5 Ayurveda tips voor een ontspannen Kerst

Ayurveda Kerst Ontspannen

Opgeblazen gevoel na grote Kerstdiners? En stress om alles op tijd af te hebben? Klinkt als een bekend gevoel rondom de Kerstdagen. Ondanks dat Kerst dit jaar anders wordt dan normaal, is het daarom juist goed om te kijken naar hoe je deze Kerst kan zorgen voor meer ontspanning. Met deze 5 Ayurvedische tips hoef je niet langer een opgeblazen gevoel te hebben, kook je met het seizoen en houd je je mentale rust. Houd vast aan een aantal simpele principes uit de Ayurveda en maak jouw Kerst ontspannen én Ayurvedisch verantwoord.

Waarom Ayurveda met Kerst?

Ayurveda, de 5000 jaar oude gezondheidswetenschap uit India, hecht waarde hecht aan regelmaat en leven met de cycli van de natuur. Deze twee dingen kan je ook inzetten voor een ontspannen kerst. Ga voor warme en winterse voeding en zorg ervoor dat je je dagelijkse (Ayurveda) ochtendritueel niet overslaat.

De herfst en het begin van de winter zijn verbonden aan Vata, de dosha die is opgebouwd uit de elementen ether en lucht. Misschien herken je dit wel: je gedachten gaan van de hak op de tak, je bent moe en slaapt erg onrustig. Dit is een teken dat jij meer mag gronden en Vata mag balanceren. Iets wat niet zo gemakkelijk is in de drukke decembermaand en helemaal niet als er net een lockdown van start is gegaan.


Lees ook: Ayurveda voor Beginners: Het Hoe, Wat en Waarom


1. Blijf je dagelijkse routine vasthouden

Een van de dingen om Vata dosha in balans te houden is regelmaat. Houd vast een je ochtendroutine, sta op hetzelfde tijdstip op en zorg dat je de buitenspeelmiddagen (met of zonder kids) erin houdt. Natuur werkt enorm grondend, dus probeer hier echt dagelijks de tijd voor te nemen!

2. Kook Kerstgerechten met het seizoen

Ga voor de gerechten in het Kerstdiner voor winterse en aardse groenten. Maak een heerlijke kokos groentesoep of kies voor pompoen uit de oven. Ben je op zoek naar kerstgerecht inspiratie? De komende twee weken staat het account van @dandelien.ayurveda in het teken van kerst, vol met lekkers!

3. Ga voor warme gerechten en kook met specerijen

Naast de seizoensgebonden ingrediënten, is het raadzaam om voor warme gerechten te gaan. Warme gerechten, warme dranken en warme toetjes. Ayurveda ziet jouw spijsvertering als een vuurtje (in sanskriet Agni). Wanneer je hier iets kouds op gooit dooft hij meteen. Beter is om drankjes te serveren op kamertemperatuur en je buik te vullen met warme maaltijden.

Wil je jouw agni helpen met het verteren van voeding? Voeg dan specerijen toe aan je maaltijd. Wees niet te scheutig met de gember en voeg komijn toe als je een zware aardappelschotel op tafel zet.

4. Bouw voldoende rust in

Naast het verteringsvuurtje dat in jou brandt om voeding te verteren, brandt er ook een vuurtje om alle mentale indrukken en gevoelens te verwerken. Bouw daarom voldoende rust in. Dit kan in de vorm van een wandeling in de natuur, maar ook door met regelmaat 10 minuten te mediteren. Of smeer jezelf aandachtig in met warme sesamolie, deze massage wordt in Ayurveda abhyanga genoemd.

5. Komijn-Koriander-Venkel thee: de remedie voor alles!

Iets te veel gegeten of is het toch niet helemaal lekker gevallen? Komijn, Koriander en Venkel thee is your best friend! De thee wordt veel gedronken in de Ayurveda, het is de beste thee om te reinigen, want het wakker je agni (jouw spijsverteringsvuurtje) aan. Het helpt daarom ook bij de vertering van een zware maaltijd of opgeblazen buik.

Hoe maak je Komijn-Koriander-Venkel thee?

Neem gelijke delen komijn-, koriander- en venkelzaden. Doe ze in de vijzel en vijzel ze kort om de zaadjes te openen. Roer vervolgens alles goed door elkaar. Ik maak vaak een grote batch en bewaar de thee in een glazen pot om te bewaren. De losse thee doe je daarna in een thee ei of theezakje en voeg je toe aan jouw pot thee.

Ik wens je heerlijke kerstdagen toe met gezonde voeding, mentale rust en liefde voor elkaar!


Eline Flux Dandelien Ayurveda

Het artikel is geschreven door Eline Flux van Dandelien Ayurveda. Op Feminien schrijft Eline over verschillende tips om jou te inspireren op het gebied van voeding, Ayurvedische kruiden, (zwangerschaps)yoga en selfcare rituelen.. Wil je meer weten over Dandelien Ayurveda? Bezoek dan haar website of Instagram.


Tags: ayurveda, gezondheid, kerst, ochtendrituelen

Vergelijkbare Artikelen

door
Eline is gecertificeerd Ayurvedisch voeding & lifestyle coach en reiki practitioner. Ze helpt vrouwen weer in balans te komen door middel van Ayurvedische consulten en reiki behandelingen. Met haar platform Dandelien hoopt ze jou te inspireren op het gebied van voeding, Ayurvedische kruiden, (zwangerschaps)yoga en selfcare rituelen. Wil personlijk advies? Je kunt haar benaderen via info@dandelien.com.
Succesvol vasten (+ test): Heb jij het metabolisme van een jager-verzamelaar of akkerbouwer? Biohacken op Netflix: 6 series over grip op eigen lichaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *