Veel mensen praten over mindfulness op het moment, maar er wordt weinig over verteld wat het nou eigenlijk betekent. Wellicht heb je dit wel eens eerder ergens gelezen of voorbij zien komen: ‘You have to live in the present moment’ of ‘leven in het nu is de sleutel naar gelukkig zijn’. Ze hebben gelijk, onderschat het namelijk niet. Leven in het nu brengt vele voordelen met zich mee en is in zekere zin de manier om door het leven te gaan.
De eerste stap is om te weten wat mindfulness eigenlijk precies is. Mindfulness is de mogelijkheid om volledig in het nu te zijn, bewust te zijn van wat er op het moment gebeurt, zowel van binnen als van buiten en toe te staan wat er om je heen gebeurt zonder er teveel op te reageren. Er zijn 4 hoofdprincipes waarmee je mindfulness kan testen en toepassen in je dagelijks leven.
Lees ook: Spiritualiteit Voor Beginners: wat kan het voor jou doen?
1. Bewustzijn
De eerste stap van mindfulness is het bewust zijn van wat er om je heen gebeurt. Wees je bewust van je gedachtes, lichaam, houding en ademhaling. In ons hoofd zijn we vaak bezig met de dingen die al zijn geweest of die nog gaan komen. We houden ons druk met een gebeurtenis uit het verleden, zoals een relatie, een ruzie, of maken ons druk om iets dat wellicht komt, vaak gerelateerd aan de gedachten ‘’wat als…’’ Door dit te doen halen we iets wat al iets geweest of dat misschien gaat komen, want het is in de toekomst dus je weet niet of het echt gaat gebeuren het is alleen een aanname, in het nu.
We creëren iets in het nu, terwijl het niet in het nu is. Het enige wat in het nu is, is wat er nu gebeurt. Niet wat er in je hoofd gebeurt, maar echt nu op dit moment. Kijk maar eens op van deze teksten en observeer eens om je heen. Wat zie je, ruik je, hoor je en voel je? Gebruik al je zintuigen om het nu echt waar te nemen. Niks bestaat behalve dit moment. Dit moment dat je deze tekst aan het lezen bent, dat is het enige wat er op dit moment echt bestaat.
Hoe kan je het oefenen? Wanneer je de wereld vanuit dit perspectief gaat observeren zal je gaan opmerken dat het allemaal veel rustiger wordt in je hoofd en binnen in jezelf. Zorg ervoor dat je bewust bent waar je aandacht naar uitgaat en probeer om je focus te verschuiven naar het heden.

Leestip:
In de bestseller The Power of Now – A Guide To Spiritual Enlightment laat schrijver Eckhart Tolle zien hoe je een gezonder en gelukkiger leven kan leiden, als je leeft in het nu. Door middel van een vragen-antwoord formule begeleidt Tolle je door deze uitdaging heen. Aanrader!
2. Acceptatie
De acceptatiefase gaat over het accepteren dat een persoon, situatie, plek of ervaring er nou eenmaal is – zonder dat je het probeert te veranderen.
Er zijn namelijk geen zorgen over wat er is geweest of wat wellicht komen gaat. Het enige wat bestaat is nu. We kijken vaak uit naar dingen die zich in de toekomst zullen gebeuren, zoals een vakantie, een afspraak, onze salaris etc. We leven zo uit naar dat moment dat als het er is het ook zo weer voorbij is.
Daar heb je dan weken uitgekeken tot dat moment, het is er en het is weer voorbij. Net zoals de feestdagen die altijd mega snel gaan voor je gevoel. Door in het nu te leven, kijk je uit naar wat er op dit moment gebeurt. Geniet je daarvan in volle teugen. Zal je gaan ervaren hoe het is om elke dag in het moment te leven en al je zintuigen te gebruiken – je kan er immers toch niets aan veranderen.
Hoe kan je het oefenen? Je kan dagelijks je acceptatie oefenen door situaties te erkennen waarbij je de controle over wil nemen en je over te geven aan het feit dat het buiten jouw controle ligt. Wanneer je dit doet zal je doorhebben dat het al beter begint te voelen. We kunnen immers niet altijd de touwtjes in handen hebben.
Lees ook: Stress verminderen? Het hoe, wat en waarom van mindfulness
3. Verantwoording
De verantwoordingsfase gaat over het erkennen dat iets niet in jouw macht ligt en daar verantwoording van nemen. Het gaat over het erkennen van je gemaakte fouten en hier eigendom van nemen zonder een andere persoon, situatie of plek hier de schuld van te geven.
Hoe kan je het oefenen? Je kan de verantwoording oefenen door jezelf verantwoordelijk te houden voor wat er gebeurt is, hoe je je daarbij voelde en hoe je hierop reageerde. Deze verantwoordelijk zorgt vaak ook voor een mooie vorm van kwetsbaarheid in het erkennen van jezelf.
4. Oefen en beoefen
Met de bovenstaande stappen is het vooral belangrijk dat je ze in de praktijk gaat oefenen. Het zijn stappen om ervoor te zorgen dat je verder kan met je leven, in balans blijft en je dromen en doelen kan bereiken.
Hoe kan je het oefenen? Probeer zo nadat je klaar bent met het lezen van deze tekst vandaag in het nu te leven. Wees bewust van al je handelingen. Je vinger die over de telefoonscherm scrollt van je telefoon, je vingers die op je laptop typen, de geluiden om je heen, de aanwezigheid van mensen/huisdieren bij je in de buurt etc. Probeer het voor een dag. Als je weg dwaalt door je gedachten haal jezelf dan weer terug door diep in en uit te ademen en je zintuigen te gebruiken. Check dan aan het einde van de dag in bij jezelf hoe je dag was en wat je hebt opgemerkt.
Als deze oefening is bevallen, kan je proberen er een routine van te maken, zodat je meer mindfulness kan toepassen gedurende de dag en beter in balans kan blijven. Ik wens je veel plezier met deze ontdekkingstocht! Stuur mij gerust een berichtje op instagram hoe het voor je was om het te doen. Ik vind dat altijd leuk om te horen.