Cacao Ceremonie: persoonlijke ervaringen van Spiritueel Coach Charmayne

Cacao Ceremonie

Wat is een cacao ceremonie en wat kan het voor jou betekenen? In dit persoonlijke verhaal, deelt Charmayne (Toegepast Psycholoog, NLP Coach en vooral Spiritueel Coach) meer over haar ervaringen met deze speciale en heilige ceremonies. Wat er gebeurt er tijdens een cacao ceremonie, hoe voel je je, en vooral, waarom doe je het? Charmayne deelt hier haar persoonlijke verhaal. 

Wat is cacao en waarom werkt het?

Cacao ceremonies werden sinds duizenden jaren door de Mayas en Azteken gedaan. Het is een spirituele, medicinale en ceremoniële ceremonie voor het innerlijke ontwaken en creatieve begeleiding. Het cacao komt van de Theobroma Cacao boom, dat letterlijk ‘eten van de goden’ betekent. Het werd daarom door veel volkeren als een heilig ‘sacred’ drankje gezien. Er zijn veel mysteries rond de werking van cacao, maar recentelijk onderzoek laat zien dat het voor verschillende positieve gezondheidsvoordelen zorgt, net als positieve neurocognitieve effecten (1). 

Zo heeft cacao een zeer hoog niveau aan antioxidanten in zich (zelfs het hoogste ooit gemeten in voedsel) en kan het ontstekingsremmend werken. Het is goed voor de elasticiteit van onze bloedbanen en zorgt voor een goede bloedtoevoer naar onze hersenen. Daarnaast bevat cacao ook het hoogste niveau aan magnesium ooit gemeten in voedsel. Magnesium werkt als een detox op je lichaam en ondersteunt je hart, ontspant je spieren en stimuleert je breinfuncties. 

Cacao is niet alleen goed voor het lichaam, maar werkt ook goed op onze energie. Cacao maakt ons gelukkig, vermindert stress, versterkt onze focus en creatieve flow. Onze hersenen zijn complex en cacao weet een positieve impact te maken door onze neurotransmitters. Zo heeft cacao een effect op Phenylethylamine (PEA), een stemmingsregulator die happy hormones aanmaakt zoals endorfine, dopamine en noradrenaline (hetzelfde wanneer je verliefd wordt of seks hebt). Net als op Anandamide (‘runners high’) en Tryptophan die extra serotonine en melatonine aanmaakt. 

Met een positieve werking op ons lichaam en geest, kan je zeggen dat cacao een klein wondermiddeltje is, dat wordt gebruikt als hartopener. Het stelt je in staat om euforie te ontgrendelen, negatieve emoties vrij te geven en jezelf te verbinden met liefdevolle energie in je lichaam. 

Hoe ben ik met cacao ceremonies begonnen? 

Terwijl ik zat te scrollen op Instagram zag ik iemand die zei: ‘’Ik ga een cacao ceremonie doen!’’ met daarbij een foto van cacao. Mijn eerste gedachten was “Een ceremonie met chocola? Wat is dat nou weer!”. Ik stuurde haar een berichtje en zij vertelde mij dat het niet zomaar chocola was, maar pure cacao die gebruikt wordt als plantmedicijn. Mijn nieuwsgierigheid wekte op, ik bestelde de cacao en ging ermee aan de slag. 

Ik had uitgevogeld hoe je een cacao ceremonie thuis kon doen en dronk de cacao op mijn kamertje op. Na het opdrinken ging ik mediteren en heb ik de meest bizarre ervaring ooit gehad. Nee, dit was niet zomaar cacao. Deze cacao doet echt veel meer dan dat! 

Tijdens mijn ervaring gebeurde er namelijk het volgende: ik voelde ineens heel sterk twee energieën in de kamer. Zonder twijfel wist ik gelijk dat het mijn overleden opa en oma waren. Ik maakte weer contact met ze en ontving boodschappen. Ze vertelden mij dat ik altijd contact met hen maakte toen ik jong was, maar ik mijzelf er door de jaren steeds meer voor afsloot. Ook deelde ze dat zij zichzelf lieten zien als een gele vlinder. Ik belde mijn moeder op na deze ervaring en zij bevestigde dat ik inderdaad als jong meisje altijd zei dat ik met opa en oma praatte. Niet alleen dat, maar ze stuurde mij ook een filmpje dat er die week een gele vlinder op haar arm was geland! Ik had kippenvel over mijn hele lichaam. Nu hoeft het niet zo te zijn dat jij gelijk ook zo’n ervaring zal hebben, maar cacao kan heel veel voor je betekenen!

Wat gebeurt er tijdens een cacao ceremonie en hoe bereid je het voor? 

Tijdens een cacao ceremonie kun je een spirituele reis van eenheid, liefde en extase ervaren. Het helpt ook om geestelijke blokkades op te heffen en je hart te volgen, verbinding met jezelf, ruimte om in meditatie te gaan en je geest te laten zwijgen om in verbinding te maken met jouw geest en jouw wijsheid en een verbeterde creativiteit. 

Neem de tijd 

Wat ik tijdens mijn ceremonies doe, als ik ze zelf doe (en dus niet organiseer), is dat het echt een moment voor mezelf is. Ik plan twee á drie uur in dat ik de cacao maak. Tijdens het maken van de cacao voor ceremonies maak je ongeveer tussen de 32 en 40 gram, je moet even aanvoelen wat voor jou werkt, en je maakt het met intentie. 

Zet je intenties 

Je pleurt het niet in de pan met melk en dan ga je roeren, nee. Je legt het in de pan, doet er amandelmelk bij, het liefst dat want als je koemelk gebruikt dan werkt het elkaar tegen, en tijdens het maken ga je intenties zeggen. Dus bijvoorbeeld, mijn intentie voor deze ceremonie is meer verbinding met mezelf, meer verbinding met hoge zelf, meer verbinding met mijn goddelijkheid, het openen van mijn hart, het toelaten van blokkades, het onderbewuste mag naar boven komen. Spreek dat uit. Bedank je zelf, bedank de spirit van de cacaoplant. 

Maak er een ceremonie van 

Als je het drankje hebt gemaakt, en ik doe er soms specerijen bij, zoals kaneel, omdat ik het best bitter vind. Neem dan een plekje voor jezelf en houd je beker vast. Mediteer terwijl het warm is. Houd je drankje in het midden van je borst, voor je hartchakra, en mediteer eerst. Neem een moment voor jezelf. 

Als je het cacaodrankje drinkt, hots je het niet als een atje naar achteren alsof je een shotje drinkt. Je benut slokje voor slokje je cacaodrankje. Met elke slok heb je ook weer een intentie. Een intentie is liefde, slok, mijn intentie is verbintenis, slok. Zo maak je er echt een ritueel van. 

Mediteer en neem een moment voor jezelf

Nadat je het hebt gedronken kan ik je aanraden om een tijdje – bijvoorbeeld 30 minuten – te mediteren. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je de effecten van de cacao begint te merken. Als je gevoelig bent, kan het zijn dat je het gelijk voelt. Dus mediteer dan en voel die verbinding. Daarna kan je alles doen: wandelen, schrijven, tekenen, je kan alles doen om echt die verbinding en verdieping met jezelf te vinden. 

Het is dus goed om goed water te drinken, maximaal 2 liter aan water en thee, en daarna een goede, stevige maaltijd. Drink ook goed tijdens de ceremonie zelf. Kijk wat het met je doet, ga schrijven, journalen, maar ik plan echt elke week zoiets met mezelf in, omdat ik echt een verbinding voel met mezelf. 


Pure Kakaw | Mayan Criollo Guatemala
Pure Kakaw | Nicaragua - 100% cacao flakes

Ga je hallucineren van cacao ceremonies?

Wat ik ook belangrijk vind om te zeggen, is dat je niet gaat trippen en geen hallucinaties gaat zien. Dit is geen heftig medicijn, maar low-key, die je zelf elke dag kan gebruiken. Het is gewoon. Ik voel me echt verbonden met de cacao, omdat het mooie inzichten brengt. Je hebt ook verschillende variaties. Ik heb ook wel eens ceremoniële truffels gedaan, waarbij ik ook cacao dronk omdat die positieve effecten had. Dat staat ook op de website van Nederlands bedrijf Purekakaw, waar je tevens ook je cacao kan kopen. 

Is cacao hetzelfde als chocola?

Nee, het is niet hetzelfde, maar pura cacao zoals je die in de ceremonies gebruikt, is een van de ingrediënten van chocola. Om chocola te maken worden er ingrediënten als suiker en melk aan toegevoegd om de cacao te verdunnen. 

Verbinding van een ceremonie samen

Het mooie is dat wanneer we het samen doen als ik het organiseer, is dat je die verbinding en energie met elkaar voelt. Je voelt die connectie en je verbindt je nog meer met jezelf. In die cacao ceremonies doen we ook activiteiten die gerelateerd zijn aan de energie van de groep. Die zorgen ervoor dat je beter in die intenties en energieën kan stappen. Ik heb ook speciale edities waar je vooraf nog een persoonlijke reading krijgt waarop ik verder bouw in de ceremonie, zodat je daarna beter verder kan gaan. Meer over de cacao ceremonies die ik organiseer kan je vinden via deze link.

Doe mee met een cacao ceremonie

Ik organiseer elke maand cacao ceremonies. Ze zijn kleinschalig omdat ik het persoonlijk wil houden. Dat betekent dat ik tussen de 5 en 8 plekken vrij heb en ze zijn altijd binnen een half uur uitverkocht. Dus mocht je mee willen doen met een cacao ceremonie, stuur me een bericht via Instagram.


Bronnen:
1: https://purekakaw.com/pages/health-benefits-effects-cacao

Coverfoto: PureKakaw Cacao Ceremonies


Charmayne van Denderen | Feminien Expert

Charmayne is Toegepast Psycholoog en NLP Coach. Met haar bedrijf Char’s Coaching helpt zij vrouwen verder groeien in persoonlijke ontwikkeling, een bewustere mindset creëren en blokkades doorbreken door middel van Spiritualiteit. Lees meer over de cacao ceremonies op haar Instagram en website.


Tags: cacao, spiritualiteit

Vergelijkbare Artikelen

door
Charmayne is Toegepast Psycholoog en NLP Coach. Met haar bedrijf Char's Coaching helpt zij vrouwen verder groeien in persoonlijke ontwikkeling, een bewustere mindset creëren en blokkades doorbreken door middel van spiritualiteit.
Hoe je stress kan verminderen in 5 stappen Ayurveda Lente Detox: begin het nieuwe seizoen met energie