Romina van Just Breast creëert kunst met borsten: “het voelt raar als je je beseft dat je indirect levens redt”

Romina Moradi Just Breast Workshop

Romina Moradi (30) is kunstenares en oprichter van Just Breast, een initiatief om door kunst vrouwen meer in contact te brengen met hun eigen lichaam en borsten. Deze Zweedse, met Perzische roots, woont in Amsterdam en organiseert workshops waar vrouwen (en mannen) met verf een afdruk maken van hun lichaam. Elke verkochte print draagt bij aan het borstkankerfonds. “Mijn eerste borstprint voelde als een enorme opluchting”. 

Elke week interviewt feminien een vrouw die haar gevoel volgde. Deze week is het de beurt aan Romina van Just Breast.

Just Breast is zo’n bijzonder concept. Het lijkt heel simpel, maar heeft een mooie diepere betekenis. Hoe is Just Breast ontstaan? 

Het is zo’n 6 jaar geleden begonnen toen ik nog in Zweden woonde. Ik zat in een relatie waar ik niet gelukkig was. Mijn toenmalige vriend leed aan depressies en psychose door een ernstig overlijden van zijn beste vriend. Als je met iemand samenwoont, neem je makkelijk deze energie over. Ik verloor 10 kilo, werd niet meer ongesteld en was volledig mijzelf kwijt tijdens deze periode. 

Op een gegeven moment liep ik over van emoties en wist niet goed hoe ik hiermee om moest gaan. Ik voelde heel sterk dat ik mijzelf moest uitdrukken en kocht een canvas – ik kan echt niet schilderen of tekenen – maar voelde dat ik iets creatiefs moest doen. Toen maakte ik mijn eerste Just Breast print, met mijn gevoel en wat ik voorhanden had: mijn eigen lichaam. 

Hoe voelde je eerste print? 

Zodra ik de eerste print had gemaakt voelde ik een enorme opluchting. Ik kon voor het eerst in lange tijd weer ademhalen. Het voelde als een soort therapie, waarbij ik mijn energie en gevoelens kwijt kon op het papier. Ik wist gelijk dat dit iets bijzonders was en dat dit groot kon worden. Ik deed onderzoek of het een concept al bestond en ik linkte het meteen aan borstkanker onderzoek van Pink Ribbon, waar 10% van de omzet naartoe gaat. Als het voor mij als een soort therapie voelde, moest dit ook voor andere zo kunnen zijn. 

Mijn toenmalige vriend zei vervolgens: “ja, maar wie wil nou jouw borsten kopen?”. Die kwam even hard binnen. Nadat ik hem voor zolang had gesteund door een lastige periode, was dit de druppel en verliet ik hem. Zodra ik ook maar een paar dagen in mijn nieuwe appartement woonde, werd ik weer ongesteld en had ik weer energie om verder te gaan. Ik wist dat dit de juiste keuze was geweest. 

Eerst is er wel aarzeling om mee te doen, want het is toch een beetje awkward om zomaar je kleding uit te trekken. 

Hoe heb je Just Breast laten groeien en er een internationaal concept van kunnen maken? 

In het begin maakte ik voornamelijk prints voor mijzelf, puur als therapie. Ik voegde nieuwe kleuren toe, ik probeerde nieuwe dingen uit en werd langzaam steeds gelukkiger. Ik voelde dat ik het breder moest trekken en meer vrouwen moest vragen om mee te doen. Eerst was er wel aarzeling, want het is toch een beetje awkward om zomaar je kleding uit te trekken. 

Via een goede vriendin hoorde ik vervolgens van een kunstplatform dat in Stockholm werd geopend waar ze nieuwe kunstenaars voor zochten. Ik kwam op interview en werd toegelaten tot de kring. Vanaf toen is de bal gaan rollen en kreeg ik meerdere tentoonstellingen in Stockholm en verkocht ik veel breast prints. Ik was zelfs het eerst verkochte kunstwerk op het platform. Daarnaast kwamen er ineens allemaal coole dingen op mijn pad. Ik kreeg een samenwerking met Pink Ribbon en won een wedstrijd met het automerk Jaguar, waarbij mijn borstprint op de auto werd geprint. 

Je eigen borsten geprint op een Jaguar auto, hoe cool is dat! 

Ja, heel cool! Het voelde ook wel als een lange vinger naar mijn ex-vriend. Zo van: “zie je nou wel, mensen willen dit wel kopen, haha!” Uiteindelijk heeft hij mij er geloof ik wel om gefeliciteerd, maar van zijn nieuwe vriendin mocht hij geen print kopen. 

Hoe zijn de Just Breast workshops tot stand gekomen? 

Na twee jaar begon ik met de workshops, eerst nog in Stockholm en daarna in Barcelona en Amsterdam. Ik vond het een uitdaging om te zien of ik het concept ook naar Amsterdam kon overbrengen. De eerste maanden waren moeilijk. Ik was op zoek naar een huis, een kunstenaarsstudio en begon bij een nieuwe baan – omdat ik nog niet genoeg verdiende met Just Breast. Deze periode kostte zoveel energie om de workshops te organiseren, waardoor ik tijdelijk alles ‘on hold’ moest zetten. Eigenlijk was ik op zoek naar een business partner en vond deze in een Nederlandse vriendin, Ambar Surastri. Zij was het tegenovergestelde van mij: geordend, sterk met financiën en ze was goed met de workshops wanneer deze te emotioneel werden. Wij waren een perfecte match hiervoor. 

Eind oktober 2020 vonden we een studio in De School en volgde ik een cursus Art Therapy om de workshops te verdiepen. Voor mij is het soms een uitdaging om goed over te brengen wat de breast prints voor mij betekend hadden en wat het ook voor andere vrouwen kon betekenen. Het voelen van de verf op je borsten verbond mijn lichaam en hoe ik mij op dat moment voelde. Door de cursus Art Therapy leerde ik meer over de Mandala structuur dat gaat over verleden, heden en toekomst. Ik wist toen gelijk dat dit ook de structuur van de workshops moest worden. 

Wat kan je verwachten van een Just Breast workshop?

Tijdens de workshop maak je drie prints, waarbij je de eerst de kleur kiest voor het verleden en de print maakt, dan voor het heden en daarna voor de toekomst. Het is een soort meditatie, waarbij je kleuren kiest die bij je gevoel over deze periode passen. Na afloop van het maken van de prints bekijken we de kleuren die je hebt gekozen voor elke periode en vertel ik meer over wat de kleuren betekenen. Voor veel vrouwen is dit een emotioneel proces, omdat het ineens duidelijk wordt waarom ze een bepaalde kleur(en) hebben gekozen voor een bepaalde periode. Er komen ineens allemaal diepe gedachtes naar voren, waar ze jarenlang niet aan gedacht hadden. Het komt vaak voor dat er bijvoorbeeld gehuild wordt. 

Je creëert een veilige ruimte, waarin iedereen nog naakt is (wat eigenlijk normaal zou moeten zijn, maar het dit toch niet helemaal is) en iedereen heel openlijk over hun verleden begint te praten.

Het is soms heel zwaar voor mij om zo’n workshop te doen, maar het is ook het mooiste wat er is. Je creëert een veilige ruimte, waarin iedereen nog naakt is (wat eigenlijk normaal zou moeten zijn, maar het dit toch niet helemaal is) en iedereen heel openlijk over hun verleden begint te praten. Het zijn allemaal zulke mooie verhalen en die verbinding onderling verrijkt je. We kunnen elkaar helpen op een manier. Het is zo iets makkelijks: verf, je eigen borsten en een papier. 

Maar toen gebeurde er iets onverwachts…

Tijdens een van de workshops in december ontdekte Ambar, mijn business partner, dat ze zelf een knobbeltje in haar borst had en uiteindelijk een borstamputatie moest ondergaan. Omdat ze er vroeg bij was, was het gelukkig nog niet uitgezaaid en hoefde ze geen chemotherapie te ondergaan. 

Het is een beetje tricky om te realiseren dat we hiermee dus een leven hebben gered. Om te realiseren dat je dus indirect ook andere levens kan redden, met zo iets simpels. Het voelt zo raar. 

Het is allemaal zo ironisch. Op een manier zegt ze dat het haar heeft doen realiseren dat ze onbewust wist dat ze iets met Just Breast moest doen, om haarzelf te kunnen redden. Er was een reden voor dat onze energieën matchte en dat ze onderdeel wilde worden van Just Breast. Het is een beetje tricky om te realiseren dat we hiermee dus een leven hebben gered. Om te realiseren dat je dus indirect ook andere levens kan redden, met zo iets simpels. Het voelt zo raar. 

Tijdens de Just Breast workshop die ik volgde was er ook een arts in de groep die ons vervolgens meer leerde over hoe je zelf je borsten kan voelen voor knobbeltjes… 

Ja, en elke vrouw zou dit moeten weten! Het is zo raar dat we bijvoorbeeld op school niet leren hoe we dit kunnen voelen. Dit is zo’n must! We moeten hier meer informatie over hebben en beter bewust zijn.

Het kwam ineens allemaal wel heel dichtbij en het werd ineens heel realistisch, dat mijn business partner borstkanker kreeg. En dat het ontdekt werd tijdens onze workshop. Het bewijst dat het werkt; het hele concept redt mensenlevens. Als je geïnformeerd bent, kunnen de kleinste lessen je later in je leven helpen. 

Je zal in je leven wel een hele hoop borsten gezien hebben nu. Wat is je het meeste bijgebleven tijdens de workshops?

Ik weet natuurlijk niet hoe het is om een man te zijn, maar als vrouw ligt er zoveel druk op je schouders: je moet sterk zijn, je moet een goede moeder zijn, je moet goed zijn in je werk, je moet een goede vriendin zijn etc. Ik merk dat als de vrouwen binnenkomen bij de workshop dat iedereen een ‘filter op heeft’, maar dat er na de eerste print een soort van bevrijding ontstaat. Alle vrouwen worden dan ook gelijkgestemd en open. Deze transformatie van de filter naar de openheid is zo mooi en anders voor iedereen. Er ontstaat in (bijna) elke workshop echt een zusterschap. Als je vrouwen op hetzelfde niveau zet, ontstaat er een hele fijne vibe waarbij iedereen er voor elkaar is en waar iedereen wil helpen. Dat is zo mooi. 

Ik merk dat als de vrouwen binnenkomen bij de workshop dat iedereen een ‘filter op heeft’, maar dat er na de eerste print een soort van bevrijding ontstaat.

Wat zou je aanraden aan vrouwen om meer op hun gevoel af te gaan en dichterbij zichzelf te blijven?

Het is heel cliché, maar word je eigen beste vriendin. Jij kent jezelf het beste en als dat niet zo is, dan is dat het eerste wat je zou moeten doen. Word comfortabel met je eigen lichaam, je gedachtes en je ziel. Gewoon, wie jij bent. Als je niet je eigen beste vriendin bent, werk daar dan als eerste eraan: vind een therapeut of ga meer dingen waar je van houdt. Want als je niet je eigen beste vriendin ben, dan zal advies van andere vrienden nooit binnendringen en zal je nooit je eigen leven kunnen leiden. 


Wil je ook een workshop van Just Breast bijwonen of een print kopen? Vind meer informatie op de Just Breast website of via de Just Breast Instagram

Tags: borsten, borstkanker, kunst, ondernemen, vrouwelijkheid, workshops

Vergelijkbare Artikelen

door
Charlotte is de oprichter van Feminien. Met het online magazine Feminien wil zij het toegankelijker voor vrouwen maken om zelf informatie te vinden over verschillende methodes om het maximale uit je gezondheid te halen. Hiervoor werkt ze samen met experts op het gebied van bijv. biohacking, hormonen, ayurveda, voeding en yoga.
De Wim Hof Methode: ademhalingsoefeningen voor een beter immuun De 18 mooiste natuurvakanties: terugtrekken in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *