Succesvol vasten (+ test): Heb jij het metabolisme van een jager-verzamelaar of akkerbouwer?

Intermittent Fasting: akkerbouwer of jager-verzamelaar

Welk Intermittent Fasting protocol past het beste bij jouw metabolisme? Als je gaat beginnen met onderbroken vasten is het soms lastig om erachter te komen of je het beste met 16:8 of 5:2 moet beginnen. Het is daarom belangrijk om te weten of je een type ‘jager-verzamelaar’ of een type ‘akkerbouwer’ bent. Het zegt iets over je metabolisme en is belangrijk om de vruchten van de bewezen voordelen te kunnen plukken.

In dit artikel worden de verschillen tussen de twee protocollen uitgelegd en kan je de test doen om erachter te komen welk type metabolisme jij hebt.


Belangrijk: Ben je zwanger, geef je borstvoeding, onder behandeling, gebruik je medicijnen die je moet innemen met voeding, jonger dan 21 of heb je aanleg voor eetstoornissen? Sla deze methode dan over of overleg het met je arts. Vasten is op dit moment mogelijk niet geschikt voor jou.


Intermittent Fasting is hot

Er zijn al vele boeken over geschreven en we zien de interesse groeien bij onze cliënten in de praktijk. Het is ook eigenlijk helemaal niet zo gek dat we er allemaal nieuwsgierig naar zijn geworden, want het laat veelbelovende resultaten zien voor onze gezondheid. Voordelen van Intermittent Fasting zijn onder andere een verhoogde stressbestendigheid, verhoogde levensduur (anti-aging) en een lagere kans op ziekten als kanker, diabetes en ook obesitas. 

Bij Intermittent Fasting gaat het er niet zozeer om wat je eet, maar wel wanneer je eet. Het geheim van deze methode is dat we een leefstijl nabootsen zoals we deze in de oertijd hadden. Een leefstijl die bij ons lichaam hoort en dat ons lichaam nog herkent.  

Er bestaan verschillende methodes, zoals de 16:8 waarbij je al je maaltijden eet gedurende 8 uur en 16 uur vast. Ook kun je kiezen voor 5:2 waarbij je 5 dagen ‘normaal’ eet en 2 dagen zo’n 500-600 calorieën tot je neemt gedurende de dag.  


Lees ook: Intermittent Fasting voor Vrouwen: een complete handleiding


Het ontstaan van de metabolisme types jager-verzamelaar en akkerbouwer. Een stukje geschiedenis van de Homo Sapiens 

Meer dan 99% van ons bestaan leidde de mensheid het bestaan van nomadische jager-verzamelaar.  We hebben het dan over de periode van circa 2 miljoen tot circa 10.000 jaar geleden. Als jager-verzamelaar deden we aan foerageren, het zoeken naar voedsel in het wild. Back in the days was er voedselzekerheid, omdat we maar met ongeveer 1 miljoen mensen op aarde leefden en er dus voldoende voedsel te vinden was voor iedereen. Het is een mythe dat de jager-verzamelaar nooit voedsel op voorraad had. Dankzij onze prefrontale cortex kon de mens namelijk vooruitplannen. Maar het is zeker zo dat we er vaak eerst op uit gingen om te foerageren om vervolgens de buiken te vullen. 

Met het aflopen van de laatste ijstijd en de ontdekking van methodes om voedsel te conserveren, begon de bevolking rond 10.000 jaar geleden sterker te groeien. 10.000 jaar geleden begon de Neolitische revolutie: we begonnen met akkerbouwen. We vestigden ons langer op een plek. Waar jager-verzamelaars slechts enkele uren per dag besteedden aan een gevarieerde maaltijd, moesten boeren hard werken voor een eentonig maal. Ook was er honger door het mislukken van de oogst, werden mensen minder lang en was er meer kindersterfte. Je kunt dit dus een bottleneck noemen in onze evolutie. 

Er bestaat geen one-size-fits-all dieet

De akkerbouw begon in de taal van de evolutie nog maar pas geleden. Onze omgeving verandert veel sneller dan onze genen en daarom zijn we nog niet aangepast aan onze huidige manier van leven en eten. Ons lichaam is dus gebouwd om te leven als een jager-verzamelaar.

Wel zien we dat een deel van ons (ongeveer 39% van de Westerse samenleving) een ander fenotype heeft dat waarschijnlijk is ontstaan in de Neolitische revolutie. Deze personen hebben het metabolisme van een akkerbouwer en zijn beter aangepast aan de huidige manier van eten. Anderen (ongeveer 45%) zijn niet aangepast en hebben het metabolisme van een ‘jager-verzamelaar’. De rest zit er precies tussenin.  

Deze twee fenotypes zijn onderzocht door Dr. Liponis en hij kwam erachter: er bestaat niet zoiets als een one-size-fits-all dieet. Het is belangrijk om je genen af te stemmen op je manier van eten. Gelukkig hoef je je genen niet te laten screenen om erachter te komen welke manier van Intermittent Fasting bij jou past. Als je de Hunter / Farmer-benadering begrijpt en weet welk type metabolisme jij hebt, kun je je algehele gezondheid verbeteren met behulp van Intermittent Fasting en eindelijk een aantal kilo’s kwijtraken. 

Welk protocol past bij jager-verzamelaar en akkerbouwer? 

In zijn boek ‘The Hunter/Farmer Diet Solution: Do You Have the Metabolism of a Hunter or a Farmer? Find Out… and Achieve Your Health and Weight-Loss Goals‘ beschrijft Dr. Liponis deze termen om twee verschillende soorten metabolisme weer te geven – het maakt je dus helaas geen jager in real life! Je kunt de termen zien als leidraad waarbij je als jager beter af bent met een regelmatige 16:8 of 18:6 Intermittent Fasting protocol en als akkerbouwer met een aantal keer per jaar een langdurige vast van 24-36 uur.  

Hoe kom ik erachter of ik een jager of een akkerbouwer ben? 

Via bloedonderzoek kun je erachter komen of je een jager of een akkerbouwer bent, door het controleren van je cholesterolgehalte, bloedsuikerspiegel en niveaus van een ontstekingsmarker genaamd C-reactief proteïne. Maar, er zijn andere indicatoren die je laten weten welk fenotype jij draagt! Zo kun je kijken naar de manier van zwemmen, welk lichaamsgewicht je had bij je geboorte en of je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel.  

Test of jij een jager of akkerbouwer bent

Wij hebben een tool ontwikkeld zodat jij erachter kunt komen welk type jij bent en dit kunt afstemmen op de manier van Intermittent Fasting om je gezondheid te ondersteunen. Doe dan onze test en kom erachter! 


[Deze test is ontwikkeld door Health Stories. Ingevulde gegevens worden doorgestuurd naar Health Stories]

Workshop Intermittent Fasting

Wil je meer leren over Intermittent Fasting en weten hoe je deze methode het beste kunt gebruiken in je dagelijkse leven? Health Stories geeft een online workshop op 12 januari 2021 om 19:30-20:30. Schrijf je in via: www.healthstories.as.me/workshop. Feminien lezers krijgen 10% korting met de code FEMINIEN – laat de code achter in de opmerkingen bij de inschrijving. 


Angela Boeree Health Stories | Feminien expert

Het artikel is geschreven door Angela Boeree, één van de drie Health Stories specialisten. Deze dames schrijven rondom voeding en gezondheid op Feminien. Wil je meer weten over Health Stories? Bezoek dan hun website.


Wat zijn jouw grootste vragen rond het vasten? Of heb je zelf weleens gevast en wil je je ervaringen delen? Laat een berichtje achter in de comments hieronder.

Tags: biohacken, gezond gewicht, gezondheid, intermittent fasting

Vergelijkbare Artikelen

door
Health Stories helpt je om jouw gezondheid en geluk te maximaliseren. Met behulp van orthomoleculaire therapie en bloed- en ontlastingsonderzoek pakken we de oorzaak van je gezondheidsklachten aan.
Oefeningen om Stress Signalen te Herkennen [+video] 5 Ayurveda tips voor een ontspannen Kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *