Schaduwwerk voor beginners: de eerste stappen op je reis naar groei

schaduwwerk

We kennen allemaal onze “goede” kant: de delen van onszelf die we graag laten zien en waar we trots op zijn. Maar wat zit er verborgen achter de façade? Ieder mens heeft ook een “schaduwkant”: onbewuste eigenschappen, emoties en gedachten die we liever onderdrukken omdat we ze onaangenaam of onacceptabel vinden. Of die naar boven komen op onverwachte momenten.

Schaduwwerk, of in het Engels ook wel Shadow Work, is een proces van het verkennen van jouw schaduwkanten, met als doel om hier meer van te kunnen groeien en een completer gevoel van jezelf te krijgen. Hieronder lees je meer hoe je als beginner aan de slag kan gaan met schaduwwerk en wat de voordelen zijn.Schaduwwerk volgens Carl Jung

De term ‘schaduwwerk’ werd bedacht door de Zwitserse psycholoog Carl Jung. Jung geloofde dat de schaduw een onbewust deel van de persoonlijkheid is dat bestaat uit al onze onderdrukte eigenschappen, emoties en gedachten. Als een bal die je onder water duwt. Hij zag de schaduw niet als iets negatiefs, maar als een bron van potentieel voor persoonlijke groei. Door onze schaduw te integreren, kunnen we completere en meer gebalanceerde individuen worden.

Carl Jung noemde zijn eigen schaduw ‘Nigredo’ dat ‘zwartheid’ in het Latijn betekent. Het symboliseert de eerste fase van het alchemistische proces, waarin alle onzuiverheden worden opgelost om bij de pure essentie te komen.

Psycholoog Evelien van Leeuwen verdiepte zich in de analytische psychologie van Jung, waar schaduwwerk deel van uitmaakt. Zij deelt: “De mensen om ons heen zijn de spiegel van onze schaduw, zij laten ons hem indirect zien. Wie zich niet bewust is van zijn schaduwkant projecteert die vaak op anderen. Wat zij bij zichzelf niet willen zien, zien zij vaak uitvergroot bij de ander, en dat verafschuwen en veroordelen zij om het hardst.”

Voor wie is schaduwwerk?

Het continue onderdrukken van heftige emoties kan heftige gevolgen hebben. Relaties kunnen onder druk komen te staan, op werk kunnen we niet goed functioneren, of mensen kunnen depressief raken. Schaduwwerk is dus eigenlijk voor iedereen een goede oefening en is voor hen die meer over zichzelf wil weten en zich persoonlijk willen ontwikkelen. Schaduwwerk kan met name nuttig zijn voor mensen die:

  • Last hebben van terugkerende negatieve emoties, zoals angst, boosheid of schaamte
  • Moeilijke relaties hebben met anderen
  • Gevoelens van onwaardigheid of tekortschieten ervaren
  • Het gevoel hebben vast te zitten in een vicieuze cirkel van negatief gedrag

Hoe doe je aan shadow work?

Er zijn verschillende manieren om aan schaduwwerk te doen.

Als eerste kan je beginnen met je schaduw identificeren. Dit kan door middel van journaling, meditatie of door te werken met een therapeut. Door aandacht te schenken aan je gedachten, gevoelens en dromen, kun je onbewuste patronen en overtuigingen blootleggen. In dit artikel deelden we mooie journals en boeken over schaduwwerk.

Shadow work journal for self-love

Ontrafel de donkere kant van jezelf om meer zelfliefde en zelfacceptatie te creëren. In deze shadow work journal vind je oefeningen, reflectie en meditatie om over jezelf te leren.

Bestel hier | €13,99

Daarna zal je je schaduw moeten kunnen accepteren. Zodra je je schaduw herkent, is het belangrijk om deze te accepteren als een deel van jezelf. Veroordeel jezelf niet voor je schaduwkanten; probeer ze met compassie te bekijken.

Tot slot is het belangrijk om je schaduw te integreren in je leven. De laatste stap is om je schaduw te integreren in je bewuste persoonlijkheid. Dit betekent dat je je schaduwkanten leert accepteren en uiten op een gezonde manier.

Tips om te beginnen met schaduwwerk

Wanneer je begint met shadow work, begin dan klein. Probeer niet om je hele schaduw in één keer aan te pakken. Begin met een kleine schaduwkant waar je mee kunt werken en vanuit daar werk je verder.

Wees ook geduldig en lief voor jezelf. Schaduwwerk is een proces dat tijd en inspanning vergt. Wees niet ontmoedigd als je niet meteen resultaat ziet. Het is een proces wat je je hele leven bij je kan dragen. We zijn voortdurend in ontwikkeling, dus er is altijd wel een nieuwe schaduw te ontdekken. Het mooie van schaduwwerk is dat het een levenslange reis is van leren en groeien.

Zoek hulp, support of ondersteuning: Als je het moeilijk vindt om alleen aan schaduwwerk te doen, zoek dan professionele hulp of sluit je aan bij een schaduwwerkgroep. Door goed met vrienden te praten, kan je vaak een hoop punten bespreken. Door je schaduw te delen met anderen, kun je je meer verbonden voelen met mensen die soortgelijke ervaringen hebben. Je kunt zelfs schaduwwerk-buddy’s worden.

Meer lezen over meditatie en spiritualiteit?

Vergelijkbare Artikelen

door
Feminien is het online magazine voor wellness en gezondheid. Met een mix tussen holistische en wetenschappelijke zorg. Onze missie is om er voor te zorgen dat kennis van vrouwen gezondheid beter, makkelijker, en toegankelijker is, zodat je zelf kan onderzoeken wat goed voelt voor jou. Meer kennis is immers meer grip op je gezondheid.
Affirmatiekaarten: een boost voor zelfvertrouwen en positiviteit De 5 mooiste schaduwwerk boeken en journals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *