Laura Hof over de Wim Hof Methode: “ik keek mijn vader aan: ‘Holy F, this shit works!”

Laura Hof Workshop Wim Hof Method | Feminien

Laura Hof, de dochter van Wim Hof, groeide op met koude douches en het belang van mindset. Zelf merkte ze grappig genoeg pas hoe effectief de Wim Hof Methode wel niet was toen haar vader haar door een kater heen ademde. Nu helpt ze anderen met de methode en is ze een officiele Wim Hof Method Instructeur, waarbij ze workshops geeft rondom ademhaling, mindset en ijsbaden. Daarnaast is ze de co-founder van de @Icewomen_Community, biohacker en voedingsdeskundige: “Ik omarm de kou als een warme vriend.” 

Elke maand interviewt Feminien een vrouw die haar gevoel volgt. Deze maand is het de beurt aan Laura Hof en spraken we haar over haar vaders methode, hoe zij de methode toepast in het dagelijks leven, biohacken en President Obama.

Hoe heb je de Wim Hof Methode vroeger meegekregen en wat heb je het meest geleerd van je vader in deze jaren?

“Ik omschrijf ons huishouden vroeger altijd als een huis met 5 kinderen: ik, mijn zus en twee broers, én mijn vader. Mijn vader was altijd mijn beste vriend en we speelden dan ook altijd buiten. Ik was altijd met mijn vader wat yogaoefeningen aan het doen (zoals split, of brug) zonder dat ik het als yoga zag. Mijn vader zat dan altijd in zijn korte broek yoga te doen in de winter, maar hij drong nooit bij ons aan om mee te doen. Wel dipten we vaker gewoon gezellig mee met koud weer, zonder er echt over na te denken. Verder douchte ik al koud vanaf 11 jaar, omdat ik van mijn vader meekreeg dat dit voor een strakkere huid zorgt. Als puber had ik daar wel oren naar. 

Mindset 

We hebben van vroegs af aan al heel sterk meegekregen hoe belangrijk mindset is. Mijn vader had altijd een mantra: “niet denken, maar doen”. We kregen heel vroeg mee dat je alles in het leven kan bereiken, als je het maar graag genoeg wilt. “De aanhouder wint”, zei hij altijd. We waren dan wel een van de armsten in de buurt, qua mindset voelden we ons helemaal niet zo. Zo leerde ik een heel sterk geloof te hebben in mijzelf. Ik heb een enorme interne drive die ik 100% van mijn pa heb.

Zelf dacht ik altijd dat het heel normaal is om je gevoel te volgen, te doen wat je gelukkig maakt, dichtbij je natuur te blijven en jezelf en de wereld te vertrouwen op wat het brengt. Pas later ontdekte ik dat niet iedereen zo denkt. Vaak wordt ons opgelegd wat we zouden moeten doen om gelukkig te worden. Ik heb geleerd dat geluk zit van binnen, ongeacht omstandigheden. Jijzelf bepaalt jouw geluk. 

Boek De Wim Hof Methode | Feminien


Leestip:
Het nieuwe en allereerste boek geschreven door Wim Hof (60) zelf: De Wim Hof Methode: Overstijg jezelf met The Ice Man vertelt hij hoe letterlijk iedereen het onmogelijke kan doen. In dit nieuwe, allesomvattende boek vertelt hij zijn verhaal, in eigen woorden.

Ademhalingsoefeningen 

Als ik een nachtmerrie had toen ik heel klein was en naar mijn pa ging midden in de nacht, zat hij nog ademhalingsoefeningen te doen op de bank. Ik zag het als een normale bezigheid van hem, maar deed er zelf nooit aan mee. Pas 10 jaar geleden kwam daar verandering in.

Twee weken geleden werd ik hier nog even mooi aan herinnert door een UK Times Magazine artikel, waarin mijn vader mij naar voren schoof als degene die de WHM ook als anti-kater middel heeft ontdekt! Ik moet er nog steeds enorm om lachen.

Ik kwam namelijk terug van een wilde nacht en had een enorme kater. Mijn vader was destijd twee dagen bij mij aan het logeren in Amsterdam en zei dat ik eens met hem mee moest ademen. Met tegenzin deed ik drie rondes mee. Na eerst een enorme weerstand te voelen, met een bonkend hoofd, verdween de zwaarte van de kater daarna als een donkere wolk. Dat was het moment dat ik mijn vader vol enthousiasme aankeek en riep: ‘Holy F, this shit works!’. Dit was het ‘officiële’ begin met de gehele methode. Sindsdien is het af en aan een bewust en integraal onderdeel van mijn leven geworden.” 


Lees ook: De Wim Hof Methode: ademhalingsoefeningen voor een beter immuun


Welke Wim Hof oefeningen pas jij vandaag de dag toe in je dagelijkse leven?

“Ik doe de ademhalingsoefeningen om de dag en wissel deze om met een meditatie in de ochtend. Ik heb een prachtige ochtendroutine die me elke dag weer klaarstoomt voor de dag. Eerst begin ik met de ademhalingsoefeningen en na een cardiosessie eindig ik met een koude douche. Hierna voel ik me altijd energiek en gefocust. Met deze COVID periode is het echt een mood booster, ik kan het iedereen aanraden. 

Ik heb nu ook een vriezer aangeschaft, waar ik vrijwel elke dag lekker even in dip. Deze staat gewoon in de keuken. De verkoper moest wel even aan zijn kin krabben toen ik hem vroeg of er een heel persoon in zou passen. Het is een heel fijn cadeau naar mijzelf toe, het maakt deel uit van mijn self-care routine. Ik omarm de kou dan ook als een warme vriend.” 

Uiteindelijk ben je ook in zijn voetsporen getreden in het bedrijf. Net als al je broers en en zussen. Hoe is dit gekomen? 

“Tijdens mijn studietijd deed ik hier een daar een tijdelijk administratief klusje voor het bedrijf dat mijn broer samen met mijn vader had opgezet. Toen was het bedrijf eigenlijk nog vrij klein. Pas 5 jaar terug was ik klaar met mijn studies en werkte ik nog in Washington DC. Ik kreeg een tweede contract aangeboden van mijn werkgever, maar vond het zo saai werk dat ik besloot om te gaan stoppen en te gaan reizen door Zuidoost Azië. Ja heel typisch!

Tijdens mijn reis vroeg mijn broer of ik niet voor het moederbedrijf wilde werken. Ik moest er echt nog even over nadenken, maar heb toen voorzichtig het besloten toch te doen, met de gedachte dat ik er zo mee kon stoppen. Ik ben toen eigenlijk gewoon doorgegaan omdat het heel leuk en dankbaar werk was, en ik constant in verschillende posities verder kon groeien. Groei is uiteindelijk altijd de leidraad geweest in mijn leven. Zodra de groei stopt, ben ik (in gedachte) al weg. Ik volg hierin heel sterk mijn interne kompas.” 

Wat heb je persoonlijk uit de methode gehaald? 

“Eigenlijk zijn de voordelen te uitgebreid om te benoemen. De methode zorgt voor een enorme weldaad voor lichaam en geest, dus het grijpt eigenlijk in op vrijwel alle aspecten van je welzijn. 

Voor mij is het een manier geweest om dichter bij mijn emoties te komen. Ook de relatie en dood van mijn moeder was erg traumatisch. Middels de methode kom ik dichter bij mijn gevoel, juist daar waar je niet naartoe wilt of denkt te kunnen. Omdat je in een veilige omgeving contact maakt met je trauma, kan dit doorvoeld en losgelaten worden.

Daarnaast gebruik ik de methode als een enorme mood-booster en emotionele regulator. Als ik een dagje niet koud afdouch dan merk ik dat meteen. Het verandert je chemie en maakt happy hormones aan. Als je dan een dag wel een dipje hebt pak ik altijd door met een hele goede ademhalingssessie en een koude douche. Hierna kan ik de wereld weer aan en zit ik vol met energie!”

Daarnaast geef je ook aan dat je biohacker bent. Welke methodes ben je in geïnteresseerd en pas je toe? En wat is de werking van deze hacks op jouw leven? 

“Nu wordt het woord biohacker best vaak gebruikt omdat het een hippe en nieuwe term is. Eigenlijk is er niet 1 definitie voor. Ik zou het omschrijven als het experimenteren met je biologie en omgeving om je eigen lichaam en geest te optimaliseren. Zelf doe ik dat bijvoorbeeld met microdosing, koude douches en ijsbadjes (en supplementen die je hersenen beter laten functioneren). Er zijn ook biohackers die via elektronica zichzelf willen optimaliseren, maar ik ben meer van het natuurlijke werk. 

Eigenlijk wist ik zelf nog niet eens dat ik een biohacker was, totdat ik mezelf in een ‘Top 50’ blogger lijst tegenkwam van biohackers. Blijkbaar was ik een ‘influencer’ zonder dat ik dit wist. Omdat ik zie dat er vrij weinig vrouwen zijn die in deze community hun stem laten horen, vind ik het dan ook belangrijk om hier een gat te vullen. 


Lees ook: Laura Hof deelt haar ochtendroutine: “het heeft mijn leven drastisch veranderd”


Ik gebruik ook allemaal verschillende methodes zoals vasten, slaaptherapie, micro-dosing, hersentraining, lichttherapie, sauna en supplementen die ik eigenlijk constant uitprobeer, maar ik blijf de grootste fan van koutraining en ademhaling. Dan wel de Wim Hof Methode natuurlijk.

Naar mijn mening zijn koutraining en ademhaling twee toegankelijke aspecten die onderdeel moeten worden van je leven. De effecten zijn namelijk ongelooflijk. Als je de effecten zou omschrijven, zou je denken dat je een soort superman wordt: Immuunsysteem verbeteren, emoties reguleren, je stress managen, meer focus en energie krijgen, meer balans in je dagelijkse leven, beter bestand tegen kou, betere sportprestaties en sneller herstel. Ga zo maar door!” 

Voor wie en wanneer zou je aanraden om met de Wim Hof Methode te beginnen?

“De Wim Hof Methode is geschikt voor iedereen die dichter bij haar eigen natuur wil komen, zich emotioneel gebalanceerd wil voelen en zich wil weren tegen stress en ziektes. Ik raad het vrijwel iedereen aan om de methode te doen. Vooral als je de voordelen ervan onder elkaar zet, zie je het vanzelf. Je krijgt meer meer energie en herstelt sneller, het versterkt je immuunsysteem, je krijgt meer balans in het leven, je hebt meer focus en meer energie. Ik zie het als een van de beste stress management tools die er zijn. Je leert onder enorme stress je kalmte te bewaren. Het zorgt ervoor dat je leert met elk soort stress in het leven om te gaan. Dit is slechts een korte optelsom; de voordelen blijven zich maar uitbreiden. 

Vaak zijn er ook mensen die zich nooit aan yoga of meditatie zouden wagen, maar die in de Wim hof Methode wel hun heil vinden. De effecten zijn namelijk vergelijkbaar, maar je komt er zonder de spirituele poespas en ook veel sneller en effectiever. In Silicon Valley, waar ze sneller, effectiever en beter meer werk willen verschaffen met de enorme werkdruk die er rust op deze techbedrijven, zie je dat de methode als een ‘quick fix’ wordt gezien. Zo zie ik dit zelf niet, ik kan alleen maar zeggen ‘voelen is begrijpen’. Ik raad iedereen dan ook aan om het eens te proberen. We hebben een gratis Wim Hof Methode app die heel toegankelijk is en je alle basics leren. Het is een app waar veel van mijn vrienden (waarvan veel techies) nu ook op zitten. Die vinden deze helemaal geweldig. 

Tijdens je reizen heb je heel wat beroemde en inspirerende mensen ontmoet. Wie heeft er een blijvende indruk achtergelaten?

Ik heb maar een aantal personen in mijn leven gehad die ik én bewonderde én de eer heb gehad om ze te ontmoeten. Ik denk dat ik President Obama wel onder dat lijstje schaar. Zo ontmoette ik hem toen ik in New York voor de EU bij de VN als trainee werkte. Mijn huisgenote werkte bij de US Embassy en mocht een persoon meenemen voor een speech en ontmoeting. Dit was voor mij wel een droom die uitkwam, vooral ook omdat ik van huis uit Americanist ben. Het was ook echt een gelukstreffer, waar ik nog steeds super dankbaar voor ben.

Daarnaast krijg ik zelf nog steeds hele warme gevoelens over mijn verblijf bij de ouders van Jack Dorsey (oprichter Twitter). Zij waren gewoon zo warm en lief. Ik kon mijn hele leven wel bij hun blijven.

Tot slot vond ik het vieren van mijn verjaardag in Beverly Hills twee jaar geleden wel een moment waar ik nog met een glimlach op terugkijk. Een hele tafel vol celebs, zoals Jason Statham en Jessie J, die Happy Birthday zongen voor mijn verjaardag! Ik was zelf mijn verjaardag vergeten en ik vier het eigenlijk nooit. Stiekem vond ik dit toch wel echt kicken, vooral omdat ik ‘Kranck’ toch wel echt een leuke film vond! 

Beroemde en niet-beroemde mensen zijn voor mij wel even inspirerend, als je maar een mooi hart hebt en je echt durft te zijn wie je bent. Dat heb ik wel meegekregen van mijn pa. Titels kunnen ons niet zoveel schelen. Wie je van binnen bent en hoe je bent naar anderen toe, wel. Dat is nodig en dat inspireert. Ik hoop dat ik op een dag ook een inspiratie kan zijn voor jongeren. Dat ze hun hart moeten volgen. 

Waar haal jij op het moment zelf inspiratie vandaan om je zo goed mogelijk te voelen en het beste uit jezelf te halen?

Ik ben eigenlijk constant bezig met lezen van nieuwe boeken, luisteren van podcasts en volgen van personen. Ik lees ongeveer wel een boek per week en soms twee, dit kan dan enorm verschillen. Daarnaast ben ik een enorme fan van meer praktische boeken en ben ik me nu meer aan het verdiepen in NLP (neuro linguistisch programmeren). Ik heb het idee dat mijn vader een master hierin is zonder zich dit te beseffen! 

Voor de rest is het juist nu belangrijk om een goede routine in te lassen voor jezelf. Ikzelf heb een ochtendroutine, waar een ochtendmeditatie of ademhalingssessie, affirmaties, ochtend beweging zoals yoga of rennen, schrijven, lezen en koude douches een vast onderdeel van uitmaken. Dit zorgt ervoor dat ik elke dag goed begin, dan kan de rest van de dag eigenlijk ook niet meer stuk. 

Ik raad iedereen dan ook aan om het boek ‘Miracle Morning’ van Hal Elrods te lezen. Daarnaast zijn boeken als ‘Atomic Habits’ en ‘Change or Die’ echte game changers geweest voor mijzelf. Daarnaast zou ik in deze tijd iedereen het boek ‘Unethered Soul’ aanraden. Het is een prachtig boek over de zin van het leven. 


Laura Hof is co-founder van de Icewomen Community, Biohacker en voedingsdeskundige. Daarnaast is zij conscious publisher van Alchemy Mind Body Soul. Voor meer info over Laura’s dagboek, ochtendroutine of workshops, bezoek haar website Laura Hof Alchemy of Instagram.

Feminien Expert Laura Hof

Meer lezen over Laura Hof?

Tags: ademhaling, biohacken, koutraining, Laura Hof, meditatie, mindfulness, wim hof methode

Vergelijkbare Artikelen

door
Charlotte is de oprichter van Feminien. Met het online magazine Feminien wil zij het toegankelijker voor vrouwen maken om zelf informatie te vinden over verschillende methodes om het maximale uit je gezondheid te halen. Hiervoor werkt ze samen met experts op het gebied van bijv. biohacking, hormonen, ayurveda, voeding en yoga.
Minder Suiker Eten: 7 Voordelen Voor Een Gezonder Lichaam Ayurveda voor Beginners: Het Hoe, Wat en Waarom