Lena van Women Fundamentals leert je leven naar jouw cyclus: “gebruik je cyclus als time management tool”

Lena Rentschler interview Feminien

Lena Rentschler (36) had het perfecte plaatje voor haar dertigste. Een succesvolle baan, een vriend en een mooi huis. Toch was er iets niet in orde, waardoor deze, van oorsprong Duitse, de woestijn in trok om haar ‘oervrouw’ te ontdekken. Een bijzondere woestijnreis verder leert ze meer over haar feminiene waarden en hoe zij haar leven wel moet inrichten, naar aanleiding van haar vrouwelijke cyclus. In dit interview vertelt Lena over hoe vrouwen het beste uit zichzelf kunnen halen door middel van de vier fases van je cyclus, waarom de woestijn hier een uitgelezen plek voor is en over haar eerste boek dat op 1 oktober uitkomt waarin ze alle geheimen met jou deelt die ons vrouwen nooit zijn verteld.

Elke maand interviewt Feminien een vrouw die haar gevoel volgde. Deze week is het de beurt aan Lena die de woestijn in trok en haar intuitie volgde.

Je hebt een lange reis gemaakt voordat je met jouw bedrijf Women Fundamentals begon. Wat bracht jou tot het punt dat je dacht: dit moet anders? 

Toen ik eind-twintiger was, was ik een succesvolle zakenvrouw in de corporate wereld en verdiende ik heel goed. Ik had het perfecte plaatje: een mooi huis, een leuk relatie, werk waar ik op mijn 30e al was waar mensen op hun 40e nog niet zijn. Ik had alles voor elkaar, maar was mega ongelukkig. Ik voelde me onvoldaan. Ik stond niet graag op in de ochtend en kon niet goed slapen omdat ik alleen maar aan het piekeren was ‘s nachts. Alles was slecht en ik dacht heel negatief; ik moest op zoek naar iets anders. Toen heb ik van alles geprobeerd om weer balans te kunnen vinden: yoga, mindfulness, hot yoga, ayurveda, naar de haptonoom en de osteopathie. You name it, I did it

Via Anna, een vrouw die ik op een ander retreat had leren kennen, kwam mijn zoektocht aan bij haar woestijnreis. Met tien vrouwen, tien dagen naar de woestijn in Egypte met als thema ‘vind je oervrouw’. Ik had dat geïnterpreteerd als survivallen in de woestijn en zien hoe sterk we zijn. Toen ik daar aankwam besefte ik pas dat voor haar ‘vind je oervrouw’ te maken had met ‘dans vanuit je baarmoeder’ en allerlei zweverige dingen. Dit was een enorme uitdaging voor mij en veels te ver buiten mijn comfortzone. Ik heb vaak gedacht: “wat ben ik aan het doen?” 

Omdat het zo ver lag van mijn bekende leventje thuis, maakte dat wel dat er een vrouwelijkheid, een zachte kant, mocht zijn tijdens die tien dagen. Er was ruimte om een nieuwe versie van mijzelf te ontdekken. Dat heb ik nooit gedaan, nooit geluisterd naar mijn eigen gevoel. Dat stukje dat ik kwijt was, heb ik weer ontdekt in de woestijn en wilde ik niet meer loslaten. Tijdens de reis heb ik mij over heel veel dingen heen moeten zetten. Maar daar heb ik dus ook geleerd over de vrouwelijke cyclus en dat heeft mijn leven veranderd. 


Wat heb je daar geleerd over de vrouwelijke cyclus? 

Bijna alles, ik had eigenlijk geen idee van de vrouwelijke cyclus. Ik wist of je bent ongesteld of je bent het niet. Wat ik daar dus geleerd heb is dat je door vier verschillende fases gaat met je cyclus en wat dat allemaal met je doet. Dit was voor mij absoluut MIND-BLOWING. Hierdoor besefte ik wat er bij mij ontbrak en waarom ik de hele tijd zo moe en uitgeput was. Waarom ik die stemmingswisselingen had en die frustratie die daar soms ook bij kwam kijken. Dit was allemaal een-op-een te verbinden met mijn cyclus. Iedere maand overvielen onbewust een heleboel gevoelens mij, zoals dat ik geen energie meer had of het gevoel dat ik tegen een burnout aanliep. Twee weken later was ik weer helemaal de oude. Tijdens de woestijnreis viel alles op z’n plek. 

Het heeft toen nog ongeveer een jaar geduurd waarin ik deze kennis voor mijzelf ging onderzoeken. Hoe werkt het bij mij en wat doet dat? Tijdens mijn onderzoek merkte ik ook dat veel van deze kennis alleen maar in zweverige settings worden overgedragen, voor vrouwen die al heel ver zijn in hun bewustwordingsproces. Toen dacht ik: “zo kan dit niet kloppen”, ik ben gewoon een commerciële zakenvrouw en voor mij is dit óók super belangrijk!. Dit was het begin van Women Fundamentals. 

Als je je cyclus als time management tool gebruikt, leef je in volledige energiebalans omdat je alle taken en verantwoordelijkheden op het juiste moment van de maand uitvoert. Je bent dan niet meer uitgeput, echt waar.

Ik wist precies hoe ik de vertaalslag kon gaan maken voor vrouwen, met de kennis uit mijn voorgaande carrière. Hoe ik vrouwen moet bereiken en hoe ik die kennis moet ‘vertalen’, zodat het voor een breder publiek vrouwen behapbaar is. Ik voelde heel duidelijk dat er iemand moest zijn die de vertaling maakt van het zweverige naar het toepasbare voor iedereen. Deze kennis is zo belangrijk voor iedereen.

De Nieuwe Vrouw Lena Rentschler - Feminien

De Nieuwe Vrouw, het eerste boek geschreven door Lena Rentschler, geeft je een kijkje in de oeroude kennis van jouw cyclus en staat vol met alle tools en tricks om dezelfde stappen te nemen in jouw leven zodat je altijd optimaal kan presteren én gelukkig in balans kan leven met jouw cyclus als time management tool. Bestel hier.

Als resultaat heb je Women Fundamentals opgericht. Je biedt cursussen aan voor vrouwen om hun eigen unieke bioritme te tracken en die te leren kennen. Wat moet ik mij daarbij voorstellen? 

De theorie over de vrouwelijke cyclus is heel rechttoe rechtaan en duidelijk, maar is voor iedere vrouw anders. Je gaat in een maand door je cyclus heen, waarbij je door vier verschillende fases gaat. In de theorie lijkt het erop dat de vier fases allemaal even lang zijn en dat iedere vrouw er op dezelfde manier doorheen gaat. Dat is dus niet waar en hier is mijn werk op gebaseerd. 

Als je je cyclus gebruikt als time management tool, leef je in volledige energiebalans. Je voert alle taken en verantwoordelijkheden op het juiste moment van de maand uitvoert. Je bent dan nooit meer uitgeput, echt waar. ⁣Om je hierover alles te leren heb ik het concept ‘Female Timemanagement Framework’ geschreven.

Aan de ene kant ben ik bezig met kennisoverdracht en bewustwording, door middel van lezingen en spreken bij bedrijven. Heel veel vrouwen weten helemaal niet dat deze fases bestaan en weten dus ook niet wat ze ermee kunnen.

Met je cyclus leren leven betekent dat je je eigen behoefte heel goed moet leren herkennen en de moed hebt om daar ook actie op te ondernemen.

Aan de andere kant help ik vrouwen om hun eigen cyclus in kaart te brengen. Dat kan je in groepsverband doen en dan word je onderdeel van het Female Timemanagement Framework, waarbij je alle kennis krijgt en we bijvoorbeeld samen een dagboek schrijven waarin je bijhoudt wat de patronen en golven zijn die we later samen zullen analyseren. Hierdoor krijg je een beter beeld van je eigen mannelijke (masculiene) en vrouwelijke (feminiene) energie. Tot slot organiseer ik nu zelf ook woestijnreizen en stilte retreats waarin je de kennis leert en kan toepassen om je eigen intuïtie beter te leren bevatten. 

Met je cyclus leren leven betekent dat je je eigen behoefte heel goed moet leren herkennen en de moed hebt om daar ook actie op te ondernemen. Eigenlijk moet je een beetje egoïstisch worden! Daarom richt ik mijn werk ook veel op het herkennen en luisteren naar je intuïtie, omdat we vooral hebben geleerd naar ons hoofd en brein te luisteren, moeten we opnieuw leren intuïtieve signalen op te pikken.  

Bij mij draait alles om het begrijpbaar en behapbaar maken van de theorie zodat elke vrouw het op haar eigen leven kan toepassen en kan gaan leven met haar cyclus, in plaats van er tegenin. Ik probeer dingen behapbaar en toegankelijk te maken, zodat je niet super spiritueel hoeft te zijn om dit allemaal in jou te mogen ontdekken. Je hoeft niets met trommels en veren te doen. Dus ook mijn woestijnreizen zijn korter zodat je minder lang van huis hoeft, net zoals mijn stilte retreats die maar 3 dagen zijn in plaats van 10. Hierdoor kan je van alles wat proeven, zonder dat het gelijk extreem buiten je comfortzone hoeft te zijn. 

Het is bizar dat deze fundamentele kennis nog niet gewoon algemeen bekend is onder mannen en vrouwen. Hoe denk je dat dat komt? 

De kennis is ons in principe niet onthouden, want we hadden dit altijd kunnen Googlen, maar het is ons inderdaad niet gegeven. Dat is waar het onderwijssysteem fout loopt. Het is basiskennis die iedereen zou moeten weten. Het is levensbepalend. De vier fases van je cyclus bepalen alles wat je doet en hoe je het doet en welke emoties en gedachten die je daarbij hebt. Het is shocking hoe weinig we hier over weten en hoe weinig dit ons is aangeleerd. Dus daar moet zeker verandering in komen en ik geloof ook dat die er gaat komen. 

Het is bijna een taboeonderwerp geweest in veel generaties en dat heeft het voor mij ook super moeilijk gemaakt om dit duidelijk te maken aan de wereld. Ik ben al een paar jaar bezig. Nu sinds dit jaar (6 maanden), is het alsof er een taboe doorbroken is. Er komen allemaal ineens boeken op de markt, zoals de Cyclus Strategie en Jaar van het Nieuwe Verhaal, die opeens tampons in de wc gingen fotograferen.

Dus het is pas sinds begin dit jaar dit taboe eraf gaat en dat iedereen het erover heeft. Dat speelt mij nu na best wel wat jaren bikkelen in de hand. Het voelt als een opluchting van “he he, eindelijk!!” maar aan de andere kant voel ik ineens ook een soort van haast van “hallo, ik ben hier al vet lang mee bezig en ben wel echt expert op dit gebied – mag ik ook meeliften op die golf?” Maar het is fijn dat er nu meer over gesproken wordt. 

Wij krijgen dit natuurlijk ook niet via onze cultuur mee, deze kennis over je cyclus, dat zou dan via school moeten zijn. In India wordt bijvoorbeeld alles overgedragen van oma op moeder en kind. Was dit ook zo in de woestijn in Egypte, of was de woestijn een toevallige plek waar het retreat was. Waarom was het daar? 

Voor mij is de woestijn, en de woestijnreis, een ‘sacred experience’. Het is zo bijzonder om mee te maken. Het heeft niet per se een directe betekenis naar je cyclus, je kan die kennis overal opdoen, maar de woestijn heeft voor mij wel een directe connectie tot vrouwelijkheid. De bedoeïen zeggen ook: “de woestijn is een vrouw, adembenemend mooi en gevaarlijk en onvoorspelbaar”. In het Duits is het ook ‘die’ Wüste en is het een feminien woord. Voor mij staat de woestijn dus ook voor vrouwelijkheid en intuïtie. Er is geen plek die meer vrouwelijk is dan de woestijn en dat is ook waarom ik vrouwen daar naartoe wil nemen. 

Zou je meer kunnen vertellen over de Vier Fases van je menstruatiecyclus?

Er zijn heel veel metaforen voor de benamingen, van seizoen tot elementen, maar ik heb het graag over de vier fases van je cyclus

Vier Fases van Cycle | Feminien

Fase 1: Menstruatie

Fase 2: Pre-ovulatie 

Fase 3: Ovulatie 

Fase 4: Pre-Menstruatie 

Je bent dus altijd pre-iets. Je kan de fases zien als een cyclus waarbij menstruatie en pre-menstruatie zich bevinden in de onderkant van de cyclus en pre-ovulatie en ovulatie aan de bovenkant. Dat is ook grofweg hoe jij je voelt en hoe je je energielevels kan schetsen:

Fase 1 is altijd onderin de cyclus, omdat je in je dieptepunt van energie, focus en concentratie zit. Al de energie die je normaal gesproken in je hoofd hebt, zit nu in je onderbuik. Je lichaam is bezig met zich voorbereiden op een zwangerschap. De zwangerschap komt niet en dan wordt alles weer afgebroken. Het bloed wordt afgevoerd. Door het gebrek aan energie kan je in de onderste fase veel minder goed denkwerk verrichten. In de onderste fase is de energie veel meer naar binnen gericht.

Mannen hebben een cyclus van één dag. Hij wordt dus iedere ochtend opnieuw met hetzelfde energielevel wakker, waardoor het voelt alsof wij vrouwen niet kloppen en waarom het niet ok is.

In de bovenste fase is je energie dus veel meer naar buiten gericht. Richting je ovulatie gaat je energielevel dus ook echt omhoog. Je baarmoeder is dan ook niet meer zo erg bezig, dus de energie kan weer terug in je hoofd waardoor je je concentratie en focus weer terug hebt. 

Na deze fases zakt je energie weer weg en dat is voor de meeste vrouwen vaak ook het moeilijkste punt in hun cyclus, dat alles weer wegzakt. 

Als je dit niet weet over je lichaam, kan dit voor veel frustratie en boosheid zorgen omdat we dat niet kunnen accepteren dat het ons overkomt. Want we willen altijd bovenop onze energie zitten. Mannen hebben een cyclus van één dag. Hij wordt dus iedere ochtend opnieuw met hetzelfde energielevel wakker, waardoor het voelt alsof wij vrouwen niet kloppen en waarom het niet ok is. Terwijl de onderste fases dus juist heel goed zijn voor creatieve en intuïtieve dingen, zoals je marketingteksten moet schrijven. Dat moet je juist dan doen, daar zijn de onderste fases juist heel goed voor. 

Je bent nu bezig met een boek om ook de kennis hierover meer te delen. Wanneer komt ie uit? 

De launch datum van mijn eerste boek is op 1 oktober. Vanaf half september heb ik het boek voor het eerst in mijn handen. Ik wil vrouwelijk timemanagement, en daarmee vrouwelijk leiderschap, op een revolutionaire wijze neerzetten in deze wereld. Voor jou, voor mij, voor alle vrouwen. Als commerciële zakenvrouw, moeder van twee kinderen en ontdekkingsreiziger neem ik je in dit boek mee op reis en deel ik alle geheimen met jou die ons vrouwen nooit zijn verteld – I cracked the code and I am sharing every little bit of it with you!

Wil je het boek als allereerste in handen hebben? Op mijn website kun je nu pre-orderen!

In mijn nieuwe boek neem ik je mee op reis en deel ik alle geheimen met je die ons vrouwen nooit zijn verteld – “I cracked the code and I am sharing every little bit of it with you!

Wat zou je aanraden aan vrouwen om meer op hun gevoel af te gaan en dichterbij zichzelf te blijven?

Het belangrijkste: ga je verdiepen in de kennis over je cyclus. Ga leren hoe je intuïtie werkt. Dat is voor mij de essentie. Veel mensen zeiden vroeger tegen mij “luister naar je hart, dat is je innerlijke kompas” en dan dacht ik echt “ ja hoe dan, hoe werkt dat?”. Dus ik zou echt aanraden om meer over je intuïtie te leren zoals je ook een nieuwe taal zou leren. Dan zou je ook een cursus volgen of een boek kopen, met iemand praten die de taal al spreekt. Neem het serieus en ga ermee aan de slag! Wil je meer tips? Op mijn insta-stories @women_fundamentals deel ik dagelijks tips en trucs rondom je cyclus!


Wil je meer weten over het Female Timemanagement Framework van Lena of haar woestijnreizen en retreats? Lees meer op womenfundamentals.nl. Daarnaast kan je ook meer leren over je cyclus via Lena haar boek en haar podcast De Nieuwe Vrouw

Tags: biohacken, cyclus, hormonen, ondernemen, vrouwelijkheid

Vergelijkbare Artikelen

door
Charlotte is de oprichter van Feminien. Met het online magazine Feminien wil zij het toegankelijker voor vrouwen maken om zelf informatie te vinden over verschillende methodes om het maximale uit je gezondheid te halen. Hiervoor werkt ze samen met experts op het gebied van bijv. biohacking, hormonen, ayurveda, voeding en yoga.
Wellness vakantie in Marrakech: De Beste Hotels en Riads De Vier Fases van je Menstruatiecyclus Uitgelegd Per Week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *