Affirmatiekaarten: een boost voor zelfvertrouwen en positiviteit

Affirmatiekaarten

In de drukte van alledag is het gemakkelijk om onze focus te verliezen en negatieve gedachten te laten overheersen. Dit kan een negatieve invloed hebben op onze stemming, motivatie en zelfvertrouwen. Affirmatiekaarten kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om deze negatieve spiraal te doorbreken en je gedachten om te zetten naar een positievere mindset. En wist je dat dit ook wetenschappelijk is bewezen? Hieronder vertellen we je alles over de kracht van affirmaties met behulp van affirmatiekaarten: wat het zijn, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Wat zijn affirmatiekaarten?

Affirmaties zijn kleine kaartjes met korte, positieve en bemoedigende uitspraken. Zet je deze op mooie kaarten, dan zijn het affirmatiekaarten. Deze kaarten kunnen over allerlei onderwerpen gaan, zoals zelfliefde, succes, geluk, dankbaarheid en innerlijke rust.

Affirmatiekaarten zijn eigenlijk oude wijsheden in een nieuw jasje. De kracht van affirmatiekaarten is namelijk al eeuwenlang bekend. In oude culturen werden mantra’s en gebeden gebruikt om positieve gedachten en intenties te bevestigen. Affirmatiekaarten zijn een moderne interpretatie van deze oude wijsheid.Hoe werken affirmatiekaarten?

Psycholoog en cognitief gedragstherapeut Carin Prins legt uit: “Affirmaties werken goed. Dat is wetenschappelijk bewezen. Maar het werkt beide kanten op. Stel, je haalt jezelf regelmatig naar beneden door vaak te zeggen dat je er niks van kan of dat het nooit lukt, dan haal je jezelf naar beneden. Het maakt onzeker en angstig.”

De kracht van affirmaties zit in de herhaling. Door de affirmatie op de kaart regelmatig te lezen en te herhalen, begin je deze steeds meer te geloven. Je traint je onbewustzijn om op een positievere manier naar jezelf en de wereld om je heen te kijken.

Affirmatiekaarten werken niet alleen door de woorden die je leest, maar ook door de beelden en symbolen die op de kaarten staan. Beelden en symbolen kunnen een krachtige emotionele lading hebben en je helpen om de affirmatie dieper op een onbewust niveau te integreren.

Wetenschappelijke bewijzen van de werking van affirmatiekaarten

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat laat zien dat affirmaties een positief effect kunnen hebben op je mentale en emotionele gezondheid. Zo blijkt uit wetenschappelijke studies dat affirmatiekaarten het zelfvertrouwen kunnen vergroten, stress kunnen verminderen, het gevoel van geluk kunnen verhogen, depressie kunnen verlagen en zelfs sportprestaties verbeteren.

Zelfvertrouwen vergroten

Een studie gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology toonde aan dat het dagelijks herhalen van affirmatiekaarten gedurende vier weken het zelfvertrouwen van studenten aanzienlijk verhoogde (1).

Stress verlagen

Onderzoekers van de Universiteit van Californië, Berkeley, ontdekten dat het gebruik van affirmatiekaarten tijdens een stressvolle taak het niveau van stress en angsten van deelnemers verlaagde (2).

Geluk

Een meta-analyse van 62 wetenschappelijke studies toonde aan dat affirmatie-interventies, zoals affirmatiekaarten, een klein, maar significant effect hadden op het geluksniveau van mensen (3). Door regelmatig affirmaties te gebruiken werden mensen gelukkiger.

Depressie

In een pilotstudie met 20 deelnemers met depressie bleek dat het gebruik van affirmatiekaarten gedurende acht weken symptomen van depressie verminderde (4).

Atletische prestaties

Voetballer Cristiano Ronaldo maakt gebruik van visualisatie voordat hij een vrije trap neemt, Usain Bolt ziet zijn hele race al voor zich. Veel atleten maken gebruik van meditatie, visualisatie en affirmaties om hun prestaties te verbeteren. Uit onderzoek bleek dat atleten die affirmatiekaarten gebruikten voor een wedstrijd, betere prestaties lieten zien dan atleten die dat niet deden (5).

Overige effecten

Naast deze studies, zijn er ook diverse theorieën die het effect van affirmaties verklaren. Eén theorie suggereert dat affirmaties onze zelfperceptie beïnvloeden. Door herhaaldelijk positieve affirmaties te lezen, beginnen we onszelf meer op die manier te zien, wat kan leiden tot positieve veranderingen in ons gedrag en onze gedachten.

Een andere theorie richt zich op de hersenen. Affirmaties kunnen de activiteit in gebieden van de hersenen beïnvloeden die betrokken zijn bij motivatie, zelfvertrouwen en emotionele regulatie. Ondanks dat er nog meer onderzoek nodig is, is er voldoende bewijs om te stellen dat affirmatiekaarten een waardevol hulpmiddel kunnen zijn voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Zo ook voor kids.

Affirmatiekaarten voor kinderen

Hoe mooi is het als je affirmaties al kan bijbrengen vanaf de jonge jaren. Deze affirmatiekaarten voor kinderen zijn daar een prachtig voorbeeld van. Affirmaties helpen kinderen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en een positieve mindset.

Prijs: €24,10 | Bestel hier

Affirmatiekaarten voor kinderen

Voorbeelden van affirmaties:

 • “Ik ben sterk en capabel.”
 • “Ik ben het waard om gelukkig te zijn.”
 • “Ik mag fouten maken en daarvan leren.”
 • “Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb.”
 • “Ik creëer mijn eigen geluk.”

Hoe gebruik je affirmatiekaarten?

Er zijn verschillende manieren om de kaarten te gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld:

 • Elke ochtend trekken: Kies een kaart en lees de affirmatie hardop. Neem even de tijd om de woorden te laten doordringen en visualiseer wat de affirmatie voor jou betekent.
 • Op een zichtbare plek leggen: Leg een kaart op je bureau, nachtkastje of in de spiegel. Zo word je de hele dag door aan de affirmatie herinnerd.
 • Gebruiken tijdens het mediteren: Houd een kaart in je hand terwijl je mediteert en richt je aandacht op de affirmatie.
 • In een dagboek schrijven: Schrijf de affirmatie in je dagboek en reflecteer op wat deze voor jou betekent.

Happinez affirmatiekaarten

Affirmatiekaarten zijn te koop in verschillende online en offline winkels. Je kunt ook zelf affirmatiekaarten maken met behulp van karton, papier en stiften. De Happinez Affirmatiekaarten, met 50 kaarten die je leven veranderen, of affirmatiekaarten van Vertellis vinden wij persoonlijk het mooist.

Happinez Affirmatiekaarten

Deze affirmatiekaarten, ook wel transformatiekaarten, zijn favoriet door de 50 mooi vormgegeven kaarten. Deze kaarten staan allemaal in het teken van verandering, transformatie en groei.

Prijs: €29,95 | Bestel hier

Vertellis Affirmatiedeck

Deze mooie kaarten van Vertellis geven je een dagelijkse herinnering om even stil te staan, je blik te verbreden en bewuster te leven. Deze affirmatiekaarten kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan je humeur, welzijn en persoonlijke groei.

Prijs: €24,99 | Bestel hier

De voordelen van affirmatiekaarten

 • Versterkt het zelfvertrouwen
 • Verhoogt het gevoel van eigenwaarde
 • Vermindert negatieve gedachten
 • Stimuleert een positievere mindset
 • Vergroot het gevoel van dankbaarheid
 • Maakt je gelukkiger en tevredener

Door regelmatig een affirmatie te kiezen en deze te herhalen, bevorder je een positieve mindset, blijf je gefocust op je doelen en bouw je weerbaarheid op tegen stress en negativiteit. Affirmatiekaarten zijn een eenvoudig en krachtig hulpmiddel om je leven positief te beïnvloeden. Probeer het eens uit en ervaar zelf het verschil!

Extra tips voor affirmaties

 • Kies affirmatiekaarten die bij jou resoneren en waar je je goed bij voelt.
 • Wees consistent in het gebruik van je affirmatiekaarten. Kies een vast moment op de dag om een kaartje te trekken, bijvoorbeeld elke ochtend. Leg de kaart voor je tijdens het mediteren of zet hem op je huisaltaar.
 • Combineer het gebruik van affirmatiekaarten met andere activiteiten die je helpen om een positievere mindset te ontwikkelen, zoals meditatie, yoga of mindfulness.

Meer lezen over meditatie en spirualiteit?


Referenties:

 1. https://sites.pitt.edu/~kbinning/Shermanetal.2013.JPSP.pdf
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0897189723000216
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37585888/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8971365/
 5. https://www.researchgate.net/publication/371542211_The_effect_of_self-confidence_on_performance_in_sports_a_meta-analysis_and_narrative_review

Vergelijkbare Artikelen

door
Feminien is het online magazine voor wellness en gezondheid. Met een mix tussen holistische en wetenschappelijke zorg. Onze missie is om er voor te zorgen dat kennis van vrouwen gezondheid beter, makkelijker, en toegankelijker is, zodat je zelf kan onderzoeken wat goed voelt voor jou. Meer kennis is immers meer grip op je gezondheid.
Kaartlegging: Hoe begin je met orakel- of tarotkaarten leggen? Schaduwwerk voor beginners: de eerste stappen op je reis naar groei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *