Op zoek naar je authentieke levenspad? Tips voor het vinden van jouw Dharma

Tips voor het vinden van jouw Dharma | Feminien

Jouw Dharma is jouw purpose, je ikigai. Wist je dat het vinden en leven van jouw meest authentieke pad een van de allerbelangrijkste kernwaarden is in het leven vanuit de geschriften waarop de yoga filosofie is gebaseerd? In een wereld die je van kleins af aan vaak al verwachtingen meegeeft over hoe je leven er later zou moeten zien of wat er ‘nodig’ zou zijn om gelukkig te zijn, is het soms lastig om je eigen stem te vinden of je eigen pad te bewandelen. Vooral wanneer dit afwijkt van wat je is meegegeven of van wat je om je heen ziet.

Jouw Dharma als unieke zielsmissie

Zo zou je dus kunnen stellen dat het leven vanuit je meest authentiek zelf, uitgaande van diezelfde filosofie, je belangrijkste levensdoel is. Hoe mooi is dat? Dat zou namelijk betekenen dat zolang je iets doet vanuit je hart er eigenlijk geen ‘verkeerd’ of ‘fout’ bestaat. Sterker nog, vanuit de Bhagavad Gita (een van de belangrijkste geschriften waarop de yoga filosofie is gebaseerd) wordt juist benadrukt dat het altijd beter is om je eigen pad te volgen en misstappen te maken, dan een ‘perfect’ leven te leiden. Een leven dat niet authentiek voelt voor jou en stiekem een imitatie is van het leven bedoelt voor een ander.

Dit authentieke levenspad voor jou is jouw persoonlijke ‘Dharma’ en kun je zien als jouw unieke zielsmissie. Jouw ware roeping in het leven die al jouw specifieke talenten, kernwaarden en levenservaring samenbrengen.


Lees ook: 6 Meditatie tips om deze zware tijd door te komen


Hoe kom je achter jouw persoonlijke Dharma?

Oke, maar nu in de praktijk! Want, hoe kom je dan achter jouw persoonlijke Dharma? Hieronder volgen een aantal tips die je verder op weg kunnen helpen voor het vinden van jouw purpose.

Volg het pad van de vreugde

Waar word je blij van? Wat wekt je nieuwsgierigheid op en waar zou je graag meer van willen leren? Dat zijn je belangrijkste wegwijzers in de zoektocht naar jouw Dharma. Hoe kun je hier meer tijd en ruimte voor maken? Belangrijk: laat al je verwachtingen en oordelen even voor wat ze zijn en focus je alleen op het doen waar je blij van wordt, zonder enig doel in gedachten.

Houd een dagboek bij

Zelfreflectie en introspectie zijn op deze ontdekkingstocht je beste vrienden. Wat dan enorm kan helpen is om een dagboek bij houden over je bevindingen, ervaringen en gedachten hierover. Het uitschrijven van de gedachten in je hoofd, kan je ook sneller een nieuw perspectief bieden omdat je hierdoor in de rol van de aanschouwer van je eigen verhaal stapt.

Creëer momenten van stilte en ruimte voor jezelf om je hart te laten spreken.

Vaak is het juist in de stilte dat ons hart van zich laat horen. Door intuïtieve ingevingen of creatieve inspiratie. Creëer juist deze momenten zodat je ook beter kan beter je gevoel kan voelen.

Durf naar je hart te luisteren

Je hoofd en hart spreken niet altijd dezelfde taal. Soms voel je iets duidelijk spreken vanuit je hart wat tegen alle logica in lijkt te gaan. Zonder direct alle logica overboord te gooien.. Kijk eens hoe het voelt en wat het je brengt om je hart een beslissing te laten maken.

Luister naar je lichaam

Vaak laat ons lichaam ons al weten wat we met ons denken nog niet altijd direct al hebben begrepen of verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan een ‘knoop in je maag’ wanneer je lichaam aangeeft dat iets niet goed voelt. Hoe vaker je stilstaat bij je lichaam en hoe dit aanvoelt van moment tot moment, hoe beter je jouw lichaam leert herkennen en hiermee de signalen die je lichaam je geeft.

Meditatie

Meditatie brengt je in het hier en nu. De snelste en meest effectieve manier om je van je hoofd weer terug in je hart te brengen. Nu hoeft dit niet direct de meest traditionele manier van mediteren zijn. Dit kan bijvoorbeeld ook iets zijn waardoor jij voelt dat je in een meditatieve flow komt. Misschien is hardlopen bijvoorbeeld helemaal jouw ding of schilderen of een boswandeling. Doe dus vooral wat voor jou werkt! Vragen die je, jezelf kunt stellen tijdens je meditatie of in een moment van stilte:

  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Waar voel ik passie voor?
  • Wanneer voel ik mijn hart een sprongetje maken?
  • Wat zijn mijn unieke talenten?
  • Hoe kan ik van betekenis zijn voor anderen?

Vertrouw en laat los

Soms kunnen we onszelf stiekem een beetje in de weg komen te zitten. Wanneer we iets zo graag willen dat we het proberen te forceren of afdwingen bijvoorbeeld. Weet dat het vinden en leven van jouw Dharma hoogstwaarschijnlijk niet in een directe lijn naar boven zal gaan (zoals met de meeste dingen in het leven). Je kan het beter zien als een cha-cha-cha dansje. Verlies hierbij dan ook zeker niet het allerbelangrijkste uit het oog: om er plezier in te blijven maken!


Feminien Expert Nerini Moerlie Restorative Yoga

Nerini is Restorative Yoga, Yoga Nidra en Meditatie docent, waarbij de ademhaling en de connectie tussen lichaam en geest centraal staat in haar lessen. Al van jongs af aan voelde zij zich aangetrokken tot de wereld van yoga, oude geschriften en tradities door haar Indiase roots. Voor meer info over Nerini en haar yogalessen, bezoek haar website YoginiNerini of Instagram.


Meer lezen van Nerini?

Tags: dharma, meditatie, yoga, yoga voor beginners

Vergelijkbare Artikelen

door
Nerini is Restorative Yoga, Yoga Nidra en Meditatie docent, waarbij de ademhaling en de connectie tussen lichaam en geest centraal staat in haar lessen. Al van jongs af aan voelde zij zich aangetrokken tot de wereld van yoga, oude geschriften en tradities door haar Indiase roots. Na haar yogaopleiding in 2017, geeft ze met veel passie yogalessen in Arnhem en omgeving.
Wat is yogatherapie? Een nieuwe mix tussen holistisch en wetenschappelijk Britt deelt haar Psilohuasca ervaring: “Wat ik met jarenlange therapie had willen bereiken, lukte nu in één sessie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *