De voordelen van Aloë Vera komen steeds duidelijker naar voren. De helende werking van de plant werd al 6000 jaar geleden in Egypte ontdekt. Het stond bekend als de ’plant van de onsterfelijkheid’ die bij begrafenissen van de faroes werd meegegeven. Steeds vaker komen er vandaag de dag meer helende voordelen naar voren. Zo blijkt het goed te helpen bij je bloedsuikerspiegel, spijsvertering, huidverbetering en als immuunboost.
De Aloë Vera shots lijken misschien wel een trend deze dagen, de remedie is echter veel meer dan een fase. De Aloë Vera plant wordt ook wel de Lelie van de Woestijn’ genoemd. Het is een vetplantje dat we vooral kennen als ingrediënt in de aftersun. De laatste tijd komen er steeds meer beautyproducten naar voren waaruit blijkt de plant nog veel meer goede werkingen heeft. Wist je al dat Aloë Vera ook gebruikt kan worden bij schaafwonden, verkoeling bij verbranding, insectenbeten en om de pijn te verzachten bij kleine snijwonden? Door haar kalmerende werking zie je Aloë Vera daarom ook in steeds meer schoonheidsproducten verschijnen.
Het verschil tussen de Aloë Vera Sap & Gel
Wat is het verschil tussen het sap en de gel die uit de Aloë Vera plant komt? Beide bestanddelen hebben een helende werking. Ze komen misschien wel uit andere delen van de plant, ze hebben ook beide verschillende helende werkingen.
De Aloë Vera ‘juice’ of sap komt van of het hele blad of vanuit de binnenkant. Je kan het oraal (via de mond) innemen als een tonic. Deze controversiële tonic heeft een positief effect op je immuun en kan helpen om je stoelgang te stimuleren (of helpen bij constipatie). Het Amerikaanse National Center for Complementary and Alternative Medicine rapporteert dat Aloë Vera ook wordt gebruikt om astma, epilepsie en artrose te behandelen. De huid van de Aloë Vera geeft een bitter sap af met een laxerend effect. Hierdoor wordt voornamelijk het binnenste sap van de plant wordt gebruikt. Mocht je het sap willen toch willen gebruiken, neem dan eerst contact op met je huisarts. Vooral als je het gebruikt als laxeermiddel is het verstandig dit doen, aangezien het voor een lager bloedglucose niveau kan zorgen en het effect van bepaalde medicijnen van beperken.
Daarentegen is de Aloë Vera gel een stuk minder omstreden. Deze komen we deze vaak in de schappen tegen in aftersuns, dagcrèmes of gezichtsmist. De vitamines en mineralen in de gel, die voornamelijk op je huid wordt aangebracht, staan bekend om haar verkoelende en helende werking. Het is een klassieke remedie voor kleine sneetjes en verbrandingen.
De helende plant als immuunbooster
In de Aloë Vera plant zijn helende polysaccharide suikers terug te vinden. Witte bloedcellen in ons immuunsysteem opereren beter op deze schaarse suikers. Het is dezelfde type suikers dat je wellicht voorbij hebt horen komen bij medicinale paddestoelen, zoals reishi en chaga. Die geven je immuun een boost en vechten tegen elke vorm van infectie. Daarnaast heeft ook de krachtige antioxidant Glutathion een positieve werking om je energieniveau hoog te houden. Een verhoogde inname van Glutathion kan voor een boost in het immuun, metabolisme, detox en hersteltijd zorgen.
YourSuper Collagen – Aloë Vera
van €27.90 naar 23,72 (15% extra korting met de code: Feminien15)
Aloë Vera als huidverzorging
We hoeven het waarschijnlijk niet nog uitgebreid te herhalen, want dat Aloë Vera een goede werking heeft op de huid, dat weten we inmiddels wel. Zowel het sap als de gel helpen met het verminderen van roodheid en een gebroken huid of acne te helen. Hierdoor kan je de Aloë Vera vaak als hoofdingrediënt in toners, primers, make-up removers, moisterizers, cremes en huidtonics vinden.
De voordelen op spijsvertering
In de traditionele Chinese medicijnenkunst, die duizenden jaren teruggaat, wordt Aloë al tijden gebruikt om constipatie en zelfs parasitaire infecties te behandelen. Onderzoekers aan de Beijing University of Chinese Medicine bewezen dat de zuiverende werking van Aloë Vera zorgt voor een gestimuleerd metabolisme. Volgens de Chinese geneeskunde heeft Aloë Vera’s koude en bittere werking invloed op prikkelbaarheid, rusteloosheid, slapeloosheid, rode ogen, hoofdpijn en duizeligheid. Een hele lijst dus!
Aloë vera plant heeft een effect op het balanceren van debloedsuikerspiegel, het reguleren van een lekkende darm en het verminderen van constipatie. Hierdoor is het ook als een conventioneel medicijn te bestempelen. Het is belangrijk om je in te lezen of navraag te doen bij je huisarts mocht je het voor deze redenen willen gebruiken.
De voordelen van Aloë Vera op de bloedsuikerspiegel
Nog een van de voordelen van Aloë Vera is dat het heeft aangetoond dat het een positief effect heeft op je bloedsuikerspiegel. Wanneer je suikerspiegel niet meer in balans is, kan dit leiden tot diabetes type 2. Dit veroorzaakt onder andere ontstekingen, obesitas en insulineresistentie. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat je suikermoleculen je cellen binnendringen om dit als brandstof te gebruiken. Wanneer je resistent bent voor insuline, betekent het dat je cellen de energie van de glucose niet goed kunnen gebruiken. Daarnaast zit je bloed vervolgens vol met insuline, omdat je cellen het niet hebben opgenomen. Dit kan voor een opeenvolging van problemen veroorzaken.
Onderzoek toont aan dat onze vriendin de Aloë Vera helpt om deze insulinegevoeligheid in goede banen te leiden, wanneer het in combinatie met andere lifestyle aanpassingen wordt gedaan. Volgens Akira Yagi, professor aan de Fukuyama Universiteit, zorgt Aloe Vera zelfs voor verbeteringen bij de Alzheimer ziekte en bepaalde vormen van dementie, wanneer er sprake is van insulineresistentie.
Waar moet je op letten als je Aloe Vera koopt?
Voor de meest zekere werking van de plant is het uiteraard het veiligst om de plant zelf te kopen. Steeds vaker zie je de stijve Aloë Vera plant met stekels op markten of in tuincentra verschijnen. Maar pas op, het is alleen de aloe barbadensis variant die geen giftige werking heeft. Vaak is echter wel ook deze variant die je tegenkomt in de winkels.
Maak je eigen Aloë Vera recepten
Genoeg met de voordelen van Aloë Vera, tijd om er ook echt iets mee te doen.
Aftersun Aloë Vera Gezichtsmasker
- ½ theelepel aloë vera binnen-filet
- ½ theelepel biologische honing
- 1 vitamine E capsule
- 3 druppels kokosolie
- Je favoriete dag- of nachtcrème
Neem een klein stukje van het binnen-filet van de Aloë Vera plant. Mocht je geen verse Aloe Vera hebben, dan helpt Aloe Vera Gel ook heel goed. Mix de Aloë Vera, Vitamine E capsule, kokosolie en de honing en roer voor 2 a 3 minuten totdat het een goed gezichtsmasker wordt. Smeer het masker over je gezicht en laat het ongeveer 15-20 minuten zitten. Spoel hierna het masker af en hydrateer je gezicht met je gebruikelijke dag- of nachtcrème.