IEMT therapie, het zusje van EMDR, maakt de opmars als populaire behandelmethode bij trauma

IEMT behandeling

IEMT (Integral Eye Movement Therapy) is een behandelmethode om emotionele en traumatische herinneringen te verminderen en vaak laat verdwijnen. Hoewel EMDR al langer een populaire behandeling is voor traumaverwerking, timmert ook IEMT hard aan de weg. Wat is het verschil tussen IEMT en EMDR en wanneer is het geschikt voor jou?

Wat is IEMT en wat is het verschil met EMDR?

IEMT is een oplossingsgerichte methode. Met oogbewegingen werk je in op intense emoties en gevoelens, gekoppeld aan een herinnering, met als doel om deze te vervagen en nieuwe gezonde verbindingen te leggen in het brein. Het is een methode die na een effectieve behandeling gelijk resultaat geeft, waardoor het de kwaliteit van je leven kan verbeteren. Je creëert hiermee gezonde grenzen tussen het heden en het verleden. 

De IEMT-methode is ontwikkeld door Andrew T. Austin als antwoord op chronische problemen, wanneer praat-therapieën onvoldoende hielpen. De wetenschap toont aan dat het werken met oogbewegingen effectief is. Daarnaast is er veel onderzoek gedaan naar de patronen die maken dat een gevoelsmatig probleem blijft voortduren. 


Lees ook: Waarom chronische stress je ziek maakt, uitgelegd door een orthomoleculair specialist


IEMT is het zusje van de EMDR therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). De overeenkomst ligt in de oogbewegingen (1). In tegenstelling tot EMDR hoef je niet over je traumatische ervaringen of lasten te praten. Het verschil is dat IEMT rechtstreeks met het gevoelssysteem, werkt vanuit de eerste ervaring. Het gaat terug naar het moment dat dit gevoel is ontstaan, de imprint van een herinnering. IEMT werkt met een combinatie van verschillende technieken en protocollen op de probleemervaring, ook als het probleem niet goed in taal uitgedrukt kan worden. De behandeling zoekt naar de bewuste en onbewuste herinneringen die aan een negatief patroon hangen. Door de technieken die vervolgens worden toegepast door de therapeut, neemt het gevoel over deze herinnering af of creëer je meer afstand tot de herinnering.  

Bij welke klachten helpt IEMT? 

  • Traumatische ervaringen, angsten, depressie of een burn-out
  • ­­­­Verlies- of rouwverwerking
  • Stressreductie
  • Extreme gevoelens
  • Wanneer je verschillende trajecten hebt doorlopen maar het gevoel er nog steeds is. Je kan er zelf je vinger niet op leggen en het blijft aanwezig op de achtergrond of tijdens je dagelijks functioneren.

Hoe kan IEMT jou helpen om van negatieve gevoelens af te komen?

We maken allemaal dingen mee in ons leven, grote en kleine gebeurtenissen, heftig en minder heftig, bewust en onbewust, als kind en als volwassenen. Deze gebeurtenissen worden als herinneringen opgeslagen in ons brein. Soms gebeurt het dat een gebeurtenis te veel is om in een keer te verwerken of dat je langdurig aan vervelende situaties of traumatische gebeurtenissen bent blootgesteld. Hierdoor slaagt je brein er niet in alle prikkels te verwerken. Je onbewuste en je lichaam slaan de rest op. Wanneer je dan in een gelijksoortige situatie komt, raak je sneller verstrikt in dit gevoel en ontstaat er een negatief patroon. Deze belemmert je in je leven en om je verder te ontwikkelen.

Ons dagelijkse leven bestaat voor 95% uit automatische processen waarbij het onbewuste wordt aangesproken en jouw doen en laten stuurt. Deze bepaalt de filter waardoor wij de werkelijkheid waarnemen. Wat als je de negatieve lading hiervan weg kunt halen en minder triggers ervaart? 

Daarnaast kun je met IEMT ook werken aan je identiteit en zelfbeeld, bijvoorbeeld als je jezelf niet goed genoeg voelt, streng bent voor jezelf of onzeker bent. Na een effectieve behandeling kan je krachtiger en zelfverzekerder door het leven gaan.


Meer lezen over het onbewuste? Leestips:


Wat gebeurt er tijdens een IEMT behandeling?

Je volgt de instructies van de IEMT therapeut op, terwijl je met je ogen de EMDR stick of vingers volgt in horizontale en circulaire oogbewegingen. Hiermee geef je het brein de mogelijkheid om de herinneringen te verwerken, waardoor deze vervagen of een andere lading of betekenis krijgen. 

Tijdens je IEMT sessie wordt er gewerkt met een vast protocol van vragen. Deze vragen halen je weg van het denken en brengen je naar je gevoel. Je gaat je focussen op de eerste herinnering en blijft je hierop focussen. Vervolgens wordt er met het testprotocol gecheckt of de herinnering geneutraliseerd is. Wanneer je geen klachten meer hebt, ben je klaar. Het kan ook zijn dat je een aantal sessies nodig hebt om de herinnering te neutraliseren. Je werkt door op een volgende herinnering.

Wanneer is IEMT niet geschikt voor jou?

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je deze methode niet mag gebruiken, zoals bij een oogziekte, oogproblemen of een neurologische stoornis. Om te gaan werken met IEMT krijg je eerst een intake en kennismaking om te kijken of het bij je werkt en het gewenste effect geeft. Het werkt niet bij iedereen en is niet op alle problemen van toepassing.

Bronnen:
(1) https://integraleyemovementtherapy.com/

Mirjam Schut | Feminien Expert

Mirjam Schut is intuïtief en systemisch groei coach en IEMT Therapeut (in opleiding). Wil je meer weten over haar werkwijze? Neem contact met haar op via de website.  


Tags: burn-out, IEMT, rouw, stress vermindering, trauma

Vergelijkbare Artikelen

door
Mirjam Schut is intuïtief en systemisch groei coach. Met haar praktijk helpt ze ondernemende bewuste vrouwen om meer te leven en werken vanuit overvloed en de magie van het leven. Ze maakt gebruik van verschillende methodes: Familieopstellingen, Systemische pedagogiek, Systemisch Coachen, Natuurcoaching, Deeprelax Yoga Nidra docent, Kunstzinnig & Dynamisch coachen, Ademwerk, IEMT Practitioner (in opleiding) en Opstellingen met paarden.
Ramadan en Vasten: 4 gezondheidsvoordelen en hoe je deze vast kan houden Ademhalingsoefening voor ontspanning: zo trap je op de rem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *