Spiritualiteit Voor Beginners: wat kan het voor jou doen?

Spiritualiteit: wat is het en wat kan het voor jou doen? | Feminien

Iedereen is spiritueel. En hoewel er vaak gedaan wordt alsof de een het wel zou zijn en de ander niet, gaat spiritualiteit vaak over de verbinding met jezelf en je eigen intuïtie. Het gaat vaak om persoonlijke groei en het ontwaken naar spiritualiteit. Naarmate je hier beter naar leert luisteren, door verschillende spirituele mogelijkheden, zal je beter je eigen gevoel leren volgen.

Wat is spiritualiteit?

Als je de letterlijke betekenis zou volgen, staat spiritualiteit voor een bewustzijn dat in relatie staat met een ‘hogere’ werkelijkehid. Spiritualiteit is er dus voor iedereen, en niet alleen voor de oude, bekende, geitenwollensokken-mens, Astro-TV of de heks uit de film met een glazenbol. Deze stereotypen hebben zich vóór de jaren 2000 laten zien, maar zijn nu net zo verleden tijd als tamagotchi (dat speeltje van vroeger, weet je nog?).

Het fenomeen spiritualiteit komt de laatste jaren steeds meer opdagen en kreeg haar grote ommekeer toen 15 jaar geleden het wetenschappelijk onderzoek naar mindfullness begon toe te nemen. Met mindfulness wordt ‘in het hier en nu leven’ bedoeld. Met aandacht dingen doen. Spiritualiteit ligt hier heel dichtbij. Mindfullness wordt gezien als de spirituele ontwikkelingsweg die leidt naar het spirituele pad.

Spiritualiteit staat voor verbinden met jezelf, je bewustwording, het in contact staan met je gevoel en intuitie, je laten leiden door het leven en door gaan hebben dat het leven licht en liefdevol is. Het klinkt misschien als een droom, maar het is werkelijkheid. Wanneer jij bewust kiest om dichter bij jezelf te komen, te groeien als mens of aan jezelf te werken, ben je spiritueel bezig. 

Spiritualiteit is voor jou, mij en iedereen mogelijk. Alleen is het ons aangeleerd om vanuit ons hoofd te gaan leven en niet naar onze intuitie te luisteren. Te gaan geloven dat alles wat met spiritualiteit te maken heeft zweverig is of niet bestaat, zoals geesten, andere dimensies en planeten. Terwijl er wel degelijk meer is, we voelen het en we weten het. Er is vertrouwen is de volledige stap.

Gids voor spiritueel ontwaken


Boekentip
In het boek ‘Gids voor Spiritueel Ontwaken‘ neemt schrijfster Mary Mueller Shutan je door 12 lagen heen van spiritualiteit. Het is een onmisbaar boek voor iedereen die zich op dit pad van ontwaken bevindt.

Wat kan spiritualiteit voor mij doen?

Spiritualiteit kan je ondersteunen om te verbinden met jezelf. Hierdoor kan je weer je gevoel en intuitie gaan volgen. Spiritualiteit kan gaan over een manier waarop je in het leven staat of helpen met een bepaalde levensstijl.

Daarnaast kan je het ook een stap verder trekken en zijn er nog meer dingen die spiritualiteit voor je kan doen, zoals het contact maken met overledenen, andere dimensies laten zien en je gidsen ontmoeten. Dat is echter wel een volgende stap.

Luister naar je innerlijke kompas

Laten we beginnen met een eerste stap. Net als dieren hebben wij een innerlijk kompas. Een kompas dat ons leidt naar hetgeen wat voor ons bestemd is. Door alle drukte om ons heen en afstand die we hebben tot de natuur, zijn wij als mensen niet meer in staat om naar dat innerlijke kompas te luisteren. Hierdoor raken we in conflict met onszelf. We verliezen ons geluk, zelfliefde, vertrouwen, verlangens en dromen doordat we met ons hoofd gaan bedenken wat goed voor ons is. Terwijl ons gevoel en intuitie het pad voor ons leidt.

Spiritualiteit wordt steeds toegankelijker

Er zijn verschillende gebieden waar je je in kan verdiepen met spiritualiteit. Doordat er steeds meer mensen geinteresseerd zijn om er meer over te leren, zie je meer ceremonies, podcasts en workshops voorbij komen, die je kunnen helpen. Een aantal voorbeelden voor het ontdekken van je spiritualiteit zijn bijvoorbeeld:

  • Kaartleggingen, die je helpen waarheden te ontdekken in vandaag de dag.
  • Hypnose, dat je kan helpen met onderbewuste gevoelens te ontdekken en bevrijden.
  • Energy healing, dat helpt om lichamelijke blokkades weg te halen.  
  • Cacao ceremonies, waarbij je pure cacao direct van de plant drink, helpt je om je hart te openen en dichterbij jezelf te komen.
  • Light language, is een universele taal die gesproken wordt en vibreert op de energie van liefde.  
  • De wet van aantrekking, is een universele wet die we allemaal (on)bewust gebruiken. Deze wet luidt dat gelijken elkaar aantrekken en dat wij onze eigen levens creëren. 

Deze verschillende gebieden kan jou helpen om te kijken wat het meeste met jou resoneert. Zodat je kan gaan onderzoeken wat jou verder helpt in jouw spirituele en persoonlijke ontwikkeling.

Podcast Char's Coaching Spiritualiteit


Podcast tip:
In een wekelijkse gratis podcast interviewt Charmayne verschillende experts op het gebied van spiritualiteit en psychologie. Zodat jij kan gaan ontdekken wat jou kan verder helpen in je spirituele en persoonlijke groei! Luister de Podcast via Spotify

Hoe kan ik meer luisteren mijn gevoel en intuitie?

De verschillende type manieren van spiritualiteit hierboven vergen al wat investeringen qua tijd, maar er zijn ook al een paar elementen waar je vandaag, in je dagelijkse leven, al mee kan beginnen.

  1. Koop een tarot- of orakelkaartendeck en trek elke dag op gevoel een kaart voor jezelf. Nog geen deck thuis? Lees hier meer over kaarleggen en hoe kan je kiezen tussen een tarot of orakel kaartendeck.
  2. Train je intuïtie. Wanneer je kleine keuzes maakt, zoals wat je wil eten, check dan even in bij jezelf of het de goede keuze is. Stel je voor: Je wil een appel of een banaan. Pak dan eerst de appel, hou hem vast, sluit je ogen en voel in ‘’Wil ik de appel? Ja of nee’’. Vertrouw op het eerste antwoord. Doe dit ook met de banaan. Op die manier ga je leren om op je intuitie te vertrouwen door kleine vragen aan jezelf te stellen zoals dit en te vertrouwen op het eerste antwoord dat binnenkomt.

Wil je meer leren over spiritualiteit? Charmayne zal de komende tijd meer artikelen schrijven over spiritualiteit om jouw spiritualiteit te ontwaken! Volg haar in de tussentijd op Instagram via @charscoaching of bekijk haar website.

Tags: mindfulness, ontdek, spiritualiteit

Vergelijkbare Artikelen

door
Charmayne is Toegepast Psycholoog en NLP Coach. Met haar bedrijf Char's Coaching helpt zij vrouwen verder groeien in persoonlijke ontwikkeling, een bewustere mindset creëren en blokkades doorbreken door middel van spiritualiteit.
Ayurveda Ochtendrituelen: een goede start van de dag Wat zijn de 5 Love Languages? Alles over de talen van de liefde (+ gratis test)