact staan met je gevoel zodat je gedurende de dag heel goed kunt aanvoelen waar je behoefte aan hebt.

Om erachter te komen of je hoogsensitief bent is het handig om je via boeken of een coach in het onderwerp te verdiepen. Er is geen officiële test waarmee je kunt aantonen of je hoogsensitief bent of niet, maar er zijn wel verschillende tests die je een indicatie kunnen geven. Het erachter komen of je deze eigenschap bezit kan je helpen bepaalde behoeften die je hebt of gedrag dat je vertoont te begrijpen. Als je bijvoorbeeld nog regelmatig overprikkeld raakt kun je zo leren begrijpen wat je nodig hebt en hoe je deze overprikkeling kunt voorkomen. Daarnaast helpt het je ontdekken welke kwaliteiten je bezit en hoe je deze het best tot uiting kunt laten komen. Want als je jouw sensitiviteit begrijpt en weet hoe je dit kunt inzetten, dan kun je deze kwaliteit pas echt tot bloei laten komen!

HSP Coach en Training

Denk je dat je hoogsensitief bent en kun je nog wel wat hulp gebruiken om hier echt je kwaliteit van te maken? In onze coachpraktijk Color Your Life helpen we je graag. Dat kan met een persoonlijk en op maat gemaakt HSP coachtraject, maar ook via onze super toegankelijke online HSP training die je op je eigen tempo kunt volgen. Wil je de online cursus winnen? Doe mee aan de winactie op 1 november 2021 via Instagram.


Denise Wagner-Joosse | Expert Feminien

Denise is HSP coach en oprichter van life coaching praktijk Color Your Life in Amsterdam en Utrecht en startte haar reis wanneer ze ook hoogsensitiviteit bij haarzelf ontdekte. Nu helpt ze andere HSP’ers met het ontdekken van hun kwaliteiten.


Meer lezen?

Tags: hoogsensitief
door
In 2014 startte Denise haar coaching praktijk Color Your Life in Amsterdam en Utrecht. Ze startte haar reis als coach in 2011 en ontdekte toen ook haar hoogsensitiviteit bij haarzelf. Nu helpt ze andere HSP met het in balans komen en het inzetten van hun kwaliteiten. Haar expertise: life coaching, HSP coaching, lichaamswerk, healingsmethoden, NLP, chakrapsychologie, meditatie, persoonlijk leiderschap, work-life balance.
Hoe een EMB-test inzicht kan geven in jouw PCOS-triggers 7x Vegan kookboeken voor beginners als start van een plantaardig dieet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *