Een simpele oefening om jouw energiebalans te leren kennen [+video]

Een simpele oefening om jouw energiebalans te leren kennen

Aan het begin van het nieuwe jaar is het belangrijk om te kijken hoe het met je gaat, qua energie. Een goede balans tussen dingen die je energie geven en dingen die juist energie slurpen is heel belangrijk.

Zeker het afgelopen jaar heeft veel van onze collectieve energie verbruikt. Onzekere situaties, nieuwe regels, dagelijkse ritmes die veranderden (denk aan sporten bijvoorbeeld) en continue je woon/werk situatie aanpassen. Dit vraag veel meer energie van je zou denken! In dit artikel kan je een simpele oefening vinden om jouw energiebalans te testen: waar krijg jij energie van of juist niet.

Waarom een energiebalans belangrijk is

Je kunt je voorstellen dat wij allemaal een batterij in ons lijf hebben zitten. Normaal is deze batterij ruim voldoende opgeladen, zeg 80%, en gedurende de dag loopt hij een beetje leeg. Tijdens het slapen en door dingen te doen waar je energie van krijgt, laadt hij weer op.

Wanneer je veel dingen doet die energie van je vragen, zowel fysiek, als mentaal, dan loopt je batterij langzaamaan steeds een beetje meer leeg. Vaak gebeurt dat onbewust en merk je het pas als het te laat is. Je bent dan langere tijd over je eigen grenzen heen gegaan en krijgt last van klachten: prikkelbaar, emotioneel, erg vermoeid, nergens zin in hebben, fysieke klachten (last van je darmen, hoofdpijn, spanning in rug, nek, schouders, etc.), maar ook bijvoorbeeld overmatig piekeren. Het hebben van een goede energiebalans kan bijvoorbeeld zorgen voor stressvermindering.

Energiegevers en energienemers

Wat voor de ene persoon energiegevers zijn, zijn voor de andere nemers en visa versa. Het is voor jezelf heel belangrijk om te weten waardoor jouw batterij leegloopt en wat juist opladend werkt.

Energiegevers en nemers kunnen echt alles zijn; van een baan die wel of niet bij je past (en wat maakt het dan dat die baan bij je past wat je energie geeft of neemt?) tot activiteiten gedurende de dag, bepaalde mensen, muziek, beweging, etc.


Lees ook: Oefeningen om Stress Signalen te Herkennen [+video]


Oefening om jouw energiebalans te testen

Als opdracht heb ik voor je om een energiethermometer te maken voor jezelf.

  • Neem een vel papier en scrhijf aan de linkerkant alles op wat je energie kost en rechts van de thermometer waardoor je oplaadt. Waar zie je tegenop in een dag? En waar kijk je juist naar uit?
  • Neem de lijst door en kijk dan eens of er dingen zijn die energie kosten waar je afstand van kunt nemen? Of die je op een ander moment kunt doen waardoor het minder energie kost? Of misschien op een andere manier?
  • Het zelfde doe je voor de energieopladers.  Op welk moment van de dag laad je het meeste op? Waardoor komt dat?
  • Daarnaast kun je datgeen waar je energie van krijgt daar meer ruimte voor te maken. Zodat je dat vaker doet bijvoorbeeld of weglaat. 

Het inzichtelijk krijgen van jouw energiegevers en –nemers, zorgt ervoor dat je je dag wellicht anders in kan richten zodat je meer energie overhoudt. Of om nou eindelijk eens een aantal activiteiten los te laten. Dat klinkt als een goed voornemen voor 2021 toch?


Martine Halverda Inner Bliss Company

Martine Hilverda is Holistisch Coach en mindfulnesstrainer. Wil je een training volgen van Martine? Met haar bedrijf Inner Bliss Company biedt Martine een Online Holistic Bliss Programma, waarin je aan de hand van 5 modules je inner bliss weer kan vinden. 


Tags: burn-out, energie, meditatie, stress vermindering, video

Vergelijkbare Artikelen

door
Martine Hilverda is een holistisch empowerment coach & mindfulness trainer en het gezicht achter de Inner Bliss Company. Als expert op het gebied van mindset, zelfvertrouwen & zingeving zorgt zij dat jij de regie over je leven terug krijgt. Centrale vragen: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? Daarnaast organiseert Martine elk jaar yoga retreats op Ibiza.
Natuurlijke Detox: Ontgiftig Je Lichaam Op Deze 12 Manieren Wat is mindfulness? Vier principes en hoe je er nu mee kan beginnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *