Dit zijn de voordelen van hypnobirthing: alles wat je wil weten over een ontspannen bevalling

voordelen hypnobirthing

Je geboortproces kan je niet controleren. Waar je wel voor kan zorgen is dat je goegd voorbereid, relaxt en met een goede mindset de bevalling ingaat. Een bevalling vol liefde en zachtheid. Hypnobirthing kan hier voor zorgen. Het is een holistische methode die steeds populairder wordt onder zwangere vrouwen en richt zich op het creëren van een ontspannen en positieve geboorte-ervaring voor jou en je kindje. Door middel van ademhalingstechnieken, visualisaties en zelfhypnose kan jij vol vertrouwen je geboorteproces in. In dit artikel gaan we in op de voordelen van hypnobirthing en hoe je kan beginnen.

Wat is hypnobirthing en hoe kan je beginnen?

Voordat we ingaan op de voordelen van hypnobirthing, is het goed om bij het begin te beginnen. Wat is het nou precies? Hypnobirthing is een natuurlijke methode van bevallen die zich richt op het gebruik van hypnose en ontspanningstechnieken om een minder pijnlijke (of soms zelfs pijnloze) en positieve bevalling te hebben. Het is een holistische benadering van bevallen die zich richt op het lichaam, de geest en de geest van de moeder. Hypnobirthing is een veilige en effectieve methode voor een positieve en meer ontspannen bevalling.

AANBEVOLEN

Bekijk de Hynoborthingcursus van Rose Le Conge Klein van Mama Nature. Gesitueerd in Haarlem (en regio Amsterdam) verzorgt Rose verschillende behandelingen vóór de geboorte (Hypnobirthing) of na de bevalling (Postpartum care). In groepssessies (live of online), met een privécursus of een opfriscursus.

Cursus hypnobirthing

Ben je geïnteresseerd in hypnobirthing? Dan is het aan te raden om hier meer over te lezen of om een cursus hypnobirthing te volgen. De cursus kan je leren over de principes van hypnobirthing en hoe je de technieken kunt gebruiken om je te ontspannen en je geest te kalmeren tijdens de bevalling.

Je leert over het geboorteproces, de werking van het lichaam en hoe je de regie in handen kunt nemen tijdens deze levensveranderende gebeurtenis. Met speciale technieken kan je je lichaam in een diepe ontspanning brengen en je angsten loslaten. Dit kan vaak zowel in een groepssessie, als een privécursus of online. Vervolgens kan je thuis oefenen met de technieken die je hebt geleerd tijdens de cursus. Dit zal je helpen om vertrouwd te raken met de technieken en ze effectief te gebruiken tijdens de bevalling.

Boeken over Hypnobirthing

Hypnobirthing, Practical ways to make your birth better – €11,99

Hypnobirthing-Practical-Ways-to-make-your-birth-better

In het boek ‘Hypnobirthing, Practical ways to make your birth better‘ ontkracht hypnobirthing-expert en oprichter van The Positive Birth Company, Siobhan Miller, mythes over hypnobirthing en legt uit hoe het elke bevalling tot een betere ervaring kan maken. Van thuiswaterbevallingen tot ongeplande keizersnedes. In haar boek deelt Siobhan’s advies en begeleiding met praktische tools. Na het lezen van dit boek voel je je ontspannen, bekwaam en oprecht over het bevallen.

Hypnobirthing, The Mongan Method the Natural Approach to a Safe, Easier, More Comfortable Birthing – €12,99

In het boek ‘HypnoBirthing: The Mongan Method by Marie F. Mongan‘ is geschreven door de oprichtster van de HypnoBirthing-methode zelf. Marie Mongan toont in haar boek hoe de Mongan Methode werkt en hoe ouders de controle kunnen nemen over dit belangrijkste levensmoment. Het biedt een kijk op de filosofie achter hypnobirthing en bevat praktische tips voor zwangere vrouwen. HypnoBirthing leert vrouwen anders omgaan met bevallen op basis van wetenschappelijke principes, niet zweverig, maar juist effectief.

GROOTS, Zwanger, bevallen en moeder zijn – €25,99

Marly van Leijsen neemt je in het boek ‘GROOTS, Zwanger, bevallen en moeder zijn‘ mee op reis naar een bekrachtigende bevalling met jouw innerlijke rust, kracht en wijsheid. Ze helpt je uitdagingen te overwinnen en in contact te komen met je grootsheid, waardoor je met zekerheid en kracht de geboorte tegemoet gaat en keuzes maakt die bij jou passen. Balans tussen regie en overgave tijdens een zachte bevalling wordt gestimuleerd. Daarnaast leer je hoe je omgaat met de uitdagingen van het leven met een kleintje en ontdek je de unieke moeder in jezelf.

Hypnobirthing nieuwe stijl – €22,99

In ‘Hypnobirthing nieuwe stijl‘, geschreven door verloskundige en Hypnobirthing nieuwe stijl docente Esther George, vind je praktische oefeningen om ontspannen en vol zelfvertrouwen de bevalling in te gaan. Van geboorteplan en het creëren van eigen regie tijdens de bevalling. Zonder zweverige elementen, maar met focus op wetenschappelijk onderbouwde informatie aangepast aan de Nederlandse situatie. Lees over positieve geboorteverhalen en ontspanningsoefeningen om je goed voor te bereiden op een fijne bevallingservaring.

Wat zijn de voordelen van Hypnobirthing?

Het is belangrijk om te onthouden dat hypnobirthing geen garantie is voor een pijnloze bevalling. Elke bevalling is uniek. Het volgen van een hypnobirthing cursus kan echter wel helpen om je voor te bereiden op de bevalling en je zelfvertrouwen te vergroten. Het geboorteproces van je kindje kan je niet te voorspellen, maar je kunt jezelf wel aanleren hoe je op bepaalde situaties reageert.

Het verminderen van pijn, angst en spanning

Een groot voordeel van hypnobirthing is dat het helpt om angst en spanning rondom je bevalling te verminderen. Door middel van ontspanningsoefeningen en het aannemen van de juiste mindset, leer je hoe je jouw lichaam kan ontspannen tijdens het geboorteproces. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak tijdens de zwangerschap, de bevalling en bij de genezing erna.

Een kortere bevalling

Daarnaast kan hypnobirthing ook zorgen voor een kortere bevallingsduur. Doordat je werkt aan een ontspannen sfeer tijdens je zwangerschap en bevalling, verminder je jouw stresshormonen en kunnen weeën efficiënter en effectiever verlopen. Dit alles kan leiden tot een snellere bevalling.

Vertrouwen, kracht en intuïtie

Een ander voordeel van hypnobirthing is dat het helpt om in contact te komen met je eigen kracht en intuïtie. De kennis die je meeneemt vanuit een cursus hypnobirthing geeft je het vertrouwen dat je nodig hebben om de bevalling op een natuurlijke manier aan te gaan, waardoor je meer controle hebt over je eigen geboorteproces.

Wat is het verschil tussen zwangerschapsyoga en hypnobirthing?

Zwangerschapsyoga en hypnobirthing zijn beide benaderingen die je kunnen helpen om je voor te bereiden op de bevalling, maar ze verschillen in hun focus, technieken en wat je eruit wil halen.

Bij zwangerschapsyoga ligt de focus voornamelijk op het fysieke. Het zich op het lichamelijke aspect van de zwangerschap en bevalling met yoga-oefeningen die zijn aangepast om kracht, flexibiliteit en stabiliteit te bevorderen. Daarnaast speelt ook ademhaling en ontspanning een grote rol die bedoelt zijn om stress te verminderen en het lichaam voor te bereiden op de bevalling. Het moedigt je aan om een diepere verbinding met je baby te creëren door middel van bewuste ademhaling en aandacht voor het lichaam.

Bij hypnobirthing ligt de focus voornamelijk op het emotionele en het mentale. Het helpt je om angst en spanning rond de bevalling te verminderen door middel van ontspanning en positieve affirmaties. Je leert technieken zoals zelfhypnose, visualisatie en ontspanning om een diepe staat van rust en controle te bereiken tijdens de bevalling. Het doel is om jou het vertrouwen te geven in je eigen lichaam en het natuurlijke proces van bevallen, en om je te helpen ontspannen en kalm te blijven tijdens de geboorte.

Beide hebben een andere werking, maar het een sluit het ander niet uit. Sommige vrouwen kiezen ervoor om zowel zwangerschapsyoga als hypnobirthing te volgen. Zo heb je de combinatie van lichamelijke voorbereiding en mentale ontspanning die elkaar goed aanvullen tijdens de bevalling.

Meer lezen over meditatie en ademhaling?

Vergelijkbare Artikelen

door
Feminien is het online magazine voor wellness en gezondheid. Met een mix tussen holistische en wetenschappelijke zorg. Onze missie is om er voor te zorgen dat kennis van vrouwen gezondheid beter, makkelijker, en toegankelijker is, zodat je zelf kan onderzoeken wat goed voelt voor jou. Meer kennis is immers meer grip op je gezondheid.
Margreet begon yogakleding webshop iloveyoga: “ineens kwam alles samen: mijn passie voor reizen, yoga en kennis over textiel” De 7 mooiste yoga retreats in Europa voor deze nazomer in 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *