De Indiase gezondheidsleer Ayurveda raadt aan twee keer per jaar te reinigen. De ingang van de herfst en lente zijn het perfecte moment om afvalstoffen in je lichaam te lozen. Na de herfst detox voel jij je fit en vol energie zodat je het nieuwe seizoen aan kan. In dit artikel wordt uitgelegd waarom een herfst detox zo belangrijk is, hoe je kan herkennen dat je teveel afvalstoffen hebt en een recept voor de herfst detox.
Waarom is reinigen met Ayurveda belangrijk?
Afvalstoffen worden in Ayurveda ama genoemd. Tijdens een detox is het hoofddoel hiervan af te komen. Daarmee zorg je ervoor dat jouw lichaam kan reageren hoe het hoort te reageren. Zie het als een glazen bril waar je helder doorheen kunt kijken. Met veel afvalstoffen kijk je door een bril die bevuild is met boter. Je ziet troebel en kunt daardoor niet adequaat reageren. Dit kost jouw lichaam erg veel energie en kan leiden tot vervelende klachten. Zie de reiniging als een APK voor je lijf die je twee keer per jaar doet.
Lees ook: Ayurveda voor Beginners: Het Hoe, Wat en Waarom
Ayurveda Herfst Detox
Het begin van de herfst is een perfect moment om te reinigen. De herfst heet Ayurvedisch gezien het Vata seizoen en bestaat uit de elementen ether & lucht. Een van de kenmerken is de droogte.
Door de hitte van de zomer heeft het vuur zo hard gebrand dat daardoor ook droogte is ontstaan. Vergelijk het met een warme zomerdag waarbij je je vergeet in te smeren. Het resultaat is: een droge huid. Droogte in je lichaam merk je onder andere aan krakende gewrichten, constipatie en een droge huid. Ook zal je bij een Vata onbalans onrustig voelen, last hebben van hak op de tak gedachten en slapeloosheid kunnen ervaren.
Door je lichaam rust te geven in de vorm van dit mono-dieet, stimuleer je het zelfhelend vermogen en reinig je jouw spijsverteringsysteem. Je raakt de overtollige hitte en droogte kwijt en verteert je afvalstoffen zodat je lichaam in balans komt. Op deze manier kun je de koudheid en droogte van de herfst en winter aan.
Hoe herken je afvalstoffen in je lichaam?
Herken je jezelf in dit onderstaande rijtje? Dit duidt er op dat er te veel afvalstoffen in je systeem zijn. Doe mee met een Ayurveda herfst detox. Je zult je fitter en energieker voelen en afkomen van je spijsverteringsklachten. Beloofd!
- Moeite met opstaan
- Weinig energie
- Witte coating op tong
- Gestopt met anticonceptie
- Krakende gewrichten
- Spijsverteringsklachten zoals: opgeblazen gevoel, diarree of constipatie
Wat houdt de herfstreiniging precies in?
Tijdens de Ayurveda herfst detox eet je drie dagen lang mungbonen. Mungbonen zijn groene boontjes die een schrapende werking hebben in je darmen. Ze schrapen afvalstoffen los en deze verlaten je lichaam via de ontlasting. Het woord mungbonen doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen, maar wanneer ze laat ontkiemen krijg je taugé. Dat is je wellicht welbekend.
Een Ayurvedische reiniging kenmerkt zich door het eten van soepen, mungbonen en het gebruik van specerijen. De focus ligt namelijk op het behouden en verkrijgen van een goed verteringsvuur. Op deze manier kunnen alle afvalstoffen goed verteerd worden.
Het is geen reiniging waar je een hongergevoel aan over houdt, we gaan voor volwaardige en warme ingrediënten.
Recept voor mungbonensoep
Mungbonensoep is de basis van het reinigingsdieet. Je kunt alleen dit eten of er groenten aan toevoegen. Kies het liefst voor groene groenten als spinazie, courgette, broccoli en venkel. Deze werken het meest reinigend.
Ingrediënten voor twee koppen mungsoep
150 gram mungbonen
1 cm verse gember
2 eetlepels ghee (om te koken en als topping)
1/2 theelepel mosterdzaadjes
1/2 theelepel komijnzaad
1/2 theelepel korianderzaad
1/2 theelepel venkelzaad
1/2 theeleper kurkuma (of geelwortel) poeder
1/2 theelepel hing (of asafoetida), online verkrijgbaar of de toko
Himalaya zout
Optioneel: verse koriander (topping) en verse groenten
Aan de slag
- Zet de mungbonen de avond van tevoren in de week of op zijn minst 4 uur voordat je ze gaat koken, zo zorgen ze voor minder droogte in je lichaam;
- Spoel ze goed schoon en zet ze op in een pan met ruim water (ze zetten wat uit). Voeg een theelepel hingpoeder toe (belangrijk om winderigheid te voorkomen);
- Kook de bonen 40-60 minuten (of 10 minuten in de snelkookpan). Misschien moet je af en toe water bijvoegen. Wanneer je groenten wilt toevoegen kun je deze het beste de laatste minuten in de pan doen, zo overkook je ze niet;
- Wanneer de mungbonensoep bijna klaar is, verwarm je olie of ghee in een pannetje en bak je de kruiden aan. Begin met een theelepel mosterdzaad. Wanneer deze beginnen te springen voeg je de komijn, kurkuma, koriander en venkel toe;
- Voeg de kruiden toe aan de mung dahl en laat het nog een paar minuten op het vuur staan;
- Je kunt de soep pureren, dan kan het een betere smaak krijgen;
- Serveer de mungdahl, voeg de ghee toe en breng het op smaak met zout, optioneel kun je nog verse koriander toevoegen.
De mungbonensoep kan in het begin wat smakeloos smaken. Voeg dan een uitje toe of wat biologische bouillonpoeder.
Doe mee!
Zin om te reinigen en fit en energiek de herfst in te gaan? Doe mee! Dandelien Ayurveda biedt een reinigingspakket aan met alle houdbare ingrediënten die je nodig hebt, inclusief een E-book vol recepten en informatie over de afbouw, reinigings en opbouwfase. Het E-book is ook los verkrijgbaar.
Meer weten over Ayurveda? Volg Eline Dandelien Ayurveda op Instagram @dandelien.ayurveda of neem een kijkje haar website Dandelien Ayurveda.